Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky,
napadlo mě založit skupinu pro ty, které zjistily, že problém je u jejich muže. My byli na spermiogramu v červnu, zjistili, že má málo spermií a ty, které má, ještě jsou použitelné tak z 1/3. Bylo nám hned řečeno, že klasickou cestou na 99% neotěhotním a doporučena metoda ISCI.
Jenže momentálně nemáme peníze na tyto zákroky, takže jsme to nechali u ledu a „jen“ se nechráníme a čekáme.
Muž z toho byl přešlý v tom červnu a na mě to padlo až teď. Strašně bych chtěla miminko, ale vím, že teď na to nejsou podmínky.. Jen je mi smutno, že kolem mě jsou samé těhule nebo maminky a rok od roku je to horší..
Takhle doufám, že tu najdu kamarádky, které mají stejné problémy a člověk si s nimi pokecá..
Drž se, zvládnete to. Jen se neupoutej moc na tvrzení lékařů, že na 99 procent přirozeně neotěhotníš, takových znám a otěhotněly holky úplně normálně. Většinou třeba po roce snažení, ale prostě otěhotněly.
@pepina12 díky.. já se snažím, ale tento týden to na mě nějak padlo..:( říkám si, že mám štěstí aspoň na úžasnýho chlapa, kterýho jen tak někdo nemá..
@Kacatko1986 ahojky, tak nakupte vitamíny, ať přestane nosit trencle a chodí na ostro
, žádný horký vany, sauny, více pohybu. Určitě se to zlepší!!! My máme špatnou morfologii, ale problém je i u mě, takže mi musíme na ivf a ještě dáme radši to PISCI.
@Kacatko1986 mamce řekli, že nikdy nebude mít děti, a pak jsem přišla já
Já vím byla i jiná doba ale příroda dokáže divy
Zkoušet a zkoušet a třeba se poštěstí úplně náhodou ![]()
Nepropadej zoufalství, může se zadařit
My měli problém jen ve spermiogramu, ale zas byl úplně špatnej, žádný živý spermie, jen nějaké ojedinělé mrtvé zdeformované hlavičky. Manžel šel na operaci MESA/TESE (stála 33 tis.), nevěděli jsme, zda to k něčemu bude, prostě zkouška, sázka do loterie. Ale když to šlo finančně, řekl si, že by pak mohl litovat toho, že to nezkusil. A spermie našli! Šli jsme na um. oplodnění ICSI, vyšlo to na poprvé a dnes mám 5 týdnů do porodu. Neuvěřitelné, nikdy bych nevěřila, kdyby mi tohle někdo řekl před rokem a půl. Snad někoho povzbudím. Ale peněz to stojí hodně. Zakladatelko, ale je to trochu jiný případ, než u Tebe. Držím palce ![]()
@Kacatko1986 ahoj u nás je taky problém ve spermiích. Doktor nám dal 1% jako vám na přirozené početí. Sice by to byl zázrak, ale někdy se zázraky stávají a určitě to nevzdávejte. Nakup manželovi vitamíny a zkoušejte to dál. My jste tedka podstoupili 1.IVF +ISCI a bohužel neuspěšně. Tedka mezitím co budeme čekat a šetřit penizky na další pokus, se budeme snažit přirozeně a kdo vi.
Naděje umírá poslední.
Vtírnu se s dotazem:
3 měsíce jsem s manželem neměla sex, nemoc, služební cesta, bylo toho hodně. Začali jsme se snažit o mimčo, sex byl asi dva dny před ovulací. Jen mě tak zajímá, jak je to vůbec se spermie, když celkem dlouhou dobu „neopouští“ tělo muže, žijí tam vůbec ještě? Někoho to možná pobaví, ale celkem jsem nad tím tak přemýšlela, tak proč nedat řeč?
Anonymni
spermie tam porad ziji, cetla jsem v jedne knizce, ze nepotrebne spermie, nebo ty, ktere se nevylouci ejakulaci, se zkratka vstrebaji. A nove se tvori porad dokola, myslim, ze cely cyklus je kolem 3 mesicu.
Ahoj děvčata ráda přispěju svou zkušeností..
Snažili jsme se s manželem rok, poté vyšetření (říjen 2012), já OK, manžel špatné spermie - 0% šance na přirozené otěhotnění… Byli jsme v Repromedě, okamžitě nabídka IVF, prý když je problém u muže, tak se to stejně nezjistí. Manžel je dost aktivní, zašel do fakultky v Brně, zde paní doktorka, že snad z nějakých 80% je problémem u můžu tzv. varikokela. Manželovi po vyšetření nalezen 3. (nejvyšší stupeň), v březnu 2013 šel manžel na operaci (samozřejmě hrazenou ZP). Začal brát Profertil (na povzbuzení spermií), v srpnu 2013 pozitivní těhotenský test
Ted jsem ve 22tt!!!
Holky doporučuju, nedávejte pouze na reprodukční centra, vím že spoustě lidem pomohou, ale vždycky jde jen o peníze… nechápu proč neposlali manžela na vyšetření oni, spíš nam to rozmluvili a dost mě to mrzí…
Ahojky,
taky se poděšlím o svůj příběh. Před 3 roky jsme otěhotněla a potratila v 17tt. Byli to dvojčata kluci a bohužel jedno měla nějakou vadu a stáhno i to druhé. Pak jsme se o dítě pokoušeli 2 roky a pořád nic. Proběhli jsme lékařské kolečko vyšetření a nakonec nás ze špatným spermiografem poslali na IVF. Než jsme došli na řadu s genetikou (na kterou se čekalo 3 měsíce) otěhotněla jsem a teď mi v kočárku spinká krásní 4 měsíční holčička. Přestali jsem se snažit a konečně si užívali sex protože jsem chtěli a ne protože jsem ten den zrovna museli podle plodných dní a přítel začal brát selen a zinek. Hlavu vzůru je to hodně v psychyce, alespoň u nás to tak bylo.
Ahoj holky,
občas si pročítám diskuze tady, ale je toho tady tolik, že nevim co dřív a nebaví mě trávit hodně času u PC. Snad mě mezi sebe vezmete a můžem se podělit s svoje starosti… Dnes jsme si byli pro výsledky na spermiu - nic moc. Nějak tomu nerozumim, přítel tam byl sám (chtěl tam jít sám) a teď má v hlavě mraky otázek co a jak a proč… Já taky nevim co to výsledky na tom papíru znamenají a co teď dál. Muj gynekolog nás poslal do Repromedy na Viniční - máte některá zkušenost?
@Lulu007 Ahoj, já zkušenost mám (přečti si prosím můj koment co jsem dnes psala - cca od 3 příspěvky výše). V Repromedě jsme byli, byli tam profi, chovali se hezky ale jedna doktorka nám tvrdila něco, co nám pak druhý doktor vyvrátil - lhali nám a to mě mrzí…
Nicméně jak už jsem psala, než začnete uvažovat o IVF, obraťte se na Faktultku v Brně, mají tam specializované pracoviště zabývající se mužskou neplodností..(přesně teď nevím ten název, manžel si to všechno řešil sám
ale můžu zjistit jak se to přesně jmenuje jestli chceš ).. a hlavně díky nim teď čekáme naše štěstí ![]()
Je to asi opravdu o hlavě! Já mám PCOS, manžel špatný spermiogram (velmi málo spermií, nepohyblivé a ještě něco) a po odpočinkové dovolené jsem okamžitě otěhotněla. Bez zásahů lékařů (i když na operaci jsem už měla termín
) no a teď mi vedle v košíků spí 6m prcek
Takže hlavně pohodu, relax a třeba to vyjde!
Zdravim ![]()
Na jare to byly 2 roky neuspesneho snazeni, tak jsme vyrazili na kliniku, kde u me zjistili polycysticke vajecniky a pritelovi vysel spatnej spermio… prej, ze na oplodneni bez zasahu lekaru to fakt neni… a ze jen moooozna by pomohla inseminace… no trochu nas to vzalo, ale aspon uz jsme vedeli, proc to nejde
a co cert nechtel, tyden po tomto ortelu se nam to povedlo… bez leku, bez hormonu… doktori nechapali, ale proste asi se nam ulevilo, ze vime proc a hodili jsme to trochu za hlavu a ted jsem 28tt ![]()