Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahojte, chtěla bych poradit, od někoho kdo má zkušenosti s schizofrenií v rodině. Žiji s přítelem tři roky máme krásný vztah a úžasnou dcerku. Komplikuje nám však život moje tchýně!!! Řadu let se léčí na schizofrenii. Jí nějaké prášky. Tak třikrát do roka končí v blázinci. A to je vše, co o tom vím. Funguje jako tichá, celkem normální paní. Ale asi tak, co tři měsíce dostane atak a promění se v uřvanou, vulgární, nesnesitelnou ženskou. Je na mě zasedlá, myslí si, že se o jejího synáčka špatně starám. Jenom se parádím, utrácím, chodím s babama na kafe a on chudáček celé dny pracuje, aby mě uživil. Prostě podle ní ho jenom využívám, je na mě fakt hnusná. Několikrát denně mi zvoní u dveří a nadává mi. Většinou ji můj přítel nebo policie odveze do Opavy.
A můj problém je v tom, že nevím, jak se k ní chovat pak. Nikdy se pak už o tom nebavíme. Po propuštění funguje normálně. Usmívá se na mě, je milá a ode mě to taky očekává. Ale já mám v hlavě ty její urážky a neumím se přetvařovat-nechci. Nevíte, jestli si to uvědomuje? Myslí to vážně? Mám se sní o tom bavit a připomínat ji to? Zrovna jsem ve stavu, kdy mám šílenou averzi a nechci se na ni ani podívat.
@DodaS píše:
Ahojte, chtěla bych poradit, od někoho kdo má zkušenosti s schizofrenií v rodině. Žiji s přítelem tři roky máme krásný vztah a úžasnou dcerku. Komplikuje nám však život moje tchýně!!! Řadu let se léčí na schizofrenii. Jí nějaké prášky. Tak třikrát do roka končí v blázinci. A to je vše, co o tom vím. Funguje jako tichá, celkem normální paní. Ale asi tak, co tři měsíce dostane atak a promění se v uřvanou, vulgární, nesnesitelnou ženskou. Je na mě zasedlá, myslí si, že se o jejího synáčka špatně starám. Jenom se parádím, utrácím, chodím s babama na kafe a on chudáček celé dny pracuje, aby mě uživil. Prostě podle ní ho jenom využívám, je na mě fakt hnusná. Několikrát denně mi zvoní u dveří a nadává mi. Většinou ji můj přítel nebo policie odveze do Opavy.
A můj problém je v tom, že nevím, jak se k ní chovat pak. Nikdy se pak už o tom nebavíme. Po propuštění funguje normálně. Usmívá se na mě, je milá a ode mě to taky očekává. Ale já mám v hlavě ty její urážky a neumím se přetvařovat-nechci. Nevíte, jestli si to uvědomuje? Myslí to vážně? Mám se sní o tom bavit a připomínat ji to? Zrovna jsem ve stavu, kdy mám šílenou averzi a nechci se na ni ani podívat.
Jo, asi znám podobnou osobu a není to tchyně, bohužel. Akorát nemá stanovenou diagnózu. A podle mých dlouhých zkušeností se s tím nedá dělat nic a vůbec nemá cenu se o ničem bavit, k ničemu to nevede…
Zkušenost mám. Ona nemůže za to, jak se chová. Je to její nemocí, nemůže to ovlivnit. Já vím, že Ty jako zdravý člověk to asi těžko snášíš a bereš to osobně, ale zkus to opravdu hodit za hlavu. Nic osobního z její strany v tom určitě není. Je to nemocný člověk. A schizofrenie umí s člověkem zatočit i s jeho okolím. ![]()
Oni si to v hlavě neuvědomují. To co prožívají v ataku je jejich „druhý“ svět, přehodí se jim to v hlavě a v tu chvíli jednají jako někdo jiný. Málokdo si zpětně uvědomuje co vyváděl, povídal a podobně. Nemůžeš se na ní za to zlobit, i když je to těžké. Já nemám přímo zkušenost se schizofrenií, ale s maniodepresemi a ataky v manické fázi jsou taky masakr. Nejde ale nic jiného než to vydržet-trpělivost, ono to odezní..
Ahojky já mám zkušenost se svojí bývalou tchýní..byla na tom obdobně jen teda s tím rozdílem že mě zase strašně milovala a vychvalovala. Muž si sní užil svoje a když byla ve fázi ataku nemoci vůbec nevěděla co dělá říká atd.Je to těžké chápu tě ale asi bych se snažila k ní chovat mile i po incidentu kterej ona si zákonitě nepamatuje..pokud potom skončí v blázinci tak už vůbec ne. Spíš bych se snažila dohlížet at bere prášky opravdu pravidelně. Tchyně jich musela hodně vystřídat aby byla relativně v pohodě..a neměla záchvaty. Chce to i dobrého doktora ne jen nějakého co předepisuje prášky a víc ho nezajímá..i těch jsme hodně zažili. Držím palce a pevné nervy vždy si zkus uvědomit že ona za to fakt nemůže i když ti hodně ublíží.
Dík za reakce. Trošku jsem si to myslela.
Jak já bych ji taky v tu chvíli chtěla naplno říct, co si o tom všem myslím. Vyřvat se a ne, to v sobě dusit. Někdy mám pocit, že kvůli ní skončíme v Opavě všichni. Ale jednou je to mamka přítele, tak se budu muset krotit.
@DodaS To jo..ale hlavně to nemá smysl, ona to prostě nemá v hlavě v pořádku a nemůže za to. Najdi si nějakej jinej ventil vyřvat se v lese..na rockovým koncertě..na manžela
ne to byl vtip. Nebo najdi pomoc nějakého dobrého psychologa at ti pomůže zvládat ten stres s nemocí v rodině..hodně síly přeji.
Tchyně se k nám dokonce v šílené fázy nastěhovala na týden..že doma nebude že ji natáčejí a pouští to na internetu
spala s mým tehdejším mužem v manželské posteli a já v kuchyni na zemi no byl to mazec ale bylo mě jí i dost líto. Koukala jsem co nemoc udělala s jinak docela normální paní. Ty to máš těžší že ona svůj hněv obrací proti tobě..tchyně to měla zase proti svému manželovi. Ale už je díky práškům pár let relativně v pohodě..
Nemůže za to, je to nemocí. Schizofrenie je opravdu velmi závažné onemocnění. Jen mne zaráží průběh její nemoci. Takto časté ataky ukazují na špatnou léčbu. Dnes už není obvyklé, aby měl někdo ataky 3× ročně
Nevím, jestli tchyně ty léky nebere pravidelně, nebo jestli není rezistentní na nasazenou léčbu. Měla by určitě, pokud je to ten druhý případ, změnit psychiatra.
Ahoj, taky mám zkušenost s přítelovou matkou.Byla to super ženská a měla mě moc ráda, ale když dostala svůj záchvat byla mi schopna i ublížit. Nikdy jsem ji to nevyčítala. Odmítla brát prášky, že se z toho dostane sama a přítel ji stejně nemohl kontrolovat, protože odjela po hospitalizaci v blázinci, ke svému příteli na Slovensko. Měla tam být 14 dní, ale po týdnu volal její přítel, že dostala záchvat v noci a utekla mu a když ji šel hledat, tak ji našel ráno oběšenou na stromě na jejím vlastním pásku. Bylo jí 43 let. Takže ji rozhodně nic nevyčítej, protože by ti to jednou mohlo být líto. Nemůže za to, je prosťě jenom nemocná.
@Cuarentena píše:
Jo, asi znám podobnou osobu a není to tchyně, bohužel. Akorát nemá stanovenou diagnózu. A podle mých dlouhých zkušeností se s tím nedá dělat nic a vůbec nemá cenu se o ničem bavit, k ničemu to nevede…
Je to přesně tak.
Tihle „blázni“ jsou někdy ovšem dost sado maso.
Přesvědčení o tom, že mají ve všem pravdu. Jsou i nebezpeční. Schopní vzbudit člověka ze spánku s úplným blábolem, vymyslí si jakoukoliv blbost, hroutí se z ničeho,… prostě cvičí s okolím jako nějaké hysterické gorily. Bývají agresivní, urážliví, infantilní, ale kdo má ty jejich pošahané kecy snášet.
Schizofrenie, hysterie, psychózy, na tohle normální člověk nemá nervy. Fuj. Mag-oři.
@DodaS v Opavě je centrum duševního zdraví, zkuste je s rodinou kontaktovat. Pracovníci jsou psychiatři, psychiatrické sestry a soc. pracovníci, pracuje se s celou rodinou, mohli by ti poradit, jak se k tchýni chovat ve fázi ataky. Jinak si taky myslím, že toto není ok, vypadá to, že je dekompenzovana, možná nebere léky nebo má nasazené nevhodné. I s tímto můžou pomoci ve výše zmíněném cdz. Sama jsem v cdz pracovala jako soc. Pracovnice. A chápu, že je soužití s tchyno náročné, ale opravdu to nedělá. schvalne. zkuste je kontaktovat, měli by poradit.