Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravim maminky s prosbou o radu. Vim, ze podobnych temat je zde hodne, ale nemuzu najit jak je to s ockovanim Priorixu prave ted. Syn, budou mu 2 roky byl v 16 mesicich naockovan prvni davkou, pri 18mes. kontrole nam dr. rikala o nove vyhlasce, podle ktere ma byt preockovan druhou davkou az v 6 letech. Coz jsem uvitala, po prvni davce jsme skoncili v nemocnici se zanetem usi. Dnes mi prisla pozvanka pro maleho na preockovani, bohuzel dr.mi nebere telefon. Muj dotaz zni co tedy aktualne plati, stare schema, kdy se deti komplet ockovaly do 2.roku veku, nebo uz nova vyhlaska? Vim, ze kolem toho jsou nejasnosti a kazda dr.to rrsi jinak… Dale, pokud bude platit preockovani ted, muzu odmitnout s tim, ze posouvam do toho 6.roku? Jsem pripravena to i podepsat doktorce, nechci zase dalsi zdrav. komplikace. Navic stale rymy, zuby atd. Hrozi mi neco, kdyz druhou davku takto odmitnu, resp. posunu? Dekuji vsem.
@Alunaj dítě má druhou dávku dostat do 7 roku věku. Tím to hasne. Odlož… nehrozí nic. I pro školku stačí jedna várka. My druhou taky dávat nebudem a nikdo nic neřeší.
@Alunaj Vyhláška bohužel neplatí, nebylo to schváleno ještě. Takže ano, paltí staré schéma, kdy by měla být druhá dávka očkována kolem 2 roků. ALE je schváleno, že pro nástup do školky stačí pouze jedna dávka a zároveň platí, že horní hranice pro druhou dávku není stanovena, takže odkládat můžeš do aleluja. Není důvod očkovat a žádná pokuta ani nic jiného ti nehrozí. Hezký den.
První dostala naše teď ve dvou letech…o druhé zatím neuvažuju, uvítala bych, kdyby se to během těch let upravilo a dalo očkovat jako monovakcíny. pak bych do toho šla ![]()
Tak to se mi ulevilo… Je v tom vazne zmatek, zitra zavolam dr. s tim, ze odkladam na tech 6 let, i kdyz vim, ze se na to nebude tvarit, s ni je tezka domluva… Holky moc diky ![]()
Vyhláška zatím nebyla schválena, nicméně přesto odkládáme s požehnáním pediatry na min těch 7 let.
Taky to ted resim. Zatim plati stare schema, coz mi vyhovuje, protoze prvni davka ma byt ockovana od 15. mesice a neni stanovena horni hranice. Chci ji dat synovi az tesne pred skolkou. Druhou, kde tez neni stanovena horni hranice az tak pred pubertou Syn ma 16 mesicu.
@paandatko To je rozumne, tim padem, pokud je druha davka az pred pubertou, prodluzuje se ucinnost vakciny ze ano. Pak se minimalizuji rizika onemocneni v dospelosti, zvlast u kluku. Budu nad tim taky premyslet, diky za tip.
@Alunaj je jedno, jestli kluk nebo holka, klukum vic vadi priusnice, i kdyz po poslednich studiich vystudovali, ze to likviduje vajecniku stejne jako varlata, a v tehotenstvi vadi spalnicku, takze je to prast jako uhod…
@xjuklickova jasne, ale kazdopadne kdyz odlozim tak ucinnost pak bude delsi…
@Alunaj urcite. Dcera dostala prvni ve 3 letech a druhou odlozim az do nejdelsiho mozneho terminu. Pokud deklaruji 15-20 let ucinnosti, tak by mela zustat imunita aktivni do dospelosti ![]()
Schválené to bohužel zatím není, ale měnit se to bude, už to říkali i v televizních novinách jako potvrzenou informaci, že se mění schéma. Nechápu kam doktorka chvátá. Odložením nic nezkazíte ![]()
@Alunaj ani neříkej do kdy, jen že je dítě neustále nemocné tak odkládáš a až budeš chtít enchat očkovat že se ozveš. s naší malou půjdu do léta aby měla tu 1. dávku před školkou a to jí za pár dní budou 4r ![]()
@Alunaj platí to postaru. nicméně naše dr nám to odložila na sedmiletou prohlídku naprosto bezproblému
Dekuji vsem za rady, mame tu prvni davku naockovanu a to je asi podstatne, aby ho vzali do skolky… Nevite jak dlouho je ta prvni davka ucinna? Premyslim tedy kdy je idealni doba pro preockovani druhou davkou. I bych se zeptal nasi pediatry, ale ona nevede diskusi jede si to svoje a vim, ze me bude tlacit do druhe davky co nejdriv.