Systém při šetření

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
16037
18.10.21 14:12

Tak to na žádné velké šetření není. Ale máš půlúvazek, tzn. měla bys mít poměrně dost času, a ten se dá využít např. tak, že si teď zavaříš strouhaná jablka (v zimě na štrůdly, do perníku, do rýžového nákypu atd.) nebo kompoty, přesnídávky, nasušíš si je (pokud to děti jedí). Jablek je letos všude hrozně moc, stačí vyrazit na výlet a vzít to zpět nějakou méně frekventovanou silnicí. Strávíš tím pár dnů, něco vrazíš do cukru a do energií, ale můžeš pak dost ulevit rozpočtu v zimě (dvě šišky štrůdlu tě pak vyjdou do 20,–Kč). Stejně tak si třeba vzít od někoho nelouskané ořechy. Naši mají několik obřích ořešáků na pozemku, a když se nedaleko přistěhovala jedna samoživitelka s dětmi, tak za nimi třeba přišla sama s nabídkou, jestli si může posbírat a nalouskat ořechy, a půlku si nechat a půlku vylouskaných jim dát. Naši šťastní, že se s tím nemusí dělat, a paní nadšená, že bude mít na cukroví, na bábovky, a ještě jich pár prodala. Stejně tak chodila na houby, v létě prodávala borůvky atd.
Tím nechci říct, že máš někde chodit po žebrotě, jen chci ukázat, že člověku hrozí dva extrémy - v tom prvním má spoustu peněz, ale nemá žádný čas, v tom druhém má spoustu času, ale nemá peníze. Vy jste volili tak nějak střední cestu, ale pořád tam je pro tebe víc času než peněz, tak jestli si chceš přilepšit, musíš ten čas přetavit v něco, co pro tebe má hodnotu. Typicky to je to domácí jídlo, úspora při nákupech v akcích (člověk má čas obejít si pár krámů na levné máslo atd., to ten zaměstnaný a hodně vydělávající nemá), a může to být právě zajištění si polotovarů vlastními silami za nižší cenu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.10.21 16:49

@zrcadlo Ja moc děkuji za váš příspěvek. Dobře zapůsobil i na mojí teď negativní mysl, jak jsme na tom možná bídně, že nic neušetříme. Je to přesně něco za něco- více peněz- méně času, nebo více času a tím pádem více času na plánování, zavařování, přemýšlení o jídle a zužitkování surovin.
Děkuji za tipy, určitě vyzkouším. A ořechů zde máme plnou alej, tak tam zajdu s dítkem a bude mít i ono zábavu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.10.21 17:34

Vždy jde o to najít správnou rovnováhu mezi prací a volným časem. Jsem samoživitelka a na výplatě tak 14 tisíc. Není to moc, ale raději jen tolik, než nechávat dítko od rána do večera v družině. Raději s ním zajdu na procházku (sbírat ty ořechy), nebo do zoo. Jsem člověk, co nerad utrácí a nakupuje. Ráda lovím v sekáčích a mladého obleču komplet za 500, místo abych koupila jedno triko za 1000.
Raději koupím kvalitní jídlo, ale tak abych nic nevyhodila. Zajet na kole na třešně je stejně větší dobrodružství, než koupit drahé v obchodě.
Nemám auto - to je ve městě stejně jen pro zlost. Nemám chytrý telefon ani kabelovku. Internet je dnes nutností.
Možná nezaplatím mladému 4 kroužky týdně, ale jen dva. Ale stejně nechce a nechci jej přetěžovat. Na dovču k moři bych ráda, ale s covidem mám strach.
Kdyby bylo potřeba úvazek se dá zvýšit. Raději, když má dítko spokojenou mámu, než uječenou hysterku, která nestíhá.

• Citovat
  • Upravit
24741
18.10.21 17:39

Tulipáne,

Zatím v podstatě souhlas.. ale za pár let (a nebude to dlouho trvat) už začne ve třídě kdo má jaký mobil a hadry a věř mi, že zas tak úúplně happy on nebude, pokud máte 14tis/měs. (plus aloše asi)… každý extrém škodí a u vás je to tedy sice zatím pěkné, přírodní, ale není to udržitelné pro střední školu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
18.10.21 20:17
@Lucy75 píše:
Zatím v podstatě souhlas.. ale za pár let (a nebude to dlouho trvat) už začne ve třídě kdo má jaký mobil a hadry a věř mi, že zas tak úúplně happy on nebude, pokud máte 14tis/měs. (plus aloše asi)… každý extrém škodí a u vás je to tedy sice zatím pěkné, přírodní, ale není to udržitelné pro střední školu.

Ale to už i to dítě bude ve věku, že máma bude moct jít v klidu do práce na plný úvazek. Už nebude tolik péče potřebovat a nebude oni nejspíš ani stát

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.10.21 20:27

@Lucy75 Aloše nejsou, zato splacená hypotéka, tak za bydlení mnoho nedám. Mám poloviční úvazek a jak bude dítko samostatnější dá se zvýšit, jen se mi to nechce dělat kvůli hadrům. Ty moc neuznávám i když musím přiznat, že jich mám asi hodně, jen jsou ze sekáče :D a vůbec se v nich nevyznám. Říkám si, když mládě nevidí chytrý telefon u mě, nebude ho vyžadovat u sebe. No uvidíme.
Raději peníze dám na školu, koníčky, nebo dovolenou.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat