Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den.
Chci se zeptat. Bydlím v městě které bylo x let bez poplatku, za svoz odpadu (popelnice). Jsem v nájmu trvalý pobyt mám, ale v jiném městě kde poplatky řádně hradím. Na MěU zajdu, ale nedá mi to spát. Dnes mi přišel od majitele email, že mám odpad zaplatit po dotazu, že zde nemám trvalý pobyt mě obrátil na MěU. Ale chci se zeptat jak to je. Bude stačit dokument, že poplatky hradím jinde, nebo musím uhradit i zde, nebo se tu mám přihlásit. Do teď jsem to neměla důvod řešit nějaké přihlašování. Bydlím zde 3 roky, ale jak jsem psala výše město bylo osvobozeno x let od poplatků. Pro rejpaly 😅 Bydlím v Kralupech nad Vltavou Google vám osvobození potvrdí. Děkuji, za případnou odpověď
Z pohledu zákona platí, že povinnost hradit poplatek za komunální odpad má zpravidla osoba s trvalým bydlištěm na dané adrese. Tato povinnost je zakotvena v zákoně o místních poplatcích (zákon č. 565/1990 Sb.). Prakticky to znamená, že pokud má nájemník na adrese trvalé bydliště, je odpovědný za platbu on.
V případě, že má trvalý pobyt v jiné obci, povinnost platit poplatek za odpad v místě nájmu se na něj nevztahuje.
https://www.finance.cz/…pad-v-najmu/
https://www.bezrealitky.cz/…unalni-odpad
Za mě je to jasný. Platit nemáš a nemusíš. A pokud to nemáš ve smluvě, tak to vůbec nemusíš s nikým řešit, protože to je vztah obec-poplatník, ne vztah nájemce-pronajímatel.
Ty si plať dál odpad kde máš trvalý pobyt a majitel bytu ať si zaplatí v tvém pronájmu, pokud tam má on tr. pobyt.
Musíš se podívat na městskou vyhlášku, jak definuje plátce odpadu, není univerzální odpověď. Povětšinou je to tak, že platí osoba s trvalým pobytem a zároveň se platí poplatek každou bytovou jednotku. Že platíš jinde nemusí být rozhodující. Předpokládám, že se budeš muset dohodnout s majitelem bytu, kdo ty poplatky bude platit. Pokud máš TP jinde jen z plezíru, tak po tobě majitel bytu může poplatky vyžadovat zaplatit.
Ve městě, kde jsem měla TP, léta platilo, že pokud doložím placení jinde, budu osvobozena. Bydlím jinde, kde hradím na základě toho, že jsem hlášena v bytě. Máme ho s mužem v SJM a fyzicky tu bydlíme. V bydlišti mého TP tuhle výhodu zrušili, tak hradím dvakrát. Asi bude nejlepší projet stránky města, popř. tam zavolat, jak mají nastavené podmínky. Ale obvykle to bývá právědle TP. Takže jestli ho má majitel v bytě, kde bydlíš, tak by měl hradit i on.
Jinak ano, v kralupech se začalo hradit až letos, bydlí tam známá a děsně se rozčiluje, co je to za móresy, že po ní jako chtěj x stovek ročně za to, že budou vyvážet popelnice? ![]()
U nás platí za odvoz SVJ, je to podle osob v bytě. Všude jinak
Jak se píše, musíš si to zjistit na úřadě. U nás je to na trvalý pobyt. Takže i když má někdo oficiálně byt od města, ale trvalou adresu má jinde, tak tady neplatí. Za tu bytovou jednotku neplatí prostě nikdo.
@ugluk píše: Více
Děkuji, kontrolovala jsem smlouvu skrze jeho adresu TP a sám jí má v Praze. Na úřad dnes zajdu a mám v plánu zavolat na úřad TP a zjistit to na obou stranách. Já to právě do teď neřešila. Bylo by mi jedno, že to zaplatím neřeším peníze, ale spíše princip toho, že TP mám jinde a mám hradit i v pronájmu.
@Abeba Ani on nemá TP v tomto bytě, ale jinde. Kontrolovala jsem kvůli tomu nájemní smlouvu
@Janli nevím proč bych měla mít TP jinde jen tak z plezíru. Bydlím zde 3 roky nebyl důvod měnit bydliště mám TP ve svém rodném městě pouze jsem se odstěhovala a neměla důvod jej měnit. Sám majitel má TP v jiném místě bydliště. Budu si to celé zjišťovat na úřadu v obou městech
@LucieNovákov píše: Více
Tak pokud sis jen nezměnila TP, i když není problém, tak počítej s tím, že budeš odpady platit i tady. Proč by je měl platit majitel?
@Janli A já někde píšu, že by je měl platil on? Nejsem si toho vědoma ![]()
@Janli píše: Více
Taky je třeba nebude platit nikdo. V době, kdy jsem měla TP v bytě, kde jsem byla od poplatku osvobozena (měli pravidlo, že stačí doložit placení jinde), v bytě byli nájemníci s TP jinde a nikdo tam nemusel platit, ověřeno na úřadě. V současném bydlišti jim naopak záleží jenom na množství hlášených v bytě, takže i v době, kdy tam neměl TP nikdo, platili jsme tři. Takže je to fakt na ověření na úřadě, jak to kde mají nastavené.
@LucieNovákov píše: Více
Ptáš se, jestli je musíš platit. Kdo by je platil, když ne ty? Majitel bytu.
@Janli ne ptám se jestli je mám tady taky uhradit nebo jestli bude stačit doložení, že platím jinde. V celku rozdíl