Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hledám inspiraci na zábavu pro děti v případě nepřízně počasí, máme v záloze nějaké hry a potřebovali bychom ještě něco v kreativním duchu, nějaké jednoduché tvoření pro děti ve věku 8-12.
Vadilo by vám, kdybyste se od dítěte dozvěděli, že v rámci táborových her a výzev bylo vaše dítě samo několik hodin v lese? Jedná se o dítě na prvním stupni.
Ne.
Sama jsem po lese běhala od malička - ať už na chalupě, tak v oddíle a je to něco, k čemu vedu svoje děti.
Naopak nedávám děti tam, kde jim žádná samostatnost a překonávání se nehrozí.
A základním prvkem úspěšného tábora je nechat děti vybít mobily a nenechat je psychovat rodiče, jak určitě hynou ![]()
Příspěvek upraven 25.07.22 v 13:04
@Anonymní píše:
Vadilo by vám, kdybyste se od dítěte dozvěděli, že v rámci táborových her a výzev bylo vaše dítě samo několik hodin v lese? Jedná se o dítě na prvním stupni.
Ne, máme kluky ve skautu a vedeme je k samostatnosti, takže mi to přijde v pohodě. Navíc právě ze skautu vím, že to dítě si jen myslí, že je samo. Ve skutečnosti je pod dohledem.
Příspěvek upraven 25.07.22 v 13:07
A vadilo to tomu dítěti? První stupeň zš je široký pojem - může to být sedmileťák, kde bych se nad tím asi trochu podivila, ale taky jedenáctiletý páťák a tam bych s tím byla v pohodě.
Jinak co si pamatuju ze skautského tábora (já skautka nebyla, ale jednoho jsem se zúčastnila), tak se lovili bobříci a „ztracenka“ (24 h mimo tábor) byla jedním z nich. Ale toho se účastnily až starší děti a holky se musely držet blízko tábora a každou hodinu zapískat na píšťalu, aby o nich vedoucí věděli.
Určitě nevadilo. Asi už bych se v dnešní době pozastavila nad hrou, kdy nás vedoucí odvezli naslepo x kilometrů od tábora a dostaňte se zpět jak dokážete. Ale o samotě v lese pravděpodobně hned za táborem naprosto v pohodě. Nedělejme z dětí porcelánové panenky ![]()
@czaky píše:
Určitě nevadilo. Asi už bych se v dnešní době pozastavila nad hrou, kdy nás vedoucí odvezli naslepo x kilometrů od tábora a dostaňte se zpět jak dokážete. Ale o samotě v lese pravděpodobně hned za táborem naprosto v pohodě. Nedělejme z dětí porcelánové panenky
tak to se dělá, ale pro starší děcka. Ostatně noc o samotě v lese je součást tří orlích per.
Příčetní vedoucí pochopitelně dbají na bezpečnost a to co z náhodného zachycení nějaké informace o tom co se dělo fakt neříká nic o tom, co se dělo doopravdu.
Pokud menší děcka měla pocit, že byla sama v lese, tak to vážně neznamná, že třeba někdo nešel za nima a nedával pozor.
Když už někdo pracuje s takovými témati u dětí, tak většinou moc dobře ví co dělá, protože jinak je daleko lepší hrát na jistotu.
(a teda nejrizikovější je koupání ve skupině, ne pobyt v lese)
@Anonymní píše:
Asi ne. Neb bych chtěla případně vědět i verzi vedoucích, ze které by se na 99,9% ukázalo, že dítě si myslelo, že je tam samo ( a bylo uděláno vše pro to, aby to tak vypadalo), ale zas tak samo tam nebylo. ![]()
@Ou píše:
Ne.Sama jsem po lese běhala od malička - ať už na chalupě, tak v oddíle a je to něco, k čemu vedu svoje děti.
Naopak nedávám děti tam, kde jim žádná samostatnost a překonávání se nehrozí.
A základním prvkem úspěšného tábora je nechat děti vybít mobily a nenechat je psychovat rodiče, jak určitě hynou
Příspěvek upraven 25.07.22 v 13:04
U nás ani mobily mít nesmí, resp je doporučeno je nemít a většina rodičů to respektuje.
Ale k tématu přesně jak zmiňují ostatní - děti si mají myslet, že jsou samotné, ale vedoucí by měli mít aspoň trochu přehled, kde koho mají… I když to může být oříšek, když cílem těchto her obvykle je nebýt viděn a chycen ![]()
Nikdo za ním nešel, opravdu tam sám seděl 6 hodin (po 3 hodinách odnesl vzkaz na určené místo). Měl s sebou píšťalku. Vím to, protože to je akce našeho střediska, tak vím, jak to tam funguje. Jezdím taky, ale na jiný turnus. Sama jsem v klidu. Ale když to líčil tchýni, tak jsem se dozvěděla, že tam už nikdy nepojede, že by mi ho měli odebrat a takové podobné perly ![]()
Prý normální matka by na takový tábor dítě ani neposlala.
Starší si plánuje na příští rok 3 orlí pera, takže jsem ho už poučila, že když se zadaří, babičce nic neřekne.
U nás mobily děti nemají a je to jen dobře. Rodiče to chápou.
@Anonymní píše:
Nikdo za ním nešel, opravdu tam sám seděl 6 hodin (po 3 hodinách odnesl vzkaz na určené místo). Měl s sebou píšťalku. Vím to, protože to je akce našeho střediska, tak vím, jak to tam funguje. Jezdím taky, ale na jiný turnus. Sama jsem v klidu. Ale když to líčil tchýni, tak jsem se dozvěděla, že tam už nikdy nepojede, že by mi ho měli odebrat a takové podobné perly
Starší si plánuje na příští rok 3 orlí pera, takže jsem ho už poučila, že když se zadaří, babičce nic neřekne.
No když to postavíš takhle - je fakt, že moje mamka by to taky asi nerozdejchala
… Ale nebude to generační, protože tchýně naprosto v klidu
… ![]()
Zrovna mám dítko na skautském táboře, to budu taky asi muset vyprávění přefiltrovat, aby z toho babičku nepiclo ![]()
@Anonymní píše:
Nikdo za ním nešel, opravdu tam sám seděl 6 hodin (po 3 hodinách odnesl vzkaz na určené místo). Měl s sebou píšťalku. Vím to, protože to je akce našeho střediska, tak vím, jak to tam funguje. Jezdím taky, ale na jiný turnus. Sama jsem v klidu. Ale když to líčil tchýni, tak jsem se dozvěděla, že tam už nikdy nepojede, že by mi ho měli odebrat a takové podobné perly
Ty jo, nedovedu si představit, že moje dcera někde sedí v klidu 6 hodin na místě… Kdekoliv
Ta by pobihala tak dlouho okolo, až by se úplně ztratila
. Ale asi jsou k tomu u vás nějak vedení…
Co tam dělal tak dlouho?
Jinak já mám historku z doby, kdy jsem dělala vedoucí na táboře. Měla jsem s kamarádem na starost oddíl nejstarších děvčat, cca těch 13-14 let. Nevím, zda znáte šifrovací hru z Brna Tmou… Tehdy jsme na tom dost ujížděli
. Tak jsme si vymysleli hru Dnem… Zkrátka úkolem bylo jít po šifrách, bylo to na celé odpoledne do večera (ne do tmy)… Dečka po skupinách ještě s nejstaršími chlapci šli po šifrách, bylo to hodně daleko, x kilometrů. Byli sami. S vrátili se všichni. Na konci tábora nám někteří řekli, že jeli autobusem do nejbližšího městečka na nákupy… Dnes si uvědomuju, co se mohlo stát, a už bych si to netroufla…
Bylo to v době bez mobilů, resp. já jsem asi měla tu tlačítkovou Nokii největší, ale děti rozhodně mobily neměly…
No jsem ráda, že to děti přežily bez úhony. Víckrát jsme už takovou aktivitu nezařadili ![]()
Ad ztráty a nálezy - sestřenka učí tělocvik a na prvním lyžáku, co kdy vedla se jí povedlo se s dětmi na běžkách ztratit tak dokonale, že skončili až na horské chatě v Polsku, kde děti nechala na čaji a sama běžela zpět pro doklady/prachy/zajistit odvoz ![]()