Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Holky nemáte někdo podobnou zkušenost? Dcera 6 let měla před cca 3 mi týdny v noci horečku a přes den taky, u mudr z vyteru zjištěna streptokokova angina a atb na 10 dní. Po týdnu brani atb chytla impetigo a na nej atb mast. Horečka ji po atb hned zmizela, na kontrole krk v pořádku, impetigo ještě úspěšně dolecujeme (měla jen jeden flek, který se nezvetsoval, ale dlouho se hoji). Za týden máme donést moč na kontrolu. Dcera byla doma ještě týden po dobrani atb, pak mohla po domluvě s mudr už do skolky. Jenže včera uz nebyla ve své kůži, moc nejedla a večer už byla hrozne unavená, zvysena teplota 37,2 pres den, v noci uz 38, 2 a srážení paralenem na 37,4 a tu ma doteď. Nemá hlad, polehava, kouká na TV. V pondělí samozřejmě naběhne hned k mudr. Zaráží mě, že má zase tak brzo novu horečku, nikdy na ne netrpela a ani nebyvala extra nemocna. Dočetla jsem se, že streptokok může způsobit onemocnění ledvin (proto máme donést moc), tak mě to úplně vydesilo
Po dobrání atb má oslabenou imunitu, tak nejspíš ve školce chytla nějakou virózu.
@ivašot. píše:
Po dobrání atb má oslabenou imunitu, tak nejspíš ve školce chytla nějakou virózu.
Dcera ale nekasle a ani nemá rymu a po dobraní atb byla ještě týden doma a pak až sla do skolky, když nám to mudr dovolila. No uvidím, co nám řekne mudr v pondeli
Nejspíš něco zase lapila ve školce. Viróza může být i jen horečka, není to automaticky rýma a kašel.
@Anonymní píše:
Holky nemáte někdo podobnou zkušenost? Dcera 6 let měla před cca 3 mi týdny v noci horečku a přes den taky, u mudr z vyteru zjištěna streptokokova angina a atb na 10 dní. Po týdnu brani atb chytla impetigo a na nej atb mast. Horečka ji po atb hned zmizela, na kontrole krk v pořádku, impetigo ještě úspěšně dolecujeme (měla jen jeden flek, který se nezvetsoval, ale dlouho se hoji). Za týden máme donést moč na kontrolu. Dcera byla doma ještě týden po dobrani atb, pak mohla po domluvě s mudr už do skolky. Jenže včera uz nebyla ve své kůži, moc nejedla a večer už byla hrozne unavená, zvysena teplota 37,2 pres den, v noci uz 38, 2 a srážení paralenem na 37,4 a tu ma doteď. Nemá hlad, polehava, kouká na TV. V pondělí samozřejmě naběhne hned k mudr. Zaráží mě, že má zase tak brzo novu horečku, nikdy na ne netrpela a ani nebyvala extra nemocna. Dočetla jsem se, že streptokok může způsobit onemocnění ledvin (proto máme donést moc), tak mě to úplně vydesilo
Pokud nepotrebujes OCR, tak bych k MUDr. nenabihala. Tedy pokud se stav nejak vyrazne nezhorsi. Dite je oslabene virozou a ty ho budes tahat do cekarny mezi chrchlaky. A navic budete zdrzovat ty, kteri lekare skutecne potrebuji.
@Janča6 píše:
Pokud nepotrebujes OCR, tak bych k MUDr. nenabihala. Tedy pokud se stav nejak vyrazne nezhorsi. Dite je oslabene virozou a ty ho budes tahat do cekarny mezi chrchlaky. A ***navic budete **zdrzovat ty, kteri lekare skutecne potrebuji.*****
Vždycky mě dostanou ty „rozumné“ matky. Fakt názor k pláči. Jak zdržovat lékaře? ![]()
@edding400 píše:
Vždycky mě dostanou ty „rozumné“ matky. Fakt názor k pláči. Jak zdržovat lékaře?
Nepisu “zdrzovat lekare”. Ten je tam od toho, aby vysetril i ty virozy. I kdyz samotni lekari kolikrat rikaji, ze jim tam vetsina lidi chodi zbytecne.
Pisu “zdrzovat ty, kteri lekare skutecne potrebuji”. Je totiz “velice prijemne” byt 2 hodiny v cekarne s 2letym ditetem se zapalem plic a horeckou pres 40 a celou dobu poslouchat ostatni maminky, ktere jdou k lekari s ditetem, ktere ma “od vcerejska 38,3” nebo “tyden trochu kasle, teplotu nema, ale nelepsi se to” a pak je vsechny doktorka posle domu s tim, ze maji davat Nurofen a na kasel volne prodejny lek. A k tomu zapalu plic si z cekarny odnest jeste zanet spojivek.
Samozrejme, pokud potrebuji OCR nebo je dite nejak chronicky nemocne apod., tak to je neco jineho.
@Anonymní píše:
38,2 u dítěte je zvýšena teplota a není potřeba ji srážek, naopak, je to přirozená reakce těla, aby zničilo bakterie či viry, které onemocnění způsobují. A zvýšená teplota fakt není důvod letět v pondělí k lékaři, pokud nepotřebuješ OČR a nebo se dcera rapidně nezhorší
@Aduš8 píše:
38,2 u dítěte je zvýšena teplota a není potřeba ji srážek, naopak, je to přirozená reakce těla, aby zničilo bakterie či viry, které onemocnění způsobují. A zvýšená teplota fakt není důvod letět v pondělí k lékaři, pokud nepotřebuješ OČR a nebo se dcera rapidně nezhorší@Aduš8 píše:
38,2 u dítěte je zvýšena teplota a není potřeba ji srážek, naopak, je to přirozená reakce těla, aby zničilo bakterie či viry, které onemocnění způsobují. A zvýšená teplota fakt není důvod letět v pondělí k lékaři, pokud nepotřebuješ OČR a nebo se dcera rapidně nezhoršíChodím do práce, takže nějaké potvrzení od lékaře mít musím a horečku 38 máme srazet, na oporuceni naší mudr. Před těmi 3 týdny měla právě 38 a ja nesrazila a dcera pak byla úplně hotová, bolela ji hlava a bricho, takže mudr řekla že máme srazet
@Janča6 píše:
Nepisu “zdrzovat lekare”. Ten je tam od toho, aby vysetril i ty virozy. I kdyz samotni lekari kolikrat rikaji, ze jim tam vetsina lidi chodi zbytecne.Pisu “zdrzovat ty, kteri lekare skutecne potrebuji”. Je totiz “velice prijemne” byt 2 hodiny v cekarne s 2letym ditetem se zapalem plic a horeckou pres 40 a celou dobu poslouchat ostatni maminky, ktere jdou k lekari s ditetem, ktere ma “od vcerejska 38,3” nebo “tyden trochu kasle, teplotu nema, ale nelepsi se to” a pak je vsechny doktorka posle domu s tim, ze maji davat Nurofen a na kasel volne prodejny lek. A k tomu zapalu plic si z cekarny odnest jeste zanet spojivek.
Samozrejme, pokud potrebuji OCR nebo je dite nejak chronicky nemocne apod., tak to je neco jineho.
Jenže já chodím do práce takže ocr nebo potvrzení doktora mít musím. A nemyslím si, že zdržuji doktora, minule to také byla jen teplota 38 a nakonec streptokok a atb na 10 dni, nejít tam bůhví jak by dcera dopadla. A pokud bude mít celý víkend horečku 38 bez srážení, tak si nemyslím, že zdržuji ostatní a jdeme zbytecne. Nehledě se dcera leží, neji, takže není ok. Spíš mám strach, jestli nemá třeba následky toho streptokoka. Tak mě zajímá, jestli někdo nemá podobnou zkušenost a ne názor, že zdrzuji mudr a nemocne deti
Zakladatelko, nemusíš se obhajovat a nenech se vystresovat místními zbytečnými komentáři… Komplikace po strepkokové infekci mohou být a obezřetnost několik týdnů po ní je na místě, určitě v pondělí na kontrolou s malou jdi. Nestěžuje si dcerka náhodou na bolesti nožiček nebo kloubů? Já mám osobní zkušenost se synem (tehdy 3 roky), cca týden po vyléčení z angíny zvýšená teplota a bolesti nožiček, které se zhoršovaly až tak, že nemohl skoro chodit - diagnóza myosititida, skončili jsme na dva týdny v nemocnici, nemá žádné následky. A já jsem v dětství po angíně prodělala revmatickou horečku, to je typická komplikace po streptokokové nákaze, projevila se horečkami a hroznými bolestmi kloubů. Tím tě vůbec nechci děsit, píšu jen osobní zkušenost, je větší pravděpodobnost, že to u vás bude jen nějaká viróza, ale určitě je dobře, když půjdete na kontrolu. Držím palce!
@Anonymní píše:
Tak hlasim, jak jsme dopadly. Pro rejpaly, co psaly, ze s horeckou 38,2 budeme jen zdrzovat u mudr nemocne deti bych chtela rict, ze máme ATB na 10 dni a zpatky anginu. Takze tak. Takze i ta blba horecka, kterou by tu nekteri vubec nedrželi a neresili, muze znamenat ATB