Střídavá péče u 11letého

5
24.3.25 16:24

Střídavá péče u 11letého

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat na zkušenost. Synovi je 11let a s otcem 8let nežijeme. Do této doby jsme se velkými dohady nějak domluvili. Na péči i alimentech. Nyní si situace žádá soudní řešení. A otec vyhrožuje střídavou péči.
Je možné, že by soud po tolika letech, co žije výhradně se mnou dal střídavou péči?? Syn se u nich necítí dobře, je na něj vyvíjený tlak, který dobře nezvládá a je na mě fixovaný. Ještě dodám, že v kontaktu nijak nebráním a kdyby syn chtěl, může u něj byt kdykoliv by chtěl. Dle domluvy u něj má být 1× za 14dní (pátek-neděle večer) a 1-2 dny v týdnu podle toho jestli je víkend se mnou nebo s ním. Když je nemocný nebo mu není dobře, automaticky zůstává u mě, aby nenakazil sourozence i táty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16426
24.3.25 16:30
@Mama824 píše: Více

Myslím, že v tomto věku už se budou ptát na jeho názor a zda by to chtěl. Dá se tedy předpokládat, že to nevyjde, protože to synchrit nebude a zůstane to tak, jak to je :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33844
24.3.25 16:36

Už je velký a pravděpodobně se ho na názor ptát budou. Když je nemocný, nebo mu není dobře, tak at ta stejně jede, tak to prostě bývá v životě a otec atˇsi zvyká a stará se o něj i v nemoci. Nemá snad výhradní právo jen na zdravé dítě ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
24.3.25 16:53

@arinecka Určitě mají právo oba rodiče. U mne zůstává, protože si to otec a přítelkyně nepřeje, aby nenakazil sourozence. Spíše mi jde o to jestli i po takové době může soud rozhodnout, tak že dá střídavou péči. Přesto, že je syn zvyklý žít se mnou a teď by to mělo být jinak, protože je otec naštvaný a nechce platit větší alimenty. Do teď s tím takto souhlasil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16426
24.3.25 16:55

Střídavá péče může být klidně v průběhu. Ale nemyslím si, že to vyjde, když to syn nebude chtít a sama píšeš, že v případě nemoci tam syn být ani nemůže :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33844
24.3.25 16:58

No a jak by si tu stridavku predstavovali? Ze u nich bude pouze kdyz mu nic neni? Oni si nepreji aby u nich byl nemocny? A kdyz je jedno z jejich deti nemocne tak delaj co? Zavrou ho do sklepa aby nenakazil ostatni?
Byt tebou, tak mu to odkyvu, nechce platit tak se bude starat a pekne se vsim vsudy. Sama vidis ze mu jde jen o penize tak cukne.
Soud se pravdepodobne syna ptat bude, ale vzdyt oni ho ve skutecnosti nechtej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
24.3.25 17:43

@arinecka Jojo, to je naprostá pravda. Kdyby s tím byl syn ok, tak ho nechám a užije si to se vším všudy, protože vůbec neví, co to obnáší. Ale syn je citlivější a ne podle jeho představ, tak mu to tam dává sežrat a jemu tam není dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33844
24.3.25 17:49

Tak jestli jde otci jen o penize a ne o syna, tak je to smutny. Drzim palca aby to dopadlo dobre a hlavne ve prospech syna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.3.25 18:28

Z vlastní zkušenosti. Nezáleží na tom, jak dlouho jsi ho měla ve výhradní péči ty. Pokud bude chtít otec střídavou péči a je to normální pracující táta, tak ji dostane. Osmileté dítě ještě nebudou brát tak, že by za sebe mohlo rozhodnout, i když se ho na názor zeptají. Naopak budou argumentovat tím, že si aspoň vztah s otcem vytvoří. Bohužel, dnes se střídavkám velice fandí a je úplně jedno, že rodiče spolu vůbec nemluví. Děti ve střídavce mám, tudíž žádná teorie, ale bohužel praxe. :?

• Citovat
  • Upravit
16426
24.3.25 18:48
@Anonymní píše: Více

Dítě má 11 let a ptát se budou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
24.3.25 18:49

Děkuji moc. Přesně z tohohle důvodu se bojím jít k soudu a vždy radši “držím pusu a šoupu nohama”. Jinak synovi je 11let s na podzim bude 12.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16426
24.3.25 18:51

Známá má děti, u kterých se řešila po čase stridava péče. Měli 12 let a 8 let. Ptali se obou a výsledek byl podle dětí :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.3.25 19:45

Nyní řešila kolegyně. Ex manžel chtěl děti do střídavky, protože si kolegyně zažádala o zvýšení alimentů. Děti 10 a 12 let. Nedostal ji. Názor dětí už se počítal.

• Citovat
  • Upravit
5
24.3.25 19:55
Moc děkuji, to je fajn vědět. V tuto spravedlnost doufám. 🤞
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.3.25 20:09
@Dahlia0409 píše: Více

Jsem se překoukla ve věku :lol:. No, ptát ae budou, to jsem neřekla, že ne. Pohovor na OSPODu je téměř vždy. Ale že by se řídili podle přání dítěte, pokud otec bude chtít střídavku a je normální, tak to opravdu ne. OSPOD dá doporučení, ale záleží na soudci. A pokud by to náhodou soudce neposvětil a otec se odvolal, tak s největší pravděpodobností tu střídavku dostane

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna