Antidepresiva Elicea 10 mg

2
11.2.24 20:26

Antidepresiva Elicea 10 mg

Ahoj,

na úzkosti a panické ataky mi psychiatrička předepsala antidepresiva Elicea 10 mg, beru je už 5 dní a je to peklo, takhle zle mi psychicky ani fyzicky snad ještě v životě nebylo. Včera se mi k večeru udělalo lépe, bylo mi tak dobře, jako už strašně dlouho ne - žádné pocení, pocity úzkosti a ani nic podobného, usínala jsem s pocitem štěstí a pohody a spala dlouho. Další den mi ale bylo zase stejně zle. Máte s tím někdo zkušenosti, měl to někdo stejně? Hrozně moc bych si přála, aby mi prášky zabraly a ulevilo se mi, může to být třeba známka toho, že mi prášky „zabírají“?. Když si představím, že je možnost, že mi třeba ani nesedly, tak je mi z toho snad ještě hůř. Moc děkuji všem za jakoukoliv zpětnou vazbu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2433
11.2.24 20:40

5 dní je málo na hodnocení léčby.

AD naskakuje několik týdnů a ze zacatku vám může být špatné než se to usadí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1977
11.2.24 21:18

Eliceu bere moje babicka po dedove smrti. Ma velmi pomaly nabeh, u ni to trvalo nekolik tydnu. Na prechodnou dobu (nez Elicea zabere) dostala tiapridal na akutni zlepseni stavu. Tahle kombinace ji hodne pomohla.
Nejhorsi stavy mivala vzdy rano/dopoledne-to pomahal zmirnovat prave tiapridal. Odpoledne uz to byvalo lepsi.
Davkovani elicea 1-0-0, tiapridal 1-0,5-1

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
161
13.2.24 17:00
@Kiwi19 píše:
Ahoj,na úzkosti a panické ataky mi psychiatrička předepsala antidepresiva Elicea 10 mg, beru je už 5 dní a je to peklo, takhle zle mi psychicky ani fyzicky snad ještě v životě nebylo. Včera se mi k večeru udělalo lépe, bylo mi tak dobře, jako už strašně dlouho ne - žádné pocení, pocity úzkosti a ani nic podobného, usínala jsem s pocitem štěstí a pohody a spala dlouho. Další den mi ale bylo zase stejně zle. Máte s tím někdo zkušenosti, měl to někdo stejně? Hrozně moc bych si přála, aby mi prášky zabraly a ulevilo se mi, může to být třeba známka toho, že mi prášky „zabírají“?. Když si představím, že je možnost, že mi třeba ani nesedly, tak je mi z toho snad ještě hůř. Moc děkuji všem za jakoukoliv zpětnou vazbu.

Chce to vydržet. Jsou to běžné vedlejší účinky při nasazování AD. Teď je důležité se nima nenechat odradit. Brzy odezní.
Dle vlastní zkušenosti po 14 dnech pokud AD sednou, začne postupně docházet ke zlepšení. Plný účinek může přijít klidně až za dva měsíce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
19.2.24 00:20

Používá se nějaká kombinace léků, např. Neurol (benzodiazepin), který by to měl prakticky okamžitě zklidnit + lék ze skupiny SSRI, třeba právě Elicea. Klidně bych doporučil otestovat menší dávky, např. ráno 1/4 tablety Neurol 0,25 mg + 1/2 tablety Elicea 10 mg, v poledne 1/4 Neurol, večer 1/4 Neurol. Když to zabere, fajn, zkuste po 3 dnech vynechat polední dávku. Když to nezabere natolik aby to bylo pohodlné, zvyšujte postupně ve třech dnech každou dávku Neurol na 1/2 nebo na celou. To si prostě musí člověk vychytat sám, doktor od stolu to nemůže ani při nejlepší vůli vyhodnotit.
Pak, po týdnu, po 14 dnech, až začne zabírat Elicea, postupně, třeba během týdne, 14 dní, stejně snižujte dávky Neurolu až na 0. Možná se nevyhnete občas akutně Neurol vzít, ale zkuste vydržet s 1×1/4 nebo 1/2.
Klidně jděte s tou Eliceou nahoru a klidně po 1/4 tablety. Doktoři tvrdí, že v tom není velký rozdíl, ale z vlastní zkušenosti vím, že se projeví i malé rozdíly v dávkách 5-7,5-10 mg. Hlavně žádné prudké změny, výkyvy v dávkách, nebo dokonce to přestat brát. Jeden den když zapomenete, nic se nestane, ale po třech dnech vynechání se to pravděpodobně vrátí. Pravděpodobně už to pak budete brát pořád, ale za ten klid to stojí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9404
19.2.24 13:29

Já bych se tedy v dávkování léků řídila radou lékaře a ne tím, co někdo napíše na emimino, jako sdílet zkušenosti ano, ale stejně jsme každý jiný a každému sedne něco jiného. Dávkovat tady přesně Neurol a Eliceu někomu, koho člověk vůbec nezná, mi nepřijde vhodné.

Já třeba k SSRI AD Asentra dostala Neurol 1 mg 1-1-1-1, sice už je to vysoká dávka a bylo to v nemocnici, ale prostě každý potřebuje jinou dávku a tak, jak to určí lékař.

@Kiwi19 Já Eliceu brala nejdřív asi 14 dní 5 mg a pak 10 mg, ale mně vůbec nesedla, po několika měsících jsem ji vysadila. Pak jsem dostala Citalec a první týden šílené úzkosti, úplně jsem lezla po stropě, ale po týdnu se to začalo lepšit, ještě jsme upravovali dávkování a začala jsem pak chodit na terapie (KBT), individuální a pak za hospitalizace na bývalém Psychiatrickém centru Praha (nyní Národní ústav duševního zdraví). To mi na paniky hodně tehdy pomohlo a teď je mám dost výjimečně.

Takže kdyby ambulantní léčba nějak nesedla a chtělo by se ti, tak doporučuji někde třeba nějaké psychoterapeutické oddělení, nebo třeba denní stacionář, pro úzkostné poruchy je jich docela hodně (ale nevím, odkud jsi).

Za mě je fajn ten Národní ústav duševního zdraví v Klecanech u Prahy, nebo si lidé chválí psychoterapeutické oddělení v Olomouci, ale jsou i jiná. Třeba teď od června otevřená nová psychiatrie v Berouně, tam mají (nebo budou otevírat) denní stacionář pro úzkostné poruchy, nebo tam mají skupinu přímo pro panickou poruchu, ale nevím, jestli už funguje, já se tam registrovala už dávno kvůli jiným problémům a dosud mi nikdo neodepsal, ale kdybys byla odněkud z okolí, mrkni tady: https://www.cdr-akeso.cz/…i-stacionare

Každopádně vše řeš s lékařem a přeji ti, aby se ti ulevilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
25.2.24 21:21

Ahojky brala jsem Eliceu 10mg.3 roky a pohoda vůbec se neboj!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26.2.24 22:32

Ahoj, můžu se zeptat po jak dlouhé době ti zhruba zabrala?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35
1.3.24 08:30

@Kiwi19 Ahoj, beru Citalec, velmi podobné antidepresivum, jako Tvoje Elicea. U všech SSRI antidepresiv může na začátku braní dojít ke zhoršení, ale léky začínají velmi brzy fungovat a přijde úleva. Já pociťovala zlepšení 3. týden, ale Citalec nabíhá celkem dlouho. Elicea je novější a nabíhá kolem dvou týdnů. Do té doby se dávají na úlevu benzodiazepamy, ale to vše konzultuj s lékařem. Mně Citalec velmi pomohl, ale začátek byl těžký. Velké úzkosti, obrovská únava, někdy ale velké nabuzení. Držím palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
12.7.24 15:23

Ahoj, tak ako si natom s Eliceou? Ja som na ňu prešla z fevarinu. Nesadol. Zatial len druhý týždeň užívam pol tabletky…pomohla?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35
12.7.24 15:51

@Lulu332
Ahoj, já mezitím odskočila k Paroxetinu a taky mi nesedl. Jsem zpět na Citalec (a la Elicea) 30 mg a zatím super.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
22.7.24 12:52

@Kiwi19 Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak to s vámi nakonec dopadlo. :) Když jsem četla vaše řádky.. no mluvíte mi z duše, tak doufám v dobrý konec. Jsem už 5 dní úplně vypnutá. Jen spím, nejsem schopna ničeho.. ani úsměv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34
26.7.24 18:50
@romi280 píše: Více

Užíváte Eliceu? Kolikátý den a kolik 5mg? Jaké máte vedlejší účinky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34
4.8.24 10:26
@Lulu332 píše: Více

Pomohla Vám Elicea? Měla jste ze začátku užívání nějaké vedlejší účinky nebo zhoršení stavu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35
4.8.24 10:57

@Michi80 Ahoj, mně Citalec (Elicea) pomohla opravdu hodně. Na začátku obrovská únava, nespavost, nabuzení, cukání. Dvakrát jaem navyšovala a teď opravdu super. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna očního lékaře

Ikona - Vladimír Korda

MUDr. Vladimír Korda Ph.D.