Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Sára 1 píše:
Měl někdo streptokoka v krku a neléčil se antibiotiky?
streptokok v krku je vcelku normální nález a člověku při tom nemusí vůbec nic být, to je teď nějaká móda pořád dělat stěry na streptokok - asi to pojišťovny doktorům dobře platí
Náš dr streptokoka dětem nijak neléčí, i když stěry jim dělá často. Atb dává jen, když jsou k tomu vysoké teploty a crp.
@masima píše:
Náš dr streptokoka dětem nijak neléčí, i když stěry jim dělá často. Atb dává jen, když jsou k tomu vysoké teploty a crp.
proč potom dělá často ty stěry? jak píšu, někdo z toho má „vývar“
@stinga píše:
proč potom dělá často ty stěry? jak píšu, někdo z toho má „vývar“
Mně více lékařů nezávisle na sobě řeklo, že vytěr stojí pár korun, na tom nikdo nezbohatne. Přiznám se, že jsem líná podívat se na výpis z pojišťovny, kolik přesně.
Jsou skupiny, které jsou streptokokem ohrožené, může dojít až k sepsi. Někomu může způsobit opakované problémy zdravý bacilonosič. Ale to spíše v rodině, kde jsou spolu v úzkém kontaktu než ve škole.
Tak to bylo i u nás. Jedna dcera měla opakované streptokokové angíny s příznaky a potom jsme zjistili, že její sestra je zdravý bacilonosič. Až byly přeléčeny obě, měla na čas klid.
Někdy streptokok nasedne na virovou infekci nebo se za ni schová.
Já bych byla v tomto opatrná, je dobré to vědět.
Jezdíme i na ORL kliniku a tam jde přesně změřit, kolik toho streptokoka je a jestli je nutné ATB nebo lze vyčkávat.
@Sára 1 píše:
Tak syn měl asi Před měsícem, ale nic mu nedělal. Manželovi rozjel ve stejnou dobu anginu. Pokud jsem to chytla, tak taky nic. Já vyfasla místo toho covid
@Sára 1 píše:
Zhruba 40 % dětí to tak má běžně, hovoříme o asymptomatickém nosičství.
A jsou země, kde se i regulérní streptokoková angína považuje za samolimitující onemocnění a u bezrizikových pacientů se ATB neléčí.
@Doctus Dítě mělo teploty, bolesti v krku. Ale v den, kdy dostalo antibiotika, teploty nemělo a v krku to vypadalo lépe. Tak si říkám, jestli by se z toho nedostalo bez antibiotik. ![]()
Já…akorát se mi ten parch* bez ATB pořád vrací, takže budu muset asi k Dr, jestli bude ochotna se tím zabyvat. Teď mě opět bolí podčelistní uzlina a mám ji nafouklou. To mám 4× po sobě v jednom roce.
@stinga Nevím, prostě dělá pokaždý. Ale je to fakt výborný diagnostik a já nemám žádné lékařské vzdělání, tak jeho kroky nerozporuji
.
@Sára 1 píše:
@Doctus Dítě mělo teploty, bolesti v krku. Ale v den, kdy dostalo antibiotika, teploty nemělo a v krku to vypadalo lépe. Tak si říkám, jestli by se z toho nedostalo bez antibiotik.
Pokud horečky odezněly v den podání ATB a nález v krku se zlepšil, tak ATB v tomto prsty nemá.
@Doctus píše:
Pokud horečky odezněly v den podání ATB a nález v krku se zlepšil, tak ATB v tomto prsty nemá.
Dítě mělo teploty pouze první den. K lékaři jsme šli 3.den, kdy dítě v krku škrabalo, ale vypadalo to lépe než první den. Tak nevím, jestli antibiotika nebyla zbytecna. Vím, že to teď už nezjistím. Nechtěla jsem čekat, jestli se to zlepší, protože vím, že momentálně je kolem nemocných strašně moc děti ze třídy, školy…
@Sára 1
Asi by se to obešlo bez ATB, ale s tím už nic neuděláme.