Syn měl klíště, teď mu není dobře

5633
27.5.12 10:47

Syn měl klíště, teď mu není dobře

Potřebovala bych poradit. Syn, v červenci bude mít čtyři roky, měl ve středu klíště v pupíku. Nevím jak to možné, každý den ho prohlížím, ale tentokrát jsem klíště v pupíku přehlédla. Přišla jsem na něho až druhý den, to muselo být přisáté tak 18 hodin. Dneska je neděle - uplynuly čtyři dny a syn dostal teplotu 38, je unavený a spavý a bolí ho bříško. Pupík zarudnutý nemá, ani nemá boreliový flek.
Přesto se bojím, že se nakazil a že u něho probíhá I.stadium klíšťové encefalitidy nebo I. stadium boreliózy (ten flek prý třetina pacientů vůbec nemá). Chtěla jsem se zeptat, nemáte někdo podobné zkušenosti s dětmi po přisátí klíštěte? Za jak dlouho se dá borelióza zjistit z krve? Četla jsem, že až za šest týdnů. Ta encefalitida se prý pozná podle protilátek hned. Jaké mají takto malé děti průběhy nemoci? Děkuju.
PS: očkovaný pro encefalitidě není, švagrová je MUDr. a nedoporučila očkovat do pěti let kvůli zvýšenému riziku neurologických komplikací…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
31594
27.5.12 10:54

Nebylo by to nějak moc rychle? :think: Není tam ta inkubační doba v řádu týdnů? Pokud ho bolí bříško, jela bych na pohotvost, může to být zkrátka jen shoda okolností, že někde něco lapnul, ale když měl to klíště, nechala bych ho vyšetřit. Jinak existuje služba, která ti bratru za 2tis klíště otestuje, zda je pozitivní na nějakou z nemocí, takže když třeba klíště při vyndavání zmáčkneš, přetrhneš, tak jim ho můžeš poslat na rozbor. Pokud je klíště vyndané správně, tak i když je infikované, tak nemusí nakazit svou oběť.

Držím palce, ať je to jen nějaká viroza :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
27.5.12 11:51

Já začala mít příznaky boreliozy až po 6 ti týdnech od přisátí klíštěte a hodnoty v krvi byly v tu dobu hraniční- tzn. velice nízké . :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7512
27.5.12 12:03

Taky myslím, že je tam ta doba podstatně delší. Právě proto se to občas i přehlídne, pacient už to nepřisuzuje klíštěti, po takové době. Ale tou pohotovostí nic nezkazíš, aspoň budeš mít klid. Oni už řeknou co a jak. :) Je moc dobře, že ho kontroluješ, ale přehlídnout se může. :nevim: Je to přeci jen mrňavá potvora. Jak psala Gladys, může to být i něco jinýho. Bříško bolí - mohl něco zbaštit, teplota - při těch výkyvech počasí se není co divit.
Klučík bude v pohodě, neboj!! :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
27.5.12 14:37

Na encku je brzo (chripkova faze je po tydnu) a borreliosa se v prvni fazi projevi jen flekem (klasicke zvetsujici se cervene kolo s vybledavajicim stredem), ne teplotou - taky si myslim, ze ti, co nemaji flek, si ho jen nevsimli

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1917
27.5.12 15:11

ahojky tak co jak je malému?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5633
27.5.12 20:42

Holky, děkuju. Malý pořád nic moc, má teplotu do 38 a skoro celý den spí a je schvácený. Doufám, že to bude jenom viróza. Klíště měl ještě před 3 týdny, ale na to jsem přišla celkem brzo.
Zítra jdu k doktorce pro paragraf, tak se zmíním o klíšťatech co malý měl. Nevím, jestli mu bude chtít udělat test na encefaliditu a boreliózu.

Pudloslavo, na netu jsem vyčetla, že ta encka se dá poznat podle protilátek z krve už druhý den po nákaze :nevim:, inkubační dobu někde uváděli 2-30 dní, někde 1-2 týdny. Raděj jsem neměla nic číst, pak hned plaším 8o Ale díky moc, uklidnila jsi mě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
27.5.12 21:42
@Veveří píše:
Holky, děkuju. Malý pořád nic moc, má teplotu do 38 a skoro celý den spí a je schvácený. Doufám, že to bude jenom viróza. Klíště měl ještě před 3 týdny, ale na to jsem přišla celkem brzo.
Zítra jdu k doktorce pro paragraf, tak se zmíním o klíšťatech co malý měl. Nevím, jestli mu bude chtít udělat test na encefaliditu a boreliózu.Pudloslavo, na netu jsem vyčetla, že ta encka se dá poznat podle protilátek z krve už druhý den po nákaze :nevim:, inkubační dobu někde uváděli 2-30 dní, někde 1-2 týdny. Raděj jsem neměla nic číst, pak hned plaším 8o Ale díky moc, uklidnila jsi mě.

vcasnou diagnostikou stejne nic neovlivnis, neni na to lek, leci se jen klidem. i z tech, co maji chripkovou fazi malokdo ma nasledne encku. Donedavna jsem tvrdila, ze jsem nevidela nikoho s nasledkama po klistovce, tak teda tedka uz jednoho jo, ale jinak vazne je to mezi neuroinfekcema na nejneskodnejsi, obvykle jen mirne boleni hlavy, podle me to spousta lidi i prechodi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1917
27.5.12 22:00

určitě dej zítra vedět jak jste dopadly u doktorky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5633
28.5.12 12:59

Tak jsme ráno byli u doktorky. Testy malému nedělala, ale mám ho hlídat (do 14 dnů se to kdyžtak projeví). V noci měl ještě horečku, ale teď už pookřál a dělá binec, takže nejspíš viróza :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí