Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Jen tak na okraj u chlapa aktivitu spermii ovlivnuje hodne veci, ty zakladni jako dedicnost a telesna aktivita. Potom dalsi jako strava, hele vy, co jste uz zoufaly a porod nic donutne ho zmenit jidelnicek. Zadny hotovy veci jako bagety, polivky z pitliku atd+. Zadny susenky. Nic kde jsou glutamaty a aromata popr ecka. Fakt to dela hodne… Ve vysledku nebude smet jist skoro nic kupovanyho, ale vysledek bude…
@Lulu007 co se spermiogramu týče záleží vždycky na příčině - něco se řešit dá, něco s obtížemi, s něčím nehneš ani kdyby se člověk na hlavu stavěl. Z toho aby člověk mohl usuzovat alespoň přibližně něco víc, je potřeba vědět jaké to byly hodnoty (znám osobně doktora v CAR, který každému tvrdí, že jedině IVF - s většinou zhoršených hodnot se otěhotnět normálně dá, jen je to otázka času) a samozřejmě spoustu dalších informací jako zaměstnání (mizerný pohyb je nemocí kamioňáků), zda byla sestouplá varlátka v dětství, u těžkých vad genetika, zda prodělal příušnice, zda během třech měsíců před testem neměl horečku, zda nemá varikokélu, infekci a mnoho dalšího. Vitamíny se nic nezkazí - neublíží, možná pomůžou. Co se týče Tebe, měl by zkontrolovat, zda pravidelně ovuluješ - to je naprostý základ (UTZ + případně hormonální profil). Pak je spousta dalších a dalších vyšetření, která se od toho odvíjí.
@Lulu007 Tak jsem se ptala manžela a je to „Andrologická poradna“. Je součástí urologie fakultky v Brně. Nejsou tu zvlášť kontakty, ale myslím že když si zavoláš na tu pevnou co je uvedená u ambulance, tak tě normálně objednají:
http://www.fnbrno.cz/…liniky/t2485
Jinak manžel po 1. spermio přestal pít, kouřit (předtím ale kouřil tak 3 denně), začal brát vitamíny a výsledek, po 3. měsících spermiogram horší ještě o 80% (naprosto nepoužitelný materiál). Takže nám už doporučovali i zamražení spermií… Určitě si do té poradny zajděte, je to zadarmo a nic za to nedáte!!!
@kachnickakac On ten spg muze dost kolisat, my meli co se tyka poctu poprve 3mil.pak 2mil. v1ml, pak nekolikrat dokonce jen 500tis. A ted naposled zase 8mil. Takze u nekoho jsou takovehle vykyvy…Manzel take prestal kourit, bastil vitaminky, volne trenky a vysledky to nemelo. Mozna kdyby komplet zmenil zivotni styl, ale to on bohuzel nechce, na to je moc pohodlnej. Takze asi tak…
@Lulu007 Tak si zajdi na gyndu, at Ti udela folikulometrii tj. sledovani rustu folikulu a to zda dochazi k ovulaci, pak se 2den menstruacniho cyklu bere krev na HP tj. zjisteni hladin hormonu v krvi, ktere maji vliv na Tvuj cyklus. To je zaklad.
@wobludka nějak moc info najednou, mam hlavu jak pátrací balón, ale dík. Já sama pořádně nevím co tam na tom výsledku je. Přítel tam byl sám a pak mi jen něco málo řekl a teď čučím do papíru jak vejr.
@kachnickakac píše:
@Lulu007 Tak jsem se ptala manžela a je to „Andrologická poradna“. Je součástí urologie fakultky v Brně. Nejsou tu zvlášť kontakty, ale myslím že když si zavoláš na tu pevnou co je uvedená u ambulance, tak tě normálně objednají:
http://www.fnbrno.cz/…liniky/t2485Jinak manžel po 1. spermio přestal pít, kouřit (předtím ale kouřil tak 3 denně), začal brát vitamíny a výsledek, po 3. měsících spermiogram horší ještě o 80% (naprosto nepoužitelný materiál). Takže nám už doporučovali i zamražení spermií… Určitě si do té poradny zajděte, je to zadarmo a nic za to nedáte!!!
díky, až upeču perníčky tak na to zkusím mrknout a třeba budu chytřejší. Vy jste šli také nejdřív jen do poradny? Zjisti jako co a jak, jaké jsou možnosti nebo tak něco?
@Tinkka na gyndu se chystám, zítra si volám pro výsledky, měla jsem nějaké obtíže, tak uvidím co se teď bude dít dál a dám s doktorem řeč co je teď třeba dál podniknout. Vysvětlí mi gynekolog výsledky toho spermio?
@Lulu007 Tak to by Vam meli vysvetlit v centru, kde jste byli. Ale tak to sem napis a ja Ti to vysvetlim, neni to nic tezkeho ![]()
@Tinkka A byl tvůj manžel u urologa, jestli to není taky nějaká varikokela nebo něco podobného? Nám totiž zabrala až ta operace…
@Lulu007 to je ten prvotní šok
mně manžel taky volal výsledky, že je to dobrý jen ta morfologie je trošku horší (má fatální vadu), to by jsi ho musela zabít
obvodní gynekolog Ti k tomu něco řekne, ale asistované reprodukci obvykle moc nerozumí, mně dr. řekla že dítě jedině s dárcem, což později v CAR správně dementovali, pak mi nějak dělala cytologii, já jí přeříkavala něco kolem IVF a pochopila jsem, že vůbec neví o čem mluvím
a co čtu tady že dávaj holkám clostil bez utz a estrofem na sliznici, tak člověk aby se bál jít k doktorovi ![]()
Anonymně, prosím kvůli manželovi, nemusí moji známí tady vědět jak na tom jsou jeho spermie, díky ![]()
nám se nedařilo, tak CAR a tam zjistili morfologii 0, opakovaně řekli, že jen IVF s MESA/TESA a je možný, že to nepůjde a budeme muset zkusit dárce
no šok
já i přes to ale chtěla nejdříve zkusit jen IUI, prostě chtěla jsem to zkusit než půjdeme do IVF
tam nám to odmítli, tak jsme šli do jiného CARu, tam morfologii nezkoumali a řekli, že pro ně dobrý, jen horší pohyb a klidně IUI můžeme zkoušet
ještě mi tam ovšem našli, že mám PCO a alergii na sperma
no ale hned 2. IUI vyšlo ![]()
no, teď se nám po pár letech opět nedaří a IUI nám zatím nevyšly, uvidíme co dál…
@kachnickakac ano,na urologii byl a tam nic nenasli, vse ok. Genetika, imuno take ok. Proc to tak je se nezjistilo.
@Anonymní píše:
Anonymně, prosím kvůli manželovi, nemusí moji známí tady vědět jak na tom jsou jeho spermie, díky
nám se nedařilo, tak CAR a tam zjistili morfologii 0, opakovaně řekli, že jen IVF s MESA/TESA a je možný, že to nepůjde a budeme muset zkusit dárce
no šok
já i přes to ale chtěla nejdříve zkusit jen IUI, prostě chtěla jsem to zkusit než půjdeme do IVF
tam nám to odmítli, tak jsme šli do jiného CARu, tam morfologii nezkoumali a řekli, že pro ně dobrý, jen horší pohyb a klidně IUI můžeme zkoušet
ještě mi tam ovšem našli, že mám PCO a alergii na sperma
no ale hned 2. IUI vyšlo
no, teď se nám po pár letech opět nedaří a IUI nám zatím nevyšly, uvidíme co dál…
tak tak, je to blbost s tím MESA-TESE… můj manžel má morfologii taktéž 0%, IUI jsme zkoušeli 3× ale neklaplo to, takže máme kluka z IVF, ale potom jsem otěhotněla i přirozeně a nejsem tady zdaleka jediná
bohužel jsem porodila chlapečka mrtvého - problém je v tom, že se na důvod nepřišlo, což je u MA v tomto týdnu něco neprosto ojedinělého. Tak se modlím aby to nemělo souvislost právě s morfologií, protože na to je zatím medicína krátká.
obecně pokud je špatná morfologie, tak záleží na funkčním testu, konkrétně fragmentaci DNA spermií. Pokud je v normě, je velká šance že bude pár mít vlastního potomka, pokud je žena ok, tak je u IVF poměrně slušná úspěšnost, ikdyž se embrya většinou hůř dělí. Pokud to není v normě, tak je to zlé, znám dva píry, oba to zkoušeli s PICSI, ale nakonec biologicky vlastní dítě nemají - v obou případech mají mrně z adopce.
@wobludka Prosimte a ta fragmentace Dna, kde se dela? To je specialni genetika ci co? Mam dojem, ze tohla nam spec. nikdo nedelal. Pokud to tedy neni soucasti genetickeho vysetreni. A co to vlastne znamena? Nam vyslo, ze geneticky by mela byt spermie v norme tj. zadne mutace genu. Diky za info!