Těhotenská strava bez masa?

Anonymní
5.12.21 10:21

Těhotenská strava bez masa?

Ahoj, jdu si pro radu. :) Jsem v 9. tt a zamýšlím se nad svojí aktuální stravou. Já byla dřív 2 roky veganka, předtím i potom vegetariánka, v létě jsem začala jíst maso, ale popravdě ho neumím moc připravovat, přítel je vegan, takže tady nula bodů, maximálně si udělám 1 za měsíc rybu a sním někde venku 1 za týden kuřecí. Zapomínám na to, protože jsem se naučila během několika let vařit dost kvalitně ze zeleniny, luštěnin, teď jsem doma a vařím i různé polévky, směsi, přílohy, omáčky, všechno možné, jen mi to maso do života moc nesedí. Ale miminku to nechci odpírat, vím, že potřebuje všechno. Beru doplňky Chytré miminko pro 1. trimestr, jím vždy snídani, oběd, večeři, ale pak někde vidím zdravý talíř od Margit Slimákové nebo článek o těhu stravě a děsím se, že byl zrovna den, kam se připletly rýžový nudle z bistra a žádnej losos s avokádem. Nedokážu si představit, že vařím doma hovězí vývar, smrdí mi to. Nevím, jak do sebe dostat maso a ani nevím, jestli je to zase až tak potřebné. Nemá někdo přehled o tom, kolik živin si miminko v 1. trimestru může brát? Zatím asi moc ne? Nechci prostě něco zanedbat nebo ošidit. Byl tu někdo třeba v těhu úplně bez masa? Děkuji za všechny podnětné komentáře. :)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Ou
24138
5.12.21 10:29

Zdravé děti se rodily i v koncetračních táborech. To že sis dala nudle fak ničemu neublíží.

Spíš než maso potřebuješ mléčné produkty a vejce, oboje můžeš najít z etických chovů, že.

Případně jez ryby, stačí sardinky.

Klasickou svalovinu, zejména když ji nechceš a neumíš vařit není nezbytné konzumovat. Vývar fakt není zázrakem, kterým ho prodávají někteří co se snaží prodat dost vyhraněný stravovací styl.

Avokádo je v našich podmínkách naprostá předražená volovina ničící životní prostředí. Stejně tak většina věcí na internetu je falešný marketing, nic víc. I kdyby chtěli jen tvoji pozornost a kliky.

Jsi dost dobrá přesně taková jaká jsi.

Hlavní zádrhel ale je, že jsi zaplavená úzkostí a pocitem viny za to že nejsi dost dokonalá a ještě to spojuješ s jídlem.

Pokud se ti tohle nedaří vyčistit vlastními silami - najdi si co nejdřív psychoterapeutku a řeš to. Jasně - část toho posílily těhotenské hormony, ale tak jako tak je potřeba se s tím naučit zacházet, protože po porodu to fakt nezmizí, dost se to posílí a ještě budeš zoufale nevyslapá, což dost zhoršuje psychiku jako takovou.

jestli jsi příliš vyděšená z představy že by sis hledala někoh, kdo by ti s psychikou pomohl, tak pro zatím sáhni alepsoň po téhle knize a začni s tím pracovat.

https://www.grada.cz/…-sobe-10465/

jo a pro jistotu bych si na tévm místě poslechla a přečetla pár věcí ohledně orthorexie.

https://www.fnbrno.cz/…orexie/t6052

https://www.youtube.com/watch?…

Příspěvek upraven 05.12.21 v 10:35

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101678
5.12.21 10:35

Kasli na maso, ditko je slusny parazit a vezme si potřebné i tak. Maximálně bude diky tomu neco chybet tobe, tak bych si nechala v prubehu těhotenství udelat rozbor, ale jinak se do masa na silu nenut. To spis az bude na svete, tak by ho jist obcas melo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
5.12.21 10:36

Můžeš být klidně i vegan. pokud dokážeš připravit kvalitní jídlo, nebude mimcu nic chybět. Kámoši jsou vegani, jejich děti taky, žena dává velký pozor na složení a díky tomu není nic problém :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
5.12.21 10:40

Dítě ti to chybět nebude. Ale tobě jo. V těhotenství se doporučuje všežravost, protože je to nejsnazší zajištění všeho co ty i dítě potřebuješ.
Pokud chces jet dal Vega, tak se budeš muset na stravu víc zaměřit a víc počítat.
Jestli si dobře pamatuji, tak hlavně příjem vápníku se hodně zvyšoval

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.12.21 10:42

@Ou děkuji za komentář, je to ten nejlepší, jaký jsem tu kdy dostala. Terapie už je v řešení nějakou dobu, tak snad od ledna. :) :srdce:

• Citovat
  • Upravit
LP4
1356
5.12.21 10:46

Nejsem vegan ani nic podobného a maso mi celé tehotenstvi vůbec nejde. Takze urcite ho omezilo vic maminek. Smrdi mi jako zkazene.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131
5.12.21 10:47

Me je treba v těhotenství z masa zle, normálně ho jim, ale jako těhotná sem ho okamžitě vyzvracela, když už sem do sebe kousek dostala a některé druhy sem nemohla ani cítit, natož je dát do pusy, takže ačkoliv normálně jsem všežravec, tak jako těhotná jsem vlastně vegetarián :mrgreen: tělo si samo řeklo, že maso nechce, takže bych to nelámala přes koleno, jestli víš, jak do sebe dostat bílkoviny, tak miminku bude fuk jestli je to z masa nebo něčeho jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.12.21 10:54
@Netopirek píše:
Dítě ti to chybět nebude. Ale tobě jo. V těhotenství se doporučuje všežravost, protože je to nejsnazší zajištění všeho co ty i dítě potřebuješ.
Pokud chces jet dal Vega, tak se budeš muset na stravu víc zaměřit a víc počítat.
Jestli si dobře pamatuji, tak hlavně příjem vápníku se hodně zvyšoval

Prosím, ponechat anonym, chodí sem známí a už jsem tu veřejně napsala spousty osobních věcí, kdyby si mě ještě spojili s tím, že jsem vegetariánka, tak jsem jasná.
Netopírku, není to tak úlpně pravda. Je to častý předsudek. Já o sobě nerada říkám, že nejím maso, protože pak čelím útokům, že budu nemocná apod.. Stejně jako většina vegetariánů. Přitom, pokud za tím člověk neschovává ppp, což není tak časté, tak mají vegetariání a vegani neskutečné povědomí o výživě a živinách, protože se o jídlo opravdu zajímají z více aspektů.
Já jsem prožila těhotenství v cizině, tak jsem doktorce hned hlásila, že jsem vegetariánka. Ta se smála, že je to moje věc a není to na škodu. Řekla mi, že vegetriánky jsou na tom častokrát i líp, protože jedí lépe. Stejně každou hlídají kvůli železu. Musíš ho jíst 2× tolik. Dá se ale doplnit jinak. Já problém neměla.

• Citovat
  • Upravit
517
5.12.21 11:06

Nejsem vegan ani vegetarián, ale při obou tehotenstvich jsem maso nemohla ani cítit minimálně do šestého měsíce (snesla jsem občas šunku) a obě děti se narodily zdravé. Dítě si bere od tebe vše co potřebuje. Snaž se mít vyvážený jídelníček a vše bude v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
5.12.21 11:10
@Anonymní píše:
Prosím, ponechat anonym, chodí sem známí a už jsem tu veřejně napsala spousty osobních věcí, kdyby si mě ještě spojili s tím, že jsem vegetariánka, tak jsem jasná.
Netopírku, není to tak úlpně pravda. Je to častý předsudek. Já o sobě nerada říkám, že nejím maso, protože pak čelím útokům, že budu nemocná apod.. Stejně jako většina vegetariánů. Přitom, pokud za tím člověk neschovává ppp, což není tak časté, tak mají vegetariání a vegani neskutečné povědomí o výživě a živinách, protože se o jídlo opravdu zajímají z více aspektů.
Já jsem prožila těhotenství v cizině, tak jsem doktorce hned hlásila, že jsem vegetariánka. Ta se smála, že je to moje věc a není to na škodu. Řekla mi, že vegetriánky jsou na tom častokrát i líp, protože jedí lépe. Stejně každou hlídají kvůli železu. Musíš ho jíst 2× tolik. Dá se ale doplnit jinak. Já problém neměla.

vegetariánská strava je zcela plnohodnotná a to i bez počítání. Pokud člověk jí luštěniny, ořechy, ovoce, vejce a mléčné výrobky, tak většinou má daleko vyváženější jídlo, než člověk s běžnou středoevropskou stravou.

Veganská strava už se neobejde bez suplementace a je větší šance, že se to naváže na nějakou kolemjdoucí úzkost, popřípadě bohužel ty v čistě rostilnné stravě špatně dostupné prvky jako je D viamín, železo a B12 při nedostatku zhoršují právě psychický stav a může se to rozjet do vzájemně se posilující spirály.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9292
5.12.21 11:11

Já bych se do masa vůbec nenutila. Jestli jste vegani či vegetariáni už delší dobu tak určitě víte jak maso nahradit ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Nikolxx
5.12.21 11:18

Tady máš leták s informacemi i odkazy: http://veganskaspolecnost.cz/vyziva/deti/
Jinak hlavně doplňuj B12 a nejlíp i omega3 a D.

• Citovat
  • Upravit
53518
5.12.21 12:24
@Anonymní píše:
Ahoj, jdu si pro radu. :) Jsem v 9. tt a zamýšlím se nad svojí aktuální stravou. Já byla dřív 2 roky veganka, předtím i potom vegetariánka, v létě jsem začala jíst maso, ale popravdě ho neumím moc připravovat, přítel je vegan, takže tady nula bodů, maximálně si udělám 1 za měsíc rybu a sním někde venku 1 za týden kuřecí. Zapomínám na to, protože jsem se naučila během několika let vařit dost kvalitně ze zeleniny, luštěnin, teď jsem doma a vařím i různé polévky, směsi, přílohy, omáčky, všechno možné, jen mi to maso do života moc nesedí. Ale miminku to nechci odpírat, vím, že potřebuje všechno. Beru doplňky Chytré miminko pro 1. trimestr, jím vždy snídani, oběd, večeři, ale pak někde vidím zdravý talíř od Margit Slimákové nebo článek o těhu stravě a děsím se, že byl zrovna den, kam se připletly rýžový nudle z bistra a žádnej losos s avokádem. Nedokážu si představit, že vařím doma hovězí vývar, smrdí mi to. Nevím, jak do sebe dostat maso a ani nevím, jestli je to zase až tak potřebné. Nemá někdo přehled o tom, kolik živin si miminko v 1. trimestru může brát? Zatím asi moc ne? Nechci prostě něco zanedbat nebo ošidit. Byl tu někdo třeba v těhu úplně bez masa? Děkuji za všechny podnětné komentáře. :)

A co si prostě na tu hovězí polévku (jestli ji sníst dokážeš) nechat uvařit. Buď v prověřené hospodě (že je to opravdu vývar a ne kostka) nebo od kamarádky. Jestli ses naučila vařit bez masa a nevynecháváš bílkoviny, tak bych to úplně nezavrhovala. Protože pravděpodobně i narozené dítě díky veganovi a tvému postoji k masu budete krmit prostě jinak.
Já jsem v těhotenství maso chvíli nemohla cítit, ale vegetariánka se ze mě nestala. Jen z kuřecího a občas ryby bych nebyla. Osobně mám asi nejraději hovězí maso a krůtí. Doma se to snažím střídat a máme i bezmasé dny. To mi přijde celkem ideální, ale vegan to prostě vidí jinak…🤣

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2336
5.12.21 12:41

Pokud si to jídlo umíš opravdu připravit vyváženě, maso nepotřebuješ. A není potřeba se trápit kvůli každému chodu, přece. :think: Ale určitě nevynechávej živočišné produkty. Veganství bez náhražek plných soji a škrobu je skoro nemožné a jíst to denně, si myslím, fakt není nic moc zdravého. Jinak, jestli na stravu dbáš, děláš pro sebe víc, než většina běžných mamin, co si dají řízek a a chleba se salámem s tím, jak se dobře najedly…a děti mají zdravé. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí