Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
To si časem zvykneš. Jak staré je miminko? Je to prostě nezvyk, kor jestli jsi před ním neměla s dětmi zkušenost. Taky jsem to tak ze začátku měla, ale časem jsem pak na děti mluvila nehledě na přítomnost kohokoli ![]()
A stydíš se z jakého důvodu? Je to proto že mluvím s na „něco“ co ti nerozumí a neodpovida, resp odpovídá jen omezene tím že se usměje ale nemá páru co co go? Nebo proto že třeba říkáš nesmysly a šišlas?
Je to asi trochu i o zvyku…
A jako není vůbec za co se stydět děla to snad každý a kdo říká že ne tak lze…😊
Ale tak nemusíš na net třeba žvatlat…nevím jak staré máš mimčo ale u mých dětí vždycky byl největší zájem o povídání o tom co zrovna dělám…takže když se nějak začaly na návštěvě ozývat tak jsem je vzala a začala na ně mluvit o tom kde sme, kdo jsou ty lidi kolem, že třeba zrovna piju kafe, jim buchtu (dle věku případně dala cuchnout, ochutnat)…když byli v klidu, leželi a hráli si tak jsem byla ráda že mám chvilku klid…a to myslím taky každy pochopí že se mu nemusíš ve ovat 24/7 ale dát si právě třeba v klidu to kafe…
Někde jsem četla článek, jak je to důležité na miminko už od malinka mluvit a vlastně ho nutit, aby na vás reagovalo úsměvem, žvatláním apod. Že je to snad důležité pro rozvoj řeči apod. A hodně důležité je, když začne samo miminko, tak si ho všímat a reagovat na něj…
Tady podobný článek, není to ono, tamto byl článek o různých vadách řeči apod.
Taky mi na začátku trvalo zvyknout si mluvit na miminko, ale už má skoro 5 měsíců a zvykla jsem si
(nejedná se o mé dítě, to bych si asi zvykla dřív, vídám mimčo 1-2× týdně jen)
Tak na něj nešišlej, mluv normálně a nebudeš se muset stydět ![]()
Co tak může být za přínos šišlání na mimi? Prostě mluv, klidně o čemkoli, jde zatím o hlas a intonaci.
Já mluvím i na psa a dokonce na želvu i když tu někdo je. Ale nešišlam na ně.
Máš nějaký blok a kontroluješ se před ostatními. Ty a tvoje dítě jste pro sebe středem vesmíru. Kašli na ostatní, ať se třeba postaví na řasy, puknou závistí nebo tě pomluví. Dítě tě vnímá, tak si to vaše společné užívej. Strašně to letí.
@PapeJ píše: Více
To máš úplnou pravdu. Dokonce se doporučuje si povídat s miminkem, které se ještě ani nenarodilo…
Protože dítě vníma tón hlasu matky i její emoce už v prenatálním období.
Dobrý den, máme doma miminko, a když jsem s ním doma sama, tak si sním povídám, šišlám na něj, říkám mu prostě všecko možný a on mi to vrací úsměvem a broukáním. Ale jakmile je doma partner, tak mi nějak nejde na něj mluvit, sem tam něco řeknu ale že bych na něj mluvila stejně jako když jsem doma sama určitě ne. To samé před někým když jsme na návštěvě. Nevíte proč se tohle děje?
docela mě to štve a mrzí protože to vypadá jako když nemám o toho prcka zájem, když na mě brouká..