Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, prosím o radu.
Moje děti mají nějakou virozu (z výsledků výtěrů se neprokázala žádná bakterie, takže je to virového původu). Dcera (5let) v sobotu zvracela, pak dva dny dobrý, pak zvracení i průjem, teď byla dva dny bez zvracení, jen průjem, dnes ráno opět zvracela, ale jen chvíli a průjem má stále. Nemá teploty, nestěžuje si na nic, má dietu, pije Kulíška a Enterol. Syn (20m) začal v neděli, to zvracel a měl průjem. Pak 2 dny úplně dobrý, z úterý na středu v noci 3× zvracel, ve středu jednou průjem, jinak už je zas dva dny bez obtíží, také na dietce, pije Kulíška a má Enterol. Ještě nám doktorka doporučila na zvracení kinedryl nebo dithiaden a colu po lžičkách. Dcera strašně prdí a dost to zapáchá. A i ty zvratky obou dětí nejsou typicky nakyslého zápachu, ale jsou cítit stejně jak ty prdy nebo stolice. A dost mě udivuje i ten dvou denní klid a pak jeden den šrumec. Zažila jste některá? A jak dlouho po zvracení jste daly lék proti zvracení popř. tu colu? Děkuju…
Dr vám doporučila kinedryl a dithiaden??? To snad ne ![]()
Tělo se očividně něčeho zbavuje. Ono také záleží na tom, jak dobře se výtěr udělá. Jak jsou na tom s pitím? Udrží něco? Pokud nezvrací v kuse a pořád, tak bych ani toho kulíška nedávala, ten je hlavně na rehydrataci a pokud přijímají tekutiny a udrží je, tak bych s kulíškem skončila. Nasadila bych probiotika. Dieta i po ustoupení potíží. Alespoň 2-3 dny. Pít, třeba i minerálku bez bublin a nesladkou.
Rozhodně ne dryáky v podobě kinedrylu. Neléčí se následek, ale příčina.
Držím palečky, ať máte brzy klid. Ono to může trvat i týden, ale bude to v pohodě ![]()
Máme to samý, už skoro týden. Teď to řádí všude, pomalu začíná jíst komě pár piškotů i něco jinýho, ale včera taky ještě proběhlo zvracení. Nám nepomohlo vůbec nic, co radili doktoři, až vychlazená coca-cola zbavená bublinek. A já to chytla taky, takže fakt paráda. Ležím a cucám colu a to mám před porodem. Jsem úplně vyřízená.
Přímo takhle naštěstí ne, ale 3 letý syn měl před cca 3 týdny 1 noc zvracení, pak 2 dny nic, a pak mu začal průjem, trval pěkně dlouho, snad 5 dní.
Vůbec se nestresuj, tohle mají všechny naše děti už dva týdny - od batolete po školáky!! Úplně stejné příznaky, jeden den průjem, zvracení, pak další den klid, a pak zas další dva tři dny problémy. Žádná horečka, běhají jak zběsilí, dokonce mají chuť na jídlo a pořád žebrají, ale snažím se je mít na rohlících, piškotech, dnes jsem dala brambor a rybu, ale to už bylo dvěma lépe. Jinak studená cola po doušcích a kulíšek, enterol, starší mají etneromax. Lítá tu všude, takže všem doma se snažím udělat dietní režim a doufám, že to brzy skončí.
Jídlo i pití udrží, když už zvrací, tak jen třeba hoďku a pak je klid. Ale ta starší má pořád průjem a je nafouklá. Oba jí banány, oloupaná jablka, piškoty, suchý rohlík, rýži s mrkví, brambory a file, brambory, mrkev a kuře… Vše dělané na vodě, jen trochu osolené a kmín. Teď si dal mladší k večeři rozvařenou rýži s cukrem a skořicí a jablkem…pijou čaj, vodu. Mléko a jogurty jsme vysadili u starší v úterý, u mladšího ve středu.. Dr. říkala že Kulíšek jim neublíží, naopak, že doplní minerály které teď nemají ze stravy a u starší jde i o to, že zavodní, jelikož sice pije, ale průjem má vodnatý a to tak 5 - 10× za den…
@lubomíra Nee, že bych vám to přála, to vůbec, ale jsem ráda, že v tom nejsme sami
Naše děti taky lítají, jsou veselý, taky chtějí jíst i pít. Ten Enterol dávám starší 2× denně a mladšímu 1× denně, prý jsou v tom hlavně probiotika… Báli jsme se salmonely nebo campylobacterií, ale nepotvrdily se..
No vidíš, tak to toho hodně spořádají, to jste na tom ještě dobře
Toho kulíška bych taky dávala, doplní to, co tělo nemá, tím není co zkazit. A nediv se, když to bude déle trvat, právě tento typ střevní chřipky lítá.
@lubomíra Bylo nám řečeno, že to může trvat i 3 týdny, takže toho máme ještě hodně před sebou
Jen je mi divný to spřídání klidných dní s „problitýma“ ![]()
@crazymisha jojo, měli jsme to tu taky a taky nadvakrát. Malá (4r) začala minulou středu zvracet, pak 2dny klid, pak zase zvracení a průjem. Syn (14m) zvracel v sobotu, pak klid a v pondělí zase zvracel a měl po a út průjem ![]()
Naštěstí to odeznělo, dr jsem jen volala a ta říkala zatím dietu a smectu a probiotika a kdyby to pokračiovalo, tak máme dojít.
To je na palici tahle viroza…
U nás to pokračuje následovně - dcera průjem sice už 6.den, ale čím dál míň, ob den ráno tak 2× zvrací, jinak bez obtíží. Syn zvracel v úterý v noci, od té doby 1× průjem, jinak bez potíží až do včerejška. Večer ve 23h začal zvracet a trvalo to do půl 2. ráno. Od té do by nezvracel, ráno měl tuhou stolici, odpo kašovitou a teď už má vyloženě průjem. Ale na nic si nestěžuje, pije hodně. Oba mají dietu.. Já už si naivně myslela, že když byl 3 dny v naprostým pořádku, tak že je aspoň u něho konec…
Pořád dáváme Enterol, už tedy bez Kulíška, toho dám, jestli začne zase víc srandit nebo zvracet, zatím ale pije hodně. Jaké laktobacily dáváte dětem?
Nevíte některá, jestli může 20timesicni dítě Enterol a k tomu ještě laktobacilky od swissu? Netluce se to nějak?