Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Taky ho beru, asi jednou se mi stalo, že jsem ten divny pocit měla. Spíš v oblasti krku než na hrudi. Bylo to jen pár vteřin a nic hrozného. I kdyby to mělo být při každém podání a 4× horší tak nebudu váhat. Ta úleva by za to stála.
Beru si vždy celou tabletu, někdy po hodině a půl další.
Zároveň si pak beru 600mg rozpustný Brufen.
Sumatriptan 50 mg jsem brala několik let, nedávno jsem ho vyměnila za jiný triptan, protože už tak dobře nezabíral. Na začátku jsem měla párkrát opravdu ten divný tlak na hrudi, ale trvalo to jen chvilku. Měla jsem to ale jen po Sumatriptanu určité značky (Mylan), s ostatními pak už ne. Sumatriptan je takový standard, předepisuje se většinou jako první, je bez doplatku, ale jsou i jiné triptany, na ty se ale něco doplácí. Co se účinku týká, vypozorovala jsem za ta léta, že ho musím vzít nalačno, po nějakém jídle mi nikdy nezabral (jeden ze symptomů migrény je i zpomalené trávení). Jinak ale zabíral i na už rozjetou migrénu, ale trvalo to třeba hodinu.
Pokud sumatriptan (jakykoliv) nezabere, tak beru čípek Indometacin. Pokud už cítím, že migréna bude výživná, tak Indometacin ihned, nekdy s odstupem i druhý. Mám migrény už roky, takže jsem vyzkoušela kde co. Zatím mi funguje ten silný Indometacin.
Po triptanu i Indometacinu mám takový pocit oblbmuti, nejistá chůze a nemůžu zaostřit očima, ale časem to přejde.
Tlak na hrudi je většinou příznak úzkosti.
@mado píše: Více
Neurolog na to upozorňoval, že se to stává a prý to má souvislost s céváma. Říkal, že to není špatně, ale trochu mě to vyděsilo. Proto padla i tato otázka. Každopádně indometacin mi také předepsal
a i sním jsem nepolíbená
.
@Tymonapu píše: Více
Ano, souvisí to se zúžením cév, které Sumatriptan způsobuje, tímto způsobem zastavuje migrénu. Je to vedlejší účinek léku, o žádnou úzkost se v tomto případě nejedná.
pokud už mám rozjetou migrénu dám si k tomu čípek indometacin a lehnu si usnu a probudím se a je to už OK.
@Tymonapu Půlku vyzkoušet můžeš a uvidíš, jestli pomůže.
Tlak na hrudi je nepříjemný, ale víš, že může přijít, tak buď v klidu.
Prostě jsou různé léky a můžeš různě reagovat.
Určitý jeden lék než jsem si zvykla (musela pro jinou nemoc), tak u migrény jsem ho zvládla jen jednou za 3 měsíce. Jo byla to jízda
.Nyní tyto léky beru trvale a nic nepociťuji.
A určitě léky vždy na začátku záchvatu. Aspoň u mne platí, čím dřív, tím lépe. Nestojí to za to, že pak o tom déle budeš trpět než lék zabere.
Já mám jednu z nejhorších typů migrén, kdy mi absolutně nezabírá žádné normální analgetikum, i kdybych si ho vzala hned na začátku, kdy jen pociťuji lehký tlak za krkem. Stejně se mi rozjede. Pak je to bolest hlavy a za okem, zvracení, průjem, zimnice, studený pot. Indometacin čípky trochu zmírní migrénu na levé straně hlavy, ale bolest nevymizí. Naštěstí pomáhají triptany. Sumatriptan má pomalejší náběh, ten používám doma, kdy si můžu jít zároveň lehnout a zatemnit místnost, pak zabírá většinou za hodinu, hodinu a půl. Beru vždy celou tabletku. Roseming je rychlejší, většinou mi zabere do půl hodiny, ten beru podle situace, na bolest levé strany mi stačí půlka, na pravou stranu hlavy (tam je migréna vždy agresivnější) beru celou. U Sumatriptanu i Rosemingu necítím žádný tlak na hrudi, ale pokaždé pociťuji nepříjemný tlak do nosu, tak vlastně poznávám, že lék začíná fungovat. Potom se cítím trochu malátná, ale to může být jak po léku, tak i po migréně. Preventivně pak beru antiepileptikum Convulex, které mi výrazně snížilo četnost migrén. A také užívám magnézium.
@ludmilaadamkova píše: Více
Indometacin jsem také dostala předepsaný. Nejsou ty čípky moc silné? Za jak dlouho Vám uleví? Jste po nich omámená? Omlouvám se, že se pořád dotazuji. Jsem poměrně mladá a při představě kolik léků za měsíc užívám a jak mi migréna opravdu ničí jak pracovní tak soukromí život. Jsem ráda když se můžu zeptat někoho kdo prožívá něco podobného. Děkuji za Vaše rady.
Někomu čípek zabere hned, mně třeba až za dvě hodiny. To samé, že někdo po čípku nepociťuje nic a jiný si musí lehnout.
Je potřeba to vyzkoušet.
ANo indometacin oblbuje… já si po něm hcodím ideálně lehnout a usnu. ale muž ho měl kvůli něčemu a na něj žádný učinek.
JInak docela pálí… ale nic co by se nedalo zvládnout. další věc pokud jsi ten den nebyla na velké potřebě je možné že než se vstřebá půjde ven.