3 denní antibiotika na angínu.

Anonymní
31.3.25 21:27

3 denní ATB na angínu.

Zdravím, chci se zeptat. Od včera večera mám totálně nateklý krk, tak že nemůžu jíst, skoro ani pít. No angína jak vyšitá. Doktorka mi ale podle prý normálního crp usoudila, že mi napíše ATB pouze na 3 dny (3 tablety).
Jmenují se Azitromycin. Mate s nimi některá zkušenost? Nějak mi nepřijde že by mi to na 3 dny přijde málo. Děkuju :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Vodnář-u-Topolu
31.3.25 21:32
@Anonymní píše: Více

Běžně se užívá 1× denně po dobu 3 - 5 dnů. Je to 500mg, nebo 250mg?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.3.25 21:38

@Vodnář-u-Topolu 500mg
Já jen že ta bolest těch mandlí je nesnesitelná. Tak se ptám, ať tam nejsem za týden znova.

• Citovat
  • Upravit
9166
31.3.25 21:45

Už sis měla udělá Priezsnitzuv obklad, velice dobré pomáhá…aspoň 2× denně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76661
31.3.25 21:50

ta atb se berou 3 dny, ale působí týden - jsou to dobrá atb, a hlavně z nich není špatně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9741
31.3.25 22:00

Kristova noho. Jestli angína, tak PNC (v případě alergie cefalosporiny).

Azitromycin nezajistí eradikaci streptokoka, tudíž ani nijak neochrání proti post-streptokokovým komplikacím. Je to ATB bakteriostatické, nikoliv baktericidní. Dělal se stěr? Kolik bylo CRP? ATB nejsou analgetika.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Vodnář-u-Topolu
31.3.25 22:01

Dokážu si to představit, také jsem měl kdysi takovou bolest a přímo jsem se těšil na antibiotika, ale můj lékař mě převezl, nic mi nenapsal. Měl jsem si koupit sypanou šalvěj a třikrát denně kloktat. Moc jsem tomu nevěřil, ale věděl, co říká. Za tři dny bylo po bolesti.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.3.25 22:01

@Doctus kolik to crp bylo mi neřekla. Stěr nedělala :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.3.25 22:04

@Vodnář-u-Topolu děkuju vyzkouším.
Malinko mi pomáhá ledová voda a nanuky. Tak snad to bude lepší :nevim:

• Citovat
  • Upravit
4152
31.3.25 22:45

Jestli bylo crp to normalni, tak proc vubec davala nejaka antibiotika? To nechapu. I virova angina pekne boli. Kloktej tantum verde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9741
31.3.25 23:02

Pokud je bolest intenzivní, ale nález v krku tomu moc neodpovídá, není ostuda odeslat pacienta na ORL.

Zkuste vyfotit krk, jak to tam vypadá. Ale Azitromycin na angínu není vhodný, když už, tak na 6 dnů, kdy je vyšší pravděpodobnost (nikoliv 100%) eradikace streptokoka. U vás bych to však viděl na virovou záležitost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.4.25 12:15

@Doctus omlouvám se za tu nechutnou fotku. Ale taková je realita. :roll:

• Citovat
  • Upravit
9741
1.4.25 12:42

Škoda, že se neudělal stěr. ATB nemusejí pomoci, případný streptokok (pokud to není virové, pohledem do krku to nikdo s jistotou neurčí) může být rezistentní, na PNC však rezistentní není nikdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna očního lékaře

Ikona - Vladimír Korda

MUDr. Vladimír Korda Ph.D.