Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Potřebuji nutnou radu. Za 10 dní se vdávám,. Dnes mi volal můj svědek, že si všiml, že má na občance ještě starou adresu a že v ní má ještě nezměněný rodinný stav (je po rozvodu), tuším, že to bude problém
Jak to tedy je, budu si ho i tak moct vzít za svědka?
Pokud není občanka znehodnocena ustřihnutím rohu, tak proč ne
mylsím si, že matrikářka neví, že je rozvedenej, ale jen hádám ![]()
Uprimne nevim, kdyztak cinkni na matriku. kdyby se to ale resilo na miste, tak urcite bude nekdo jinej pobliz, kdo bude mit obcanku v poradku. me si svedkyne obcanku zapomnela ![]()
Myslím, že svědek má dokazovat své jméno občankou, aby bylo právoplatné při podpisu. Rodinný stav nikoho nezajímá. Jinak…není jednodušší vytočit číslo matriky a zeptat se.
@marinka5 Vzala bych do rukou telefon, zavolala na místo (matriku), kde se budu vdávat a zeptala se. Myslím, že pokud bude žádat o nový OP, tak dostane nějaký lístek a ten slouží jako náhradní OP.
Jasně jednoduché to je, na matriku jdu zítra tak tam fakt volat nebudu, jen mě to zajímalo, abych věděla jestli má hledat někoho jiného
Když se vdávala švagrová, tak manžel jako svědek mohl svědčit i s pasem a tím náhradním dokladem z radnice… ![]()
@marinka5 stav svědka nikoho nezajímá…
a když, tak jako průkaz totožnosti je i pas ![]()
@Petra Z díky to jsem ráda, takže předpokládám že by stačil i řidičák
I ustrizena obcanka je platna, kdyz ma clovek cerstvy vypis z informacniho systemu. Pristi tyden se vdavam na obcanku, kterou mam zsteizenou dva roky a ten zluty papirek sem ztratila vicemene ihned ![]()
Tak si tu svatbu hezky uzijte. Hodne stesti ![]()
@marinka5 tak ten asi ne…to myslím není bráno jako průkaz totožnosti…
ale OP svěděk jen před obřadem ukáže matrikářce, ta si napíše jméno a myslím datum narození…
At si vezme taději i ten pas…
ale problém s nezměněnými údaji jistě nebude…vždyt do nových OP se stav už ani uvádět nemusí…pokud někdo nechce…
Ahoj, nevím teda jak to je jinde, ale u nás požadovali platnou občanku. Pas byl nepřípustný a občanka s ustřiženým rohem a lístečkem taky ne. Museli jsme kvůli tomu měnit svědka. Na druhou stranu jediné co na občance řešili byla identita svědka a platnost občanky (tu si zkontrolujte hlavně vy dva, svědci se dají na místě nahradit, ženich a nevěsta ne
)
Nechci nikoho strašit. ale myslím, že na občanku, která má dva roky ustříhnutý roh se vdávat nedá. S tím žlutým lístkem který anonymní okamžitě ztratila, platí OP jeden měsíc, pak už ne!
@marinka5 píše:
@Petra Z díky to jsem ráda, takže předpokládám že by stačil i řidičák
to by nestačl, není průkazem totožnosti
@KacziinaZ píše:
Nechci nikoho strašit. ale myslím, že na občanku, která má dva roky ustříhnutý roh se vdávat nedá. S tím žlutým lístkem který anonymní okamžitě ztratila, platí OP jeden měsíc, pak už ne!
Da
Papiry jsou na matrice, uz to jen prijdeme podepsat. Staci cerstvy vypis z informacniho systemu.