Certifikát TEFL - zkušenosti
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
TEFL - zkušenosti
Ahoj holky, je tady mezi vámi někdo, kdo učí AJ a má informace a zkušenosti ohledně TEFL certifikátu? Hlodá mě myšlenka, že bych po mateřské šla vyučovat AJ, ale hodně jazykovek požaduje tento certifikát. Je tu někdo, kdo ten certifikát má a mohl by mi říct, jak tento kurz a zkouška probíhá?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ja ho vlastnim. Trochu z donuceni, ale zvladla jsem ho
. Predne je to TOEFL a je zamereny na americkou AJ. Zadny kurz jsem nedelala, rovnou jsem se prihlasila, zaplatila $155. Vecer pred zkouskou jsem si udelala test nanecisto na jejich strankach, ktery je ovsem pristupny az po zaplaceni one castky. Byla jsem tam pred vice nez 3 roky, tak nevim, jak se presne cena pohybuje ted. Vsechny info najdete zde
http://www.ets.org/toefl/
Kdybyste mely nejake dotazy, tak se ptejte, pokusim se odpovedet. Linda
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
já TOEFL nemám, dělala jsem si CAE. Myslim, že k výuce angličtiny na jazykovkách nejde tolik o typ zkoušky, jako spíš o úroveň znalosti AJ - ta by měla být většinou minimálně C1, ale při nedostatku učitelů nebudeš mít problém ani s nižší úrovní B2. Úroveň C1 splňují:
CAE (Cambridge ESOL), IESOL-ISESOL Expert (City & Guilds), Státní jazyková zkouška všeobecná, TOEFL kde musíš získat min.236 bodů pro úroveň C1 (ETS).
Všechny tyhle zkoušky maj +/- stejnou váhu, někdo sice může říkat, že jedna je těžší, druhá jednodušší. Ale z vlastní zkušenosti (CAE jsem udělala naostro, všeobecnou státnici a zkoušky City&Guilds jsem zkoušela, později na ně připravovala svoje studenty) můžu říct, že každá zkouška vyžaduje stejnou znalost jazyka a záleží pak jen na štěstí při samotný zkoušce. Můžeš chytnout téma ze života i napůl vědeckej text. Nebo při poslechu rozhovor komentátora a fotbalisty, což je děs, nebo kultivovaný rozhovor obchodníka se zákazníkem, kterýmu v pohodě porozumíš. Gramatika je všude stejná, ústní a psaní jsou taky v pohodě.
Jinak na CAE se vydávaj každej rok knížky a CD s testy, který už proběhly. Nejlepší je si to vyzkoušet v časovym limitu a pak se podle výsledku doučit to, co dělalo problém. Mně osobně dělal největší problém poslech - zapamatovat si to, zhodnotit, vybrat odpověď, protože ti to daj poslechnout jen 2×.
Takže kdyby ses rozhodla pro FCE nebo CAE, dej vědět, mohla bych ti sehnat matroše k učení a dát zaručený rady jak na to ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky, díky za reakce, ale asi jste mě nepochopili. Já mám na mysli TEFL, ne TOEFL. Toefl je normální certifikát (něco jako CAE), který je potřeba, když se člověk hlásí na zahraniční univerzitu. Ale TEFL je certifikát pro výuku AJ, jmenuje se to teaching English as a foreign language. je to mezinárodní certifikát, který „dokazuje“, že člověk má schopnosti vyučovat jazyk. Klasický certifikát FCE mám, ale ten jsem dělala už kdysi dávno a měla jsem z něj C, takže teď bych se chtěla zaměřit na ten TEFL. Sice bych si mohla udělat CAE nebo CPE, ale ten TEFL má větší váhu, neboť ne každý kdo umí AJ ji také umí vyučovat…Tím TEFLem bych vlastně jazykovce dokázala, že mám schopnost učit a že mám praxi (ten Tefl zahrnuje i praxi)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jj, přesně tak, TEFL jsem myslela taky, protože s ním se pak dá sehnat práce třeba v Koreji nebo Číně ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No jo, teď to vidim, já sem měla za to, že se ptáš na TOEFL ![]()
Taky by mě zajímalo, jak se dá TEFL udělat - hlavně jestli to jde udělat bez kurzu nebo ne, protože kurz stojí přes 1000 EUR a to je pro mě bezpředmětný - mimo Prahu stejně nikde neví, co to je ![]()
Údajně TEFL nabízí jediná škola v ČR http://www.teflprague.com/index.htm a tam právě musíš absolvovat ten kurz …
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jj, ten kurz je doooost drahý, ale je to investice, která se ti vrátí, takže vyhozené peníze to nejsou…bohužel bez toho kurzu ten certifikát dělat nejde, protože v tom kurzu je zahrnutá i ta praxe, kde si vyzkoušíš na studentech, jak ti to učení jde. co jsem se někde dočetla, tak ten kurz trvá cca měsíc a zahrnuje 120 vyučovacích hodin, a z toho je cca 8-10 hodin praxe, kdy si zkoušíš učit. mě by právě zajímalo, zda ten certifikát obdržím automaticky po skončení kurzu či nikoliv, přeci jenom si nedovedu představit, jak by se ty zkoušky pak skládaly, když v té skupině budou lidé různých národností a pokud budu učit třeba začátečníky tady v ČR tak anglicky jim tu gramatiku asi vysvětlovat nebudu, a pochybuju, že zkouška bude probíhat v x různých jazycích
ten kontakt jak si Lussi psala znám, také jsem nenašla, že by se to učilo ještě někde jinde… psala jsem jim tam email už před několika dny, ale bohužel se mi zatím nikdo neozval ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já to za 1000 EUR určitě dělat nebudu, protože jak jsem psala, mimo Prahu (a možná pár větších měst) nikdo neví, co to TEFL je. V Mostě jsem měla problém objasnit, že CAE má stejnou úroveň jako všeobecná státnice. Navíc se po mateřský učenim živit nechci, spíš to beru jako přivýdělek na mateřský, potom se vrátim do svojí práce. Takže pro mě je to vzhledem k částce fakt bezpředmětný.
Zkus zavolat sem: http://www.oxfordtefl.cz/…d_kurzu.html
To jsou český stránky tý školy, co kurz dělá, myslim, že ti poradí …
Jinak přeju hodně štěstí, ať se ti líbí kurz, protože věřim, že může bejt super (já tyhle akce mám ráda
) a hlavně ať pak zúročíš ty investovaný peníze!!! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj chtěla bych se zeptat, jestli má někdo zkušenosti s Tefl z hlediska uznání pak třeba na jazykových školách a tak. A jestli k tomu musím mít nejdříve vystudovaný nějaký obor na Vysoký a nebo to můžu vlastně využít rovnou po maturitě? Děkuji předem za pomoc
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
já si TEFL nedělala, ale uvažovala jsem o něm… Je to test pro britskou AJ. Bez ohledu na to, co chceš dělat, je ale smysluplnější FCE nebo CAE, protože TEFL tu zná málokdo a tudíž ho málokdo akceptuje, i když Ti jedna firma píše, že ji chce… A na všechny zkoušky najdeš materiály na uloz.to ![]()
- Citovat
- Upravit
Bess, TOEFL si můžeš udělat i „jen“ s maturitou - je to oficiální zk z americké AJ, která je vyžadována, když se hlásíš na americkou univerzitu…
- Citovat
- Upravit