Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zrovna u půjčování. Dítě nemusí půjčovat svoje veci, ale měla by (časem) pochopit, že půjčit je výhodné, protože recipročně jemu pak někdo taky něco půjči.
A nemusí půjčit na povel, ale ve stylu, tak co kdybys udělal ještě jednu bábovku a pak to na udělání jedné babovicjy půjčil Aničce- jasná pravidla a časově omezenoi zápůjčky.
A že půjčit neznamená o věc definitivně přijít.
U hraček ve školce je to jiné, ty jsou tam při všechny, takže musí pochopit princip střídání a že je to tam pro všechny, nelze si hračku vzít na furt. Ale děti jsou v tomto věku přirozeně jajinci, takže se to prostě učí, a vystavení určité míře frustrace není od věci. Nečekala bych, že to bude bez révu, slz nebo nějakého poksu uplatnit fyzickou převahu. ![]()
Ve dvou letech bych z toho ještě nebyla tak zoufalá
Děti v tomhle věku občas reagujou rukama, když jsou naštvaný nebo jim něco nejde. Já bych ho zkoušela v tu chvíli hned zastavit a pořád dokola vysvětlovat, že se nebije. A se školkou bych se domluvila na stejným postupu, ať v tom má jasno doma i tam.
@maminkakarolina píše: Více
mám už velké děti, syn 18,dcera 10. Oba byli jako malí takoví bambulové a vše si nechali líbit. Já to vždy těžce nesla. Když jim někdo na hřišti ubližoval a oni stáli a čučeli, moje srdce plakalo
, ale vždy jsem hrozně ocenila, když to rodiče řešili a nedělali, jakože to je v pohodě. Dcerka ve 3 letech měla ve školce holčičku stejně starou, která byla též jedináček. Její rodiče jsou hrozně fajn. Holčička byla jak panenka, malá, drobná, krásná, ale byla pěkně zákeřná. Dnes spolu holky chodí i do školy a je z ní fajn holka. Nedělej si z toho hlavu, je ještě malý, děláš to dobře, ono ho to časem přejde a bude z něj fajn kluk. ![]()
@maminkakarolina 58653020 [/citace
Servala bych ho na dvě doby co si to dovolil…ano jako fakt! Neposlechl dostal by po ruce..a co jako! Možná rychlejší způsob než s ním milionkrát diskutovat, vidím to kolem dnes a denně… a z děcka roste rozmazlený spratek, co má vše na háku…dotaz, až vám toho vašeho miláčka bude mlátit nebo kousat jiný děcko, budete tomu druhému též vysvětlovat že?
to neznamená že má dva roky, že se na něj nemůže ani křivě podívat… jinak kdyby… tak mám sama dva kluky…
@Wilík Lituju vaše děti, to zaprvé. Zadruhe myslite si, ze reagujeme v poklidu ze se nic nedeje? Samozrejme ze ne. A ano, kdyz nastoupil do skolky, dokonce ho tam jako prvni napadala holcicka, a dokousala mu oblicej i ruce tak, ze mel obtisky jeste dalsi dny. Bylo mi ho lito, ale verim, ze ve skolce delaji co muzou a verim, ze jeji rodice take. Jsou to stale jen deti, ktere se uci, kde jsou hranice. Takze prosim, bezte si mlatit svoje MILACKY, jednou na to budou urcite radi vzpominat, jakou meli vyraplovanou matku
mne staci, kdyz vidim, jak se nektere matky chovaji na verejnosti k deckam a je mi jich lito, i kdyz zlobi. Protoze dite vidi, jak utokem se snazite vyresit utok
proste blbost. Naopak ocenuji matky, co umi zachovat co nejklidnejsi hlavu. Pokud jste si poridila dite a neumite ovladat emoce, mozna jste prvne mela zajit k terapeutce a pak si nejake poridit. Vzdycky vic nez deti co zlobi, me vytaci vynervovane matky, co maji sami problem zpracovat emoce
to jdete dobrym prikladem
@maminkakarolina Ve dvou letech nemá smysl „učit půjčování“.
Dítě na to nemá kapacity. Jestli nějaké ve stejném věku nemá problém „půjčit“, není to tìm, že by bylo vychované a chápalo koncept-je to prostě jen povaha.
Syn taky neváhal dětem zkoušet něco brát, bouchat, házet písek..Starší si zase nechala od ostatních všechno líbit.
Takže celý batolecí věk jsem jim byla na hřišti v patách a ve střehu.
U obou se to vyplatilo a posunuli se.
Takže určitě nevěš hlavu a neporovnávej příliš s ostatníma!
@maminkakarolina Nedávala bych ho do školky 4× týdne, když se tam takhle chová. Na hřišti a v situaci kde je mezi dětmi bych mu stala pořád za zadkem a nekalému chování zabránila.
@Wilík píše: Více
Nechceš si jít svoje frustrace, skrytá traumata a pasivní agresi raději ošetřit do terapie? Dost by ti to děvče pomohlo.
U dvouletého dítětě asi domlouvání moc nepomůže - nemá na to kapacitu to pochopit. Prostě důrazné NE, TOHLE SE NEDĚLÁ. Jako rodič zasáhnout dřív, než k situaci dojde. Na hřišti prostě vypozorovat spouštěče a zaháhnout dřív.
Ve školce, kde je třeba 15 dětí na 1 až 2 učitelky tohle asi neuhlídají.
Možná až to dítě narazí a najde někoho, kdo si to nenechá líbit a dostane jednu zpátky, tak pochopí AU ono to bolí a když někoho praštím tak mi to vrátí.
Jestli ale mlátí ostatní děti ve školce, tak se dřív nebo později ozvou jejich rodiče a už se to bude muset opravdu řešit.
Malé děti ve školce jsou v podstatě zvířecí smečka.
Vznikají tam první kolektivní vazby a alfa/beta rysy.
Chápu když má někdo dítě bité, tak se to snaží řešit.
Ale moc nechápu proč řešit dítě se snaží probojovat na vrchol té smečky.
Oni se ostatní časem naučí že když ten tvůj bude chtít hračku tak ji prostě dostane.
Je to mimochodem jedna z nejhorších vlastností co mi ve školce vštípili a je strašně těžké se toho zbavit… to že mám půjčit něco co já aktuálně chci taky.
Příspěvek upraven 09.09.26 v 10:55
Bije děti? Tak možná trochu proplesknout na zadek aby věděl, jaké to je.
@884135 píše: Více
Jasně, je potreba mu potvrdit, ze biti slabších je žádoucí chování.
@j.a.n.i1 píše: Více
Já třeba bití dětí opravdu nefandím a až na jednu výjimku ani nepraktikuju. Ale když mě dítě začalo kousat, tak jsem ho na radu kamarádky hryzla taky a stačilo jednou. Takže plácnout zpátky by nemuselo být od věci.
@Bydlící píše: Více
Rodiče už se ozývají, ale s agresivním dítětem ve třídě neuděláš jako rodič napadaného dítěte vůbec nic.
Přemýšlím proč je potřeba, aby dvouleté agresivní dítě chodilo čtyřikrát týdně do školky, když na ni očividně není zralý. Toto stejně povede jen k tomu, že se ho všechny děti budou bát a nebudou si s ním chtít hrát. Měli jsme podobného chlapečka ve třídě ve školce taky, po roce ho rodiče museli dát jinam.