Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak požádat je můžeš, pokud na ně máš kontakt, oni tě zas můžou poslat do pí-e.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, potřebovala bych poradit. U syna ve třídě lítá streptokok, minimálně 3/4 dětí ho mělo, některé děti i opakovaně. Můj syn ho má teď po druhé. Zřejmě je tam nějaký přenašeč. Myslíte, že by bylo blbé požádat rodiče všech dětí, aby šli s nimi na výtěr, abychom se toho zbavili? Nebo je to přehnané a vymýšlím blbiny? Děkuji za názory. Raději anonym.
jak bys to chtěla udělat? Pochybuju, že by to řešili všichni, navíc by to mohla odmítnout i doktorka, nebude dělat test jen tak.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, potřebovala bych poradit. U syna ve třídě lítá streptokok, minimálně 3/4 dětí ho mělo, některé děti i opakovaně. Můj syn ho má teď po druhé. Zřejmě je tam nějaký přenašeč. Myslíte, že by bylo blbé požádat rodiče všech dětí, aby šli s nimi na výtěr, abychom se toho zbavili? Nebo je to přehnané a vymýšlím blbiny? Děkuji za názory. Raději anonym.
ne, je to naprostý nesmysl
v tomto období, v dětském kolektivu, když uděláme stěry, může mít i 40 procent dětí jeho náhodný, přechodný výskyt na sliznicích a naprosto nic to neznamená
léčí se až nemoc, ne výskyt streptokoka někde náhodně na sliznici
takže řešit a léčit jen dítě co JE reálně nemocné
nic jiného
opravdu se nemá řešit věc tak, že jde " celá třída" na výtěr a polovině se nasadí ATB i když jim nic není, to je kolosální hloupost
protože za měsíc může mít na sliznici streptokoka zachycena ta druhá půlka a co pak??
budou se všechny děti i zdravé pořád krmit ATB? no nebudou, samozřejmě
takže řešit jen nemocné, zdravé nijak neřešit a nic nevymýšlet
/ viz doporučený postup infektologů /
Pozadat sice muzes, ale kdyby moji dceri nic nebylo, tak bych ji antibiotika stejne nedala. Nehlede na to, ze by se mohl vratit.
P. s. píšete "má ho po druhé "
ale nepíšete jestli je nemocný nebo ne
jestli je nemocný, syna řešit u doktorky
jestli je zdravý, tak ani u něj naprosto nic neřešit, nedělat opakované stěry u zdravého kluka, asymptomatický výskyt ani "nosičství " se opravdu přeléčovat nemá, k ničemu totiž nevede
to není kapavka, / naprříklad/ kapavku samozřejmě musíme vyléčit a gonokoka prevíta z těla odstranit
streptokoka ne, žije s náma naprosto běžně, naše imunita jej zná a umí se s ním srovnat a řeší se jen, když je opravdu nemoc a něco se děje
Dobře. Děkuji za názory. Holt se budou muset promořit. Hezký den. Zakl.
To, ze bude mit dite ve sterech koka nic neznamena. A cpat diteti zbytecne antibiotika nikdo nebude.
Ja bych takove zadosti nevyhovela, pokud bych mela zdrave dite.
V ramci tridy s tim asi nic neudelas, urcite te rodice poslou nekam, bohuzel… my resili v ramci rodiny, prenasec se nakonec nasel, od neho jsme opakovane chytali anginy, jemu nikdy nic nebylo… kazdopadne preleceni prenasece vyzadovalo troje antb, coz vyzadovalo velkou davku odhodlani se zbavit streptokoka i kdyz dotycnemu zadne potize nezpusoboval ![]()
@Anonymní píše:
je to nesmysl. Bezpříznakoví nosiči se neléčí, léčí se jen nemocní. V dětských kolektivech je nosičů vysoké procento. Já bych určitě se zdravým dítětem na výtěr z krku nešla, protože to považuji za zbytečné.
@Anonymní píše:
Požádat můžeš, ale já bych třeba se zdravým dítětem na výtěr zbytečně nešla a už vůbec bych mu nedávala antibiotika.
To nejsou lenitilky a nosičství je vcelku normální a ani přeléčení nezaručí, že za pár týdnů nebude zase pozitivní.
My máme se streptokokem zkušenost takovou, že dceři začalo divně zapáchat v krku, udělali se jí mandlový kameny nebo něco podobného, stěžovala si na občasnou bolest v krku, zduřela ji uzlina, pediatrička to neřešila, že ve stěru který udělala v ordinaci nic nenašla, do laboratoře to odmítala poslat a že to co má v krku nic není. Tak jsem po 2 měsících zavolala na ORL, hned jak jsem popsala příznaky tak věděli oč jde, udělali stěr přímo s mandlovýho kamene, a za 2 dny žhavila doktorka telefon že mám co nejrychleji naklusat pro antibiotika že je dcera infekční. A hned jak jsem oznámila učitelce že má dcera streptokoka který je dost infekční, a že nesmí do školy, tak se mě zeptala jestli mě nebude vadit když oznámí ostatním rodičům aby své děti sledovali. V té době byla mezi dětmi velká nemocnost, tak nevím do jaké míry tomu dcera přispěla. Pak po nějaké době šla na kontrolní stěr a tam sice byl streptokok ale ten běžný a neškodný. Ale ať to bylo cokoliv dceři po lécích to z krku zmizelo a má klid.
@Sára 1 píše:
Měl někdo streptokoka v krku a neléčil se antibiotiky?
Hlásím se a zatím žiju
skoro 14 dní jsem měla večer vždy nad 38 a k tomu děsná bolest v krku. Antibiotika jsem ale už nechtěla, jelikož ta nemoc byla dle mého následkem toho, že mi antibiotika na zánět středního ucha měsíc před tím zcela zničila imunitu. Nikdo se ode mě nenakazil, tedy přesněji nikdo už pak symptomy streptokoka neměl.