Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Poradí mi nekdo jak postupovat dál s podezřením?
Pred mesicem jsem rodila v porodnici a pred tydnem se mi zacala objevovat vyrazka (typicka na svrab). Vcera kozarka tvrdila ze asi jen podrazdena kuze, ale dnes se objevil vysev na nartech, rukach, vnitrni stehnach i brise. Po telefonatu s Mudr si jdu zitra pro mast, at to radeji zalecime.
Zaleci mi preventivne manzela a prcka?
Bude mne kontaktovat hygiena? Mam nahlasit veskere kontakty? Návštěvy apod.? Může manžel chodit do práce?
Nejradeji bych, abychom se doma vylecili a nikam a nikomu to nemuseli roztrubovat - stydim se.
(Vtipne je, ze jsem svrab chytla zrovna v dobe kdy jsem chodila minimalne 15× denne do sprchy, kvuli siti a ocistkam) 😅 😅 😅
Měla jsem jako malá, pokud máte doma vanu, vřele doporučuji sirnou koupel (seženete v lékárně cca za 80 Kč), je u toho i návod myslím. Kůra trvá cca týden, docela to smrdí, tak zvažte sami jestli do práce jít nebo ne. Jinak prelecit celou rodinu a vyprat co se dá…pokud je možnost tak dat do sušičky nebo vyzehlit at se to „spálí“. Přeji hodně štěstí, vím že své zkušenosti, že je to velice nepříjemná situace a nadměrná hygiena tomu nepomáhá, takže žádné mýdlo (samozřejmě nemyslím po použití toalety) a asi nic moc parfemovaneho (nedráždit zbytečně pokožku). 🍀
Hygiena asi není třeba(nebo si minimálně nepamatuji, že by nás někdo v té době kontaktoval) taktéž hlásit kontakty není třeba a návštěvy raději ne-e (onemocnění se roznasi dotekem, stejně tak kontaminovanym prostředím-gauč, peřiny atd)
Bohužel stejnou zkušenost mám i já. V leté byla dcera s přítelem na víkendovém pobytě v Praze a bohužel si přivezla domů svrab, bylo to hotové neštěstí. Trvalo cca 2 měsíce, než jsme se toho zbavili. Mast od kožní doktorky je do zapáchající, ale člověk vydrží. Potom se dává ještě jedna mast na doléčení. Přeji rychlý průběh.
Dobrý den. Už asi blázním
syn si od kamaráda u kterého přespával donesl nechtěné zvířátko jménem svrab.
měl jen vyrážku u kotníku a u prstu na nohou. Dostal sírnou mast + celá rodina mast jako prevenci. Úklid celého domu samozřejmostí. Uklízím a vše měním doteď, koupila jsem i nové matrace, peřiny, polštáře. Mám hrozný strach abych něco nezanedbala. Už je to 14 dní mě po té mastičce pořád svědí tělo a synovy se po přeléčení objevila vyrážka která svědí ale prý jen málo a po zahřátí v posteli prý moc né. Prosím uklidněte mě někdo že je to normální a může to být reakce na tu mastičku. Jinak mě zavřou do blázince ![]()
@Jaja162 píše: Více
Po sirne masti Vas určitě může svedit tělo…Je to dost silný, a můžete být precitliveli..
@Tajemnadama děkuji za odpověď
více mě děsí ta vyrážka u syna. Nechci být hned za hysterku a běžet ke kožní, ale zase se bojím aby se to nevrátilo. Jsem už nemocná pořád všechny prohlížím
připadnu si už jak blázen. Snad mě to prejde ![]()
@Jaja162 píše: Více
Vyrazka normální neni. To bych radši zasla..
@Tajemnadama máte pravdu. Raději půjdu abych se ujistila. Nejhorší je, že na internetu píší každý něco jiného. Někde, že se nesmí objevit vyrážka a někde, že je to reakce po sírné masti a může být. Pak se člověk má vyznat ![]()