Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Anonymní píše: Více
Nemůže nařídit stridavku ve spolecnem bydleni, když on nebude souhlasit. Pokud se shodnete, není duvod, aby to zmenil. A pokud zmeni, muzete si to stejnak delat po svem.
My to dali jako spolecnou péči a nic vic neřešili, at mi baby z ospodu a soudu vlezou na hrb, nic jim do toho neni. A mame klid
@Lama Lama
Já nevím jak ho přesvědčit. Jede si stále svou, ale je to hlavně neochota udělat kompromis. Já jich navrhla mnoho a nic.
Tohle by bylo podle me opravdu ideál, aby děti nebyly pendleři, nemuseli jsme řešit žádný logistický veci pak ve škole a ten týden co má víkend by stejně jezdili pryč, takže by tu nespali. Jedna se tedy o 2-3 noci jednou za 2 týdny za cenu toho, že děti budou mít stabilitu.
A on bydlí někde daleko? To by byl asi jediný rozumný argument, proč by děti nemohly jezdit do jeho nového bydliště…
Takže on má přespávat v bytě, který zůstane tobě, bude tebou zařízený? Spát v tom bytě bude ve stejné posteli jako ty? To bych na jeho místě nedala.
Pro děti by to bylo nejméně stresové. Ale pro rodiče omezující, proto se mu do toho nechce.
Když nechce, tak ho asi nedonutíš. ![]()
Aha, podle TEBE ideál, podle něho ne.
Nevím, co tu chceš slyšet. Poplácat po zádech, žes to vymyslela dobře?
Ono je to totiž úplně jedno, protože se budete muset dohodnout spolu, jen Vy dva, a náš názor je naprosto irelevantní.
Navrhnout můžeš, co chceš - ale soud to samozřejmě nenařídí, jestliže s tím tvůj ex nebude souhlasit.
Tohle je konstelace, které může fungovat pouze za předpokladu, že budete dokonale spolupracovat a vycházet si vstříc vy dva… což mám dojem, že bohužel není úplně váš případ. Není to přece jenom o nocování - je to i o péči o takovouto „společnou“ domácnost… ve skutečnosti je to uzpůsobení, které je na spolupráci, vstřícnost a vzájemný respekt expartnerů vlastně úplně nejnáročnější ![]()
@BohunkaP píše: Více
Přesně, tahle forma vyžaduje od partnerů dokonalou shodu, spolupráci.
Upřímně nikoho takového neznám. A moc si to neumím představit, když mají rodiče nové partnery. Teď nechce chlapy ani vidět, za rok může mít borce a bude se měnit „celý svět“.
@BohunkaP píše: Více
Jedna se ale o 3 dny 1× za 14 dnů, protože ten druhy týden by se jednalo o pátek-ne a to by v drtivé většině případů jezdili na chalupu.
A vycházíme ok, do teď jsme se dohodli na všem, jen on nechce být ten, co se bude stěhovat, ale po dětech to chce, což mi vadí.
Advokát mi řekl, že je to nejlepší možné řešení a že soudy nám stejně poví, ať si to dohodneme s mediatorem, že to je na nás.
Znala jsem rodinu, kde to fungovalo. Podrobnosti neznám, jako čí postel a tak. Děti zůstaly bydlet v původním domově a rodiče se u nich střídali po týdnu. Oba tedy žili jinde jinak.
Drhnout to co vím začalo ve chvíli kdy si ten otec našel partnerku a s ní si udělal miminko.
Ale děti již jsou dávno dospělé, v té době jim už tak bylo náct, tak to nějak doklepali.
Ale asi s tím všichni byli původně v pohodě.
Příspěvek upraven 19.06.24 v 17:16
@kocourGarfield píše: Více
My taky známe jeden pár a úplně v pohodě. Mají dům kde žijí děti a rodiče se každý týden vymění. Oba si plati nájem v 1kk.
Hele uprimne ja jsem prostridavkova, ale s timto modelem bych nesouhlasila. Vidim v nem tolik problemu a trecich ploch, ze bych to neakceptovala.
Tohle je už dost let. Do té doby jsem nikdy o nikom takhle neslyšela. Ale jim to fungovalo.
Ahoj,
prosím jaká je praxe u soudu, když navrhnu, aby děti zůstaly kde jsou od svého narození a střídat se budeme my s ex? On má bydleni, já mohu ke své rodině, šlo by o nerovnoměrné střídání, kdy by jeden týden mel děti on buď ČT-NE nebo PA-Ne a druhy týden pak UT-ČT. Jde tedy o 2 noci jeden týden a o 0-1 noc ten druhy, protože na víkend by jezdili pryč na chalupu.
Jenomže ex argumentuje tím, že je dětem střídavý bydleni jedno (spis je linej se střídat on) anebo že má partnerku a taky chce děti vídat (což může, třeba ty víkendy). Za mě je důležitější jaký vztah mají děti se mnou a tátou než jak často je uvidí jeho partnerka.
Děti už mít neplánujeme, já nemam nikoho a par let nechci o chlapech slyšet, jeho současná partnerka má dospělého syna, který žije v cizině.
Je tedy šance, že by soud schválil stridavku, jak ji máme vymyslenou (tj nerovnoměrnou) a vzhledem k tomu, že jsou děti malý plus máme tuto možnost, tak že budeme pendlovat my dva? Anebo tohle soud řešit nebude, rekne stridavka ok ale zbytek si vyreste jak chcete, případně přes mediaci?
Dekuji moc