Systém při šetření
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
Tak na nejakych 5-10 let coz jsou stavebka, akcie apod. A nebo ty kratkodoby, coz nejaky terminovany vklady a sporici ucty. A nebo pak na dloooouhou dobu na stari.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
K tomu, co pise @Cenarius pak jeste nektere banky nabizi v ramci sporiciho uctu tzv. poducty/obalky, tajze mas lepsi prehled, kolik mas treba nasetreno na vanoce, na pracku, na dovolenou…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mam vsechno na jedne hromade, tedy mimo prostredku na investice do cennych papiru.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ahoj, chtěla bych se víc zaměřit na šetření, sle nějak nemohu vykoumat ten správný systém - jeden účet mám na šetření, na které se prostě nesahá (rezerva ma konec světa), jeden účet mám na šetření na konkrétní věc, takže tam je to jasné. Nicméně chtěla bych nějaké peníze odkládat ještě na takové ty nenadálé, ale drobnější věci - oprava, nová pračka, apod., technická. Tam k tomu byste to ještě nějak dělily? Třeba na krátkodobé a dlouhodobé, nebo už je to zbytečně komplikované. Je lepší mít větší obnos na jednom místě, nebo drobnější částky rozčleněné. Nějak ten systém nedokážu udělat jednoduchý a efektivní.
Tohle mi přijde moc komplikované a časově neefektivní. Rozdělila bych penzijko, stavebko, případně nějaké fondy apod. a to drobné šetření bych delala v rámci obálek v účtu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
My máme každý stavebko a pensijko a pak mám rozdělenou částku na měsíc na útratu potravin a drogerie + „kapesné“.
Co zbyde dávám do obálky do trezoru.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobrý den, dotaz položím anonymně z důvodu osobních informací. Snažím se šetřit, ale moc mi to nejde. Napíši naše příjmy a výdaje a vy mi prosím zkuste odpovědět na to, jestli vůbec a kolik bych při snaze mohla ušetřit.
2 dospělý(oba pracující, já na půl úvazek), 2 děti(4 a 11 let).
Příjem cca 43 tisíc. Výdaje 16800 Kč (nájem, elektřina, poplatky, paušály net a další). No a další výdaj je jídlo a benzín do práce(3500 Kč měsíčně). Úvazek si navýším, až mladší dítě bude ve škole. Dá se něco ušetřit?
- Citovat
- Upravit
Tak jestli z toho vyznívá, ze tech zbývajících 20,5 tis dáte za jídlo, tak jedině zrekapitulovat to, co nakupujete za jídlo? Nevíme, jestli varite obědy kazdej den, nebo na obědy chodíte v rámci školy/práce.
To se hrozne těžko posuzuje.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Není tam skoro žádná rezerva.. těch cca 20tis/měsíčně je prostě na běžné žití 4členné rodiny (jídlo, drogerie, kultura, škola, kroužky, ošacení a obuv) už i tak hraniční.. šetřit leda tak možná litr dva max., kupovat vše v akcích nebo i z druhé ruky, snížit paušály..
benzín i energie jdou nahoru, takže zatím fakt snížit výdaje a pořádně šetřit až navýšíte příjem..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Dobrý den, dotaz položím anonymně z důvodu osobních informací. Snažím se šetřit, ale moc mi to nejde. Napíši naše příjmy a výdaje a vy mi prosím zkuste odpovědět na to, jestli vůbec a kolik bych při snaze mohla ušetřit.
2 dospělý(oba pracující, já na půl úvazek), 2 děti(4 a 11 let).
Příjem cca 43 tisíc. Výdaje 16800 Kč (nájem, elektřina, poplatky, paušály net a další). No a další výdaj je jídlo a benzín do práce(3500 Kč měsíčně). Úvazek si navýším, až mladší dítě bude ve škole. Dá se něco ušetřit?
A myslíš, že jsme tady jasnovidci nebo jak si představuješ, že Ti to zjistíme?
Na to nestačí takhle hodit pár čísel - sama si musíš sepsat, za co a kolik utrácíte… a potom se podívat, zda by šlo něco seškrtat. To my přece nemůžeme vědět… jestli chodíte často po výletech a platíte vstupné, pitíčka a jiné blbůstky - jestli chodíte do restaurací nebo jíte jen doma - jestli mají děti placené kroužky a jak drahé - jestli kouříte - na jaký standard jste zvyklí v jídle… atd. atd., tohle my tady z ruky nevyvěštíme ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lucy75 ano, přesně tak, těch cca 20000 Kč je na běžné žití.
Vařím doma, snažím se nakupovat v akcích. Školkové dítě má oběd ve školce.
Blbosti si myslím domu nekupujeme. Nekouříme, kroužky máme levné, platím vždy na začátku roku. Do restaurace tak 1× měsíčně. Zábavu spíše turistika, kolo. Nic drahého.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@Lucy75 ano, přesně tak, těch cca 20000 Kč je na běžné žití.
Vařím doma, snažím se nakupovat v akcích. Školkové dítě má oběd ve školce.
Blbosti si myslím domu nekupujeme. Nekouříme, kroužky máme levné, platím vždy na začátku roku. Do restaurace tak 1× měsíčně. Zábavu spíše turistika, kolo. Nic drahého.
A kolik utratíte jen čistě za jídlo? Třeba by se s tím dalo něco vymyslet. Mě příjde 20tisíc na běžné žití docela dost.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, chtěla bych se víc zaměřit na šetření, sle nějak nemohu vykoumat ten správný systém - jeden účet mám na šetření, na které se prostě nesahá (rezerva ma konec světa
), jeden účet mám na šetření na konkrétní věc, takže tam je to jasné. Nicméně chtěla bych nějaké peníze odkládat ještě na takové ty nenadálé, ale drobnější věci - oprava, nová pračka, apod., technická. Tam k tomu byste to ještě nějak dělily? Třeba na krátkodobé a dlouhodobé, nebo už je to zbytečně komplikované. Je lepší mít větší obnos na jednom místě, nebo drobnější částky rozčleněné. Nějak ten systém nedokážu udělat jednoduchý a efektivní.