Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jj taky jsem vsechno ohrivala synovi ve vodni lazni,rizek teda ne,ale ho ani nejdedl…ale omacka s testovinami-vodni lazen,proste vsechno.
ted v 19m. mu ohrivam jidlo v mikrovlnce a nebo je cerstve uvarena tak jdeme jist teply obed ze sporaku ![]()
druhy den ohrivame na sporaku,popr mikrovlnka,ale jeste v 16m. vsechno vodni lazen
protoze nejdel s mani,dneska uz mu zvlast nevarim,varim to,co muze jist i on
dneska kure na paprice a knedlicek-to ma moc rad ![]()
Gladys píše:
hkac, můžu se zeptat, jak třeba doma ohříváte jídlo z předchozího dne? Jako polívku bych na sporáku ještě zvládla, ale co když třeba mám těstoviny s omáčkou hustou, to by se mi přilepiloNebo vařený brambor a řízek? Docela ráda bych zkusila nepoužívat mikrovlnku, ale mám pocit, že někdy bych ji neuměla nahradít
Jestli správně chápu, teď se neptáš na ohřívání dětských příkrmů, že ne? ![]()
Tak předně u nás málokdy něco zbyde
- i kdybych vařila trojnásobné porce, tak do druhého dne zmizí
. No ale někdy je schovám, a pak ohřeju na sporáku - omáčku zrovna v pohodě, kdyžtak trochu rozředím. Řízek nedělám, ale když ho občas přiveze mamka, tak nakrájím na kostičky a ohřeju na pánvičce (klidně i dohromady s nakrájenými brambory). Polévka se na sporáku ohřeje v pohodě a omáčka s kusy masa mnohem líp než v mikrovlnce.
Nechci tady propagovat, že je mikrovlnka špatná, to ne. My ji ještě nedávno měli, ale pak se nám rozbila a já si uvědomila, že vlastně jediné, na co jsem ji používala, tak bylo mlíko na instatní kaši (pro mě). A to jsem vyřešila tak, že si v rychlovarce uvařím trochu vody a tou mléko z lednice naředím. Na chuti jsem to nepoznala
.
Já teda vůbec moc nemusím ohřívaná jídla (jsem tak trochu paranoik a zvlášť u masa jsem nejradši, když ho hned sníme a nemusím ho mrazit ani dávat do lednice).
Ale pokud ta otázka byla přeci jen o dětských příkrmech, tak jedině ve vodní lázni. A ne na sporáku, ale jen často měním vodu v plecháčku, do kterého ponořím skleničku s příkrmem. Když je to z lednice, je to ohřáté ve „druhé“ vodě, pokud rozmrazuju, trvá to samo dýl.
Jo, jasně , ptala jsem se na dospělacké, měla jsem to říct
zkrátka zvažuju, jak to udělat, abychom se té mikrovlnky zbavili úplně, nejsem z ní v poslední době moc nadšená, nemluvě o tom, že třeba ohřívat biomlíko v mikrovlnce, nad tím se zarazil už i můj muž ![]()
pockat a co je spatneho na ohrivani v mikrovlnce??? nejradsi bych se ji zbavila tak do toho - motivujte me!! ![]()
magdicko, vím jen to, co jsem četla tady na různých fórech, zkrátka že to likviduje hlavně to „živé“ v jídle, hlavně ty mléčné výrobky
Například MM se nemá ohřívat v mikrovlnce, ztratí se tím spousta cenného.
Jinak ostatní jídlo, to už je pak takové všechno nedokázané, dohady a tak. Že to vlnění může v jídle něco změnit, přenášet se a tak. Tak nějak vnitřně z toho nemám dobrý pocit, obzvlášť v souvislosti s dítětem ![]()
Gladys My mikrovlnku doma nemáme a nechybí nám. Všechno ohříváme (dospělácké jídlo) buď na sporáku nebo v troubě. Třeba řízek s bramborama dáme na víko od várnýho skla a dám troubu tak na 100°C a pomalu ohřeju. Trvá to samozřejmě dýl jak v mikrovlnce
.
magdicka píše:
pockat a co je spatneho na ohrivani v mikrovlnce??? nejradsi bych se ji zbavila tak do toho - motivujte me!!
Já proti mikrovlnce jako takové nic nemám, MNĚ prostě jen nevyhovuje. Ohřívá nerovnoměrně, takže část pokrmu je studená a část horká. Když to smícháš, tak to může být OK, to je pravda. Ale mně jaksi vadí, že část pokrmu jsem uvařila (a třeba zničila část vitamínů) a část nedovařila (takže nezlikvidovala to, co bych zlikvidovat chtěla). Ale jak už jsem psala, nechci tu hanit mikrovlnku a nerada bych, aby se to tady opět zvrtlo a rozdělilo na dvě skupiny. Komu vyhovuje, ať si ji používá - čas ušetří, to jo..
leňula2 píše:
Gladys My mikrovlnku doma nemáme a nechybí nám. Všechno ohříváme (dospělácké jídlo) buď na sporáku nebo v troubě. Třeba řízek s bramborama dáme na víko od várnýho skla a dám troubu tak na 100°C a pomalu ohřeju. Trvá to samozřejmě dýl jak v mikrovlnce.
A já ještě přidám jako další náhražku parní hrnec. Pro mě rozhodně využitelnější předmět, co v kuchyni zabírá místo, než mikrovlnka. Přiznávám, že jedním z hlavních důvodů, proč jsme nekoupili novou, když se stará rozbila, bylo i to, že jsem si takhle uvolnila nemalé místo v kuchyni, na kterém je teď právě parní hrnec (který byl do té doby stranou, ale využívala jsem ho mnohem častěji - především při vaření příkrmů, ryby a zeleniny).
Mám takový pocit, že asi začnu trochu experimentovat. Koupím pár malých hrnků, aby bylo v čem ohřívat na sporáku, plecháček na ohřívání mléka a asi takový ten napařovač do hrnce, tam by mělo jít ohřát „suché“ jídlo, no obalovaný řízek asi nebude moc dobrý vlhký, ale přírodnímu by to snad nemělo vadit, spíš naopak. Uvidím, třeba časem mikrovlnku vyeliminuju ![]()
Mikrovlnku máme prastarou, už jsem zvažovala novou, ale tak třeba ušetříme ![]()
Gladys píše:
Mám takový pocit, že asi začnu trochu experimentovat. Koupím pár malých hrnků, aby bylo v čem ohřívat na sporáku, plecháček na ohřívání mléka a asi takový ten napařovač do hrnce, tam by mělo jít ohřát „suché“ jídlo, no obalovaný řízek asi nebude moc dobrý vlhký, ale přírodnímu by to snad nemělo vadit, spíš naopak. Uvidím, třeba časem mikrovlnku vyeliminuju
Mikrovlnku máme prastarou, už jsem zvažovala novou, ale tak třeba ušetříme
Jo jo, napařovátko do hrnce je taky dobrý, tam výborně ohřeješ i přílohy. Řízek teda ale asi fakt ne.
gladys tak o mm vim ale nenapadla me zelenina
a me hlavne vadi takovy zbytecny velky kram na lince!
uz je za dverma a poputuje do sklepa..
Mikrovlnku taky nemám ráda - využívám ji jen v případě nouze. Ničí vitamíny a všechny prospěšné látky, zdá se mi, že to i negativně ovlivňuje chuť jídla.
Příkrmy vařím vždy na 2 dny - jeden den dávám čerstvé, druhý den dám na talířek a ohřeju na sporáku na malém hrnci s vodou nebo nad svíčkou (na stojánku na konvici na čaj).
vodní lázen