Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky, chtěla bych slyšet vaše názory jak jste reagovali na tamoxifen.
Dr. mi ho napsal místo clostilbegytu protože na něj nereaguji.
Ale co tak čtu tak je to snad stejny jako clostilbegyt, takže nějak nevěřím, že bych na to mohla zareagovat.
Budu ráda za každej názor,
díky Katka
Lek je to jiny, princip je podobny (antiestrogen), tak uvidis. Ja ho brala hodne dlouho, snasela naprosto v pohode a reagovala na nej skvele, ale kazda jsme jina, za zkousku to urcite stoji.
Taky mi byl teď předepsaný, ale nějak nemůžu najít žádné informace. O Clostillbegytu se píše všude, ale protože i tak mám problém s nízkou sliznicí, napsala mi radši Tamoxifen
. Též mi bylo řečeno, že má fungovat úplně stejně, ale neměl by tak snižovat sliznici
@eli196 No právě taky všude čtu jen o clostilbegytu a o tamoxifenu nic. ![]()
Tak snad to bude u nás úspěšnější.
On totiz Clostilbegyt je lek primarne urceny na podporu ovulace. Tamoxifen je lek urceny jako doplnek pri lecbe rakoviny prsu, jehoz vedlejsim ucinkem je i to, ze po nem dozraje vice vajicek. Davkuje se samozrejme jinak nez pri te rakovine (tam se bere nepretrzite ve vysokych davkach i po dobu nekolika let, zatimco pri podpore ovulace obvykle jen par dni na zacatku cyklu), ale proste vetsina lekaru sahne automaticky po leku primo k tomu urcenemu, i kdyz funguji stejne. Mne predepsali Tamoxifen v CARu u Apolinare (Clostilbegyt jsem nikdy nebrala) s tim, ze s nim maji obecne o trochu lepsi zkusenosti a zeny ho lepe snaseji. A fakt teda je, ze ac se mnou jakekoliv hormony obvykle cloumaly strasne, tak o tomhle jsem pomalu nevedela, ze ho vubec beru.
@ugluk můžu se zeptat za jak dlouho jste po něm otěhotněla??
@Aiiko no, popravde nikdy, nakonec az po IVF, ale u me je pricina nekde hloubs, nez jen ve spatnem dozravani vajicek ![]()
Ahoj me ho ted dr dal taky divila jsem se proc mi nedaji clostilbegyt ale při ze kdyby tot nefungovalo tak mi ho stejne daji no po precteni letaku a informaci z lekarny jsem ani nevedla k cemu to mam když v lekarne rekli ze oba tyto leky jsou uplne jiny a ze te to na rakovinu a nebo ne upraveni cyklu když jsem rikala ze by to mělo yt na podporu vajíček koukali na me jak na blazna tak jsem se zalekla co mi to vůbec dr dala
@mamb ano, doktorka mi rovnou řekla, že Tamoxifen má primárně jinou funkci a používá se při léčbě rakoviny. Ale právě jako vedlejší účinek tohoto léku je růst vajíček a dává se mu přednost před Clostillbegitem (který je primárně na růst vajíček určen) v případě, kdy má žena nízkou sliznici. Clostil ji totiž ještě více snižuje. Je blbé, že tě doktorka nevysvětlila tuto problematiku, protože chápu ten šok, když ti řekli k čemu je Tamoxifen určen.
Aha tak to jsem aspoň klidnejsi ja se bala a rikala si ze si to snad nevezmu a nevis k cemu se ještě pouzivaji takove ty injekce asi aby ten folikul praskl a vyslo to vajicko to není asi na rust vajíček…
v lekarne mi ale rekla ze u toho tamoxifenu se nesmí otěhotnět a ani pak tri mesice tak jsem taky takova na rozpacích z této vety přitom doktorka mito dala prave proto abych otěhotněla tak ja nevim
Tento lek je velmi rozsireny pri indikovani v CARech na stimulaci ovulace, to, ze o tom, jeste nejaka lekarnice neslysela, je spis jeji problem. Kazdopadne pokud si nejsem jista tim, co mi doktor predepsal, poptam se na to primo doktora.
Nechtěla jsem se ptat primo dokroeky protože jsem byla rada ze tam byla jina a dala mi konecne prasky protože ta predesla dr semnou nechtěla delat nic, ještě jsem se chtěla zeptat dr mi tvrdi ze když uz ma folikul tak nejak 13mm tak uz vi ze bude rust ze ani ultrazvuk delat nemusi myslite ze je to pravda slyseli jste od kdy tak folikuli rostou?
Na zaklade ceho nechtela delat nic? Prisla ji doba pokusu o otehotneni prilis kratka, mela duvod se domnivat, ze k ovulaci dochazi, tudiz ji netreba nijak podporovat nebo uz se snazite vice jak rok, ty neovulujes a ona stale nic nedela? Obecne by se ani Clostilbegyt, ani Tamoxifen nemel nasazovat naslepo, vzdy by k nemu mela byt indikace, zkontrolovan spermiogram partnera a vzdy by mel byt doprovazen ultrazvukovou kontrolou? Jinak folikuly nad tech 12-13 mm uz se se slusnou pravdepodobnosti „chytnou“, dorostou a odovuluji, ale s jistotou se to rict neda.
@mamb víš, v CAR jsou na početí odborníci a ví co dělají. Je samozřejmě potřeba své doktorce důvěřovat a pokud ti chybí nějaká informace, prostě se zeptat. Chápu, že je to pro tebe nové, jako pro každou, která CAR absolvuje, ale prostě ví, co předepisují.
Tou injekcí pravděpodobně myslíš Pregnyl, který si máš v určitý den píchnout a slouží právě k načasování uvolnění vajíčka
a tedy příchodu ovulace. Obvykle tomu bývá do 48hodin po píchnutí.
Ahoj ty pisu ze na zaklade toho ze mi rekla ze jsem mlada a at si to skousim proto jsem byla doslova nasrana protože která doktorka když chces od ni pomoc ti rekne a to nekecam prisla jsem pozdravili jsme se a ona hned co od nich jako chci tak ja ji na to rikam no ze jak to bude semnou dal co se bude dit a ona mi hned na to rekla ze je mi malo at si to skousim a ve skratce proste cus tak jsem ji na to rekla ze bych chtěla ale vedet jestli mam naky folikuli a ona na to rekla no urcite mate protože minulej mesic je v papirech ze jste mela a na to ja ji rikam dobře ale pani doktorko to bylo minulej mesic a co ted a ona ze se teda podiva, podivala se a ze je tam jeden az dva co mají 12 sla jsem pric a rekla mi at prijdu za dva dny na kontrolu prisla jsem a byla tam jina dr za coz jsem rada a ta mi rekla ze tam zadny takovy folikuli nevydi co tam pise dr a ze největší ma 9 a ze to uz tenhle mesis ovulaci mit nebudu proto mi dala tyhle prasky