Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Kla2014 Obě děti tuhle výšku měli v roce a půl, takže hodně podobně a dr. to prozatím neřešila, teď je jim 5 a 3 a máme vyloučenou celiakii a jsme objednaní na endokrinologii.
Moje malá měla po roce a půl 76cm a 9kg… ale byla nar.35.týden a porodní míra už neodpovídala týdnům, měla 42cm a 2 020g…takže to hodně dohnala. Řekla bych, že u nás se začalo pak projevovat ten rozdíl ve výšce právě od 2 let dál… dneska jí bude skoro 9 let a má teprve 120cm a + - 20kg. A musím říct, že jí samotnou to hodně trápí. Chodí do 3.třídy a každou chvíli mi teď doma brečí, jak je malá… je vidět měsíc po měsíci, jak je čím dál větší propad v té velikosti, když všechny děti rostou a ona moc ne.
Od těch 2 let chodíme na endokrinologii, léčí se na štítnou žlázu. Jsme i s tím růstem pod kontrolou. Od začátku není na žádném percentilu, je i pod ním nejnižším…ale roste, i když to není o 5cm ale jenom o 1cm… dle doktora je problém, pokud děti rostou a najednou z ničeho nic přestanou, tam se to musí řešit razantněji. Malá byla na rentgenu těch kostí zápěstních, a měla by vyrůst cca 152cm. Mě to i tak přijde málo. V červnu jdeme zase na kontrolu, tak chci s doktorem probrat možnosti, v jakém případě se podává ten růstový hormon, myslím že bychom do něj i šli, sama by chtěla.
Jinak syn teď na 5ti leté prohlídce 104cm (já naměřila 103) a 14kg…taky nic moc na kluka. Já mám 165cm a manžel 174cm.
Také jsme i pod kontrolou gastra, já mám celiakii. Ale tam je to po této stránce vpořádku.
Určitě nesdílím názor nechat to být a nezajímat se. Určitě dítěti neuškodí, když bude pod kontrolou a pokud se něco nebude lékaři zdát, tak se dá něco dělat, než když se pak něco zanedbá.