Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, nikdy jsem do podobných diskuzi nepsala, ale už jsem naprosto bezradna a budu ráda za každý názor. Začala jsem od září chodit do práce a protože do práce dojíždím, musi syna odvádět tchán nebo manžel. Před skolkou navštěvoval jesle a byl tam spokojený. V téhle školce se mu nelíbí od začátku, chápu ho, že byl zvyklý na jine učitelky, prostředí a děti. Nicméně, předtím alespoň měl jistotu, že ho odvedu a také si pro něj vždy přijdu a ujišťoval se. Vše bylo dobré. Změnilo se i to, že začal více fungovat manžel, trávit s ním více času a malej se na něho dost upnul. Poslední měsíc, me začal úplně odmítat, sotva přijdu domů, už brečí, že chce, abych šla pryc, ať ho nechám na pokoji a je schopný po mě i házet věci. Když si pro něj jdu do školky, tak dělá scény, že se mnou nikam nejde a že chce tátu. Když ho vezmu do ruky násilím, je schopný mě bouchnout a rvat mi vlasy. Snažím se mu nastavovat nějaké hranice a nemůže si dovolovat vše, takže jsou věci, které zakazují a mám pak hotové peklo. Vím, že tohle děti dělají, ale v takové míře, ze vidíte, že mi chce opravdu ublížit? Že se vším triska, kope, ničí a ubližuje? Problém je i s jeho řeči, špatne mluví a někdy je opravdu mezi námi jazyková bariéra. Vím, že je určitě hodně frustrovaný ze školky a pak to vypustí, ale vždy jen u mě a ve formě, která mě psychicky nici. Snažím se o trpělivost, když je s manželem čekám až přijde sám, nevnucuji se a pak naopak chce být jen se mnou a už se ode mě nehne. Ale vždy musí dojít k takové velké scéně a agresi. Byly chvilky, kdy jsem to nezvládla, křičela, dala na zadek, byla vztekla. Vím, že jen dělá to co viděl u mě. Ale je tohle opravdu jen období? Nepřijde mi zdravé pro jeho vývoj, aby se to dělo každý den i hodinu v kuse a někdy i vícekrát za den. Dělá to opravdu jen mě. Teď začal i říkat, že se mě boji. Přitom mu opravdu nic nedělám, snažím se být v klidu a vše mu vždy vysvětlit. Jsem prudká povaha, snažím se být vždy v klidu, ale někdy prostě bouchnu. Dětství jsem taky neměla úplně růžové, takže se snažím nedělat chyby svých rodičů a snažím se na sobě dost pracovat, číst hodně knížek. Ale ve finále, pak vždy selzu. Snad to není moc vyčerpávající, ale snažila jsem se toho napsat, co nejvíce to jde.
@VerBart To je mi líto, chápu, že to neprožíváš lehce. A zkusila jsi před ním dát prostě najevo, že tě to mrzí? Rozbrečet se místo vzteku a říct, že jsi z toho moc smutná?
On asi špatně prožívá, že na něj máš málo času, cítí se špatně ve školce a ještě má pocit, že ty tam nejsi pro něj. Zkus si s ním víc hrát, vymýšlet zábavu, trávit s ním čas.
@VerBart nebij ho!
A hod se do klidu, když nebudeš v pohodě bude se tě bát.
Otoč si tu situaci, vciť se do něj…
Jinak ano, je to období, já nemohla ani tlačit nákupní vozík, když v něm seděl a byl s náma tatínek.
@ZuzaM Ano, vzdy na to jdu nejprve v klidu, domlouvám, vysvětluji. Říkám, že mě to bolí, že mám bebi a že se to nedělá. Brečela jsem několikrát a pak začal plakat taky a bylo vidět, že mu je to líto. Vždy, když přijde tahle reakce, tak pak po ní úplně obrátí a už nechce být s nikým jiným jen se mnou. Někdy to zvládnu, jsem trpěliva, ale někdy toho je na mě moc a zakricim. Na zadek dostává úplně minimálně. Tomu se chci prostě vyvarovat a vím, že to k ničemu nevede a jen ztrácím jeho důvěru. Po práci se i snazim, nedělat nic, jen být s ním. Jen se o něj bojím. Je v te fázi úplně nepricetny a neví co dela.
@Stevia Ja jsem proti bití. Sama jsem byla bita dost. Těch chvilek, kdy dostal na zadek bylo minimálně, ale, když už, dostal dost no. A pak mi to bylo strašně líto. A vím, že jsem hodně selhala a vždy je chyba na straně rodiče a ne dítěte. Dlouhý čas zase odmítal manžela a dělal mu to co mě, ale ne v takové míře, že by mu takto ubližoval a dělal scény. Asi je toho na něj prostě moc. Děkuju za odpověď
@VerBart Řekla bych, že je velmi frustrovaný a tu frustraci uvolňuje (zcela přirozeně) u matky. Je na tobě, aby ses to naučila ustát (ano, není to snadné). Zkus si přečíst knížku AHA rodičovství anebo aspoň Zkoušeli jsme všechno (ta je stručnější).
Je to obdobím. Ničemu ale nepomůžeš tím, že mu dáš pár na zadek, tím to naopak ještě zhoršíš.
Zkus si sednout, začít si hrát s něčím, co on má rád, co dělá rád a nech ho, ať se přidá. V klidu, bez nervů, stresů.. Krůček po krůčku si získej zase jeho důvěru. On má možná pocit, že „jsi ho opustila“ tím, že s ním už tolik nejsi a vyzvedává a vodí ho do školky někdo jiný. Dává ti to dost jasně najevo.
Druhá věc, co mě napadla - nemá poruchu autistického spektra? Tam to bývá vcelku normální, že dítě si vybere „svého“ člověka a ostatní odmítá.
@Sunlight515 Ja vim, že ano, nemá to žádný efekt a naopak na něm vidím, že je frustrovaný ještě víc. No s čímkoliv si začnu hrát, tak mi to začne brát a triskat s tím, kolikrát se bojím ho nechat chvíli o samotě, aby nerozbil na co přijde. Taky si myslím, že to bude tím, že je jednak v jiné školce a musí si zvykat a také, že ho neodvadim. Přesto pro něj párkrát do týdne jdu a jít se mnou nechce. Sprajcne se a následuje obří scéna. On je rád i s jinými členy rodiny. Každopádně jsem kontaktovala psychologickou poradnu, abych ještě vše probrala s nimi. Děkuju za odpověď
@pet p Take si myslím, že musí být hodně frustrovany. Zkusím, děkuji
@VerBart dej pak vědět co vám rekli v poradně a hlaveň jak to u vás pokračuje ❤️️❤️️ Držím palce
![]()
Zkus se na něj dívat jako na plachého srnečka, který jde do paniky a zuřivosti, když je v ouzkých. A teď má tě zapsanou jako mámu, kterou miluje, ale zároveň mu ubližuje. Ublížilas mu již vícekrát i fyzicky, teď stačí, že nezvládneš své emoce, naštveš se a jemu se zapne obranný reflex, protože se tě bojí. Každé tvé bouchnutí ho v tom jenom přesvedčí. Hranice teď neřeš - nejsi v takové pozici, nemáš jeho důvěru, nebudeš mít respekt, jenom posílíš strach. Můžeš dělat 2 věci, vůbec si nebrát osobně jeho výlevy - byť vypadají jako proti tobě, nemůže za to, že ztratil důvěru. Nejspíš má taky zlomené srdce - má to těžký ve školce + jeho jistota, která pro něj vždy přišla, ho zklamala. Nechápe, že za to nemůžeš. Zkus to vysvětlit a vždy počkej až se odhodlá i kdybys čekala dlouho. Srneček k tobě taky nepřijde, když budeš řvát, spíše uteče na druhou stranu lesa. Pak, když cítíš, že jdeš bouchnout, fyzicky odejdi z tý situace. Klidně ať tě zastoupí manžel. A když bude v tom divném stavu, nic nedělej, jenom tiše seď a buď tam přítomna. Nic víc. Asi to vidím divně, ale přijde mi, jako bys popisovala raněné zvířátko, tak opravdu k němu zkus takhle přistupovat. Ztratit pocit bezpečí - viz školka a zároveň důvěru k primárně pečující osobě musí pro něj být strašný a tyhle divné věci, co dělá budou způsobem obrany. Dej tomu čas, hodně trpělivosti a lásky a tohle období přejde.
@Capelucia Děkuji, máte ve všem pravdu. Včera ráno se vzbudil, když jsem odcházela do práce a hodně plakal a nechtěl, abych někam šla, pak, když jsem pro něj šla do školky, tak byl naštvaný, nechtěl se mnou odejít a přišla opět velká vlna agrese, kriku a odmítání. Preckala jsem to a pak to bylo dobrý. Musím být prostě trpělivá. A hodně mi pomáhá, když myslím na toho zraněného srnecka, co jste psala ![]()