Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Podle toho co píšete, bych řekla, že bude streptokok přemnožený ve střevě a odtud pak putuje po těle dál.
Chce to tedy dodat probiotika a prebiotika. Např. kvalitní domácí jogurty s bifido kulturami, dětská probiotika + opatrně zkusit psyllium, chia semínka a z lékarny optifiber. Samozřejmě vynechat cukr a pokud možno omezit pečivo.
Moc děkuji za názor. Já si právě myslím, že problém bude též prvotně jinde (střeva, nebo oslabené ledviny apod.).
Ale ta probiotika (od firmy: Just and Nahrin) - brala skoro 2 měsíce. Sice bylo poznat zlepšení = to právě např. ty 2 - 3 - 4 dny bez projevů, ale příznaky nevymizely nadobro. Očekávala jsem, že skoro po 2 měsících to zabere více, a bylo zklamání. Teď jak trochu chraptí a má malinký kašel, jsem se i lekla, co má zas v kalhotkách.
P. S. Omluvám se za kvalitu příspěvku - psala jsem z mobilu a slova mi to přepisuje samo a já nedůkladně zkontrolovala.
Budu ráda i za další i konkrétnější tipy.
Chudera malá, nenechala bych se odbýt. Já měla takhle od tří let problémy a,,vylecilo" mě až první těhotenství. Stále se mi to vracelo (několikrát do roka při slabé imunite) a nic nepomahalo. Jsem se naučila s tím žít a v těhotenství mi vyšel pozitivní streptokok a dostala jsem při porodu dvě dávky antibiotik, od té doby klid. Nevím, zda mě vyléčilo přesně tohle. Ale nikdy mi na to antibiotika nechtěli dát.
Musíte k těm probiotikům dopnit prebiotika. Prebiotika jsou jejich strava. Díky tomu se ve střevě uchytí a začnou se množit. Prebiotika jsou zmíněné např. psylium, chia semínka a optifiber. Dávku probiotik je třeba rozdělit na 3× za den.
Já jsem také doplňovala jen probiotika a jedla ovoce a zeleninu a nefungovalo to.
Jinak na antibiotika pozor, mohou rozhodit střevní mikloflóru. Je tedy potřeba doplnit opět probiotika a prebiotika. Na to by měl upozornit i pediatr.
@Markétakytka Dobrý den, mohu se prosím zeptat, jak jste tenkrát s dcerkou dopadla ohledně těch gynekologických problémů? Řeším teď asi něco podobného. Dcera (6let) od Silvestra výtok a vyrážka. Mazali jsme Macmirorem, bohužel se nám to protáhlo, jelikož poprvé jsem měla strach dceři zavést aplikátor hlouběji a tak se nám to nepodařilo pořádně přeléčit. Potom, co nám doktorka ukázala, jak mast správně aplikovat jsme si mysleli, že už bude klid. Vše se zahojilo a nebyl ani výtok. Jenže po domazani poslední dávky se hned za dva dny objevila znovu vyrážka. Doktorka nám teď předepsala celková atb Ospen. Nemáte s tím zkušenost? Děkuji.
Poprosila bych o rady, tipy a zkušenosti. Dcerka ve věku 8 a čtvrt roku (od července 2022) má výtok. Myslím si, že souvislost je s tím, že nám tehdy dost prochladla v bazénu (bohužel byla asi dlouho v chladnější vodě).
Jinak chodila plavat cca od 6 měsíců do 7 let a nikdy nebyly potíže.
Od té doby (červenec 2022) má výtok mléčné barvy, někdy lehce dožluta. V září vyšetření na dětské gyn. (MuDr. Mužíková Brno). A přeléčena vagin. krémem Macmiror (aplikovaly jsme týden). Ale přesto průběžně přes podzim i zimu sem tam potíže (např. 3 dny ok a další 4 dny fleky v kalhotkách).
Dle Dr. byla přeléčena a dal to řešit není třeba.
Na podzim jsem chtěla u dětské lékařky výtěr z krku - ten sice ukázal taky trochu streptokok, ale dle dětské to není na celková Atb. a máme se vrátit na dětskou gynek.
Teď je dcerka lehce nachlazená a výtok je už cca 5 dní zas horší i tmavší.
Zkusili jsme probiotika (od Just and Nahrin), lichořeřišnicové kapky (Green Idea), koupali v řepiku, hypermangan…
Poradíte, prosím, co by se dalo dělat? Už bych chtěla komplexní atb, ale nikdo nám je nechce předepsat. Nebo testy imunity, ale nikdo mi nedá žádanku. Jinak celý život zdravé dítě a žádná atb neměla (možná 1× jako malinká). Maximálně má občas rýmu nebo kašlík a chrapot - nic dramatického.
Moc předem děkuji. Dost mne to trápí.
Příspěvek upraven 30.01.23 v 22:37