Těhotenství a panická porucha

Anonymní
8.3.25 20:21

Těhotenství a panická porucha

Ahoj potřebuji vaše zkušenosti s těhotenstvím a generalizovanou panickou a úzkostnou poruchou.
Leky beru už přes 10let aktuálně Zoloft 100 rano a sos lexaurin. Pred dvěma lety jsem mela nejhorší období svého života a skončila jsem na dva měsíce na psych a byla jsem rok doma na neschopence.. přestaly mi fungovat léky a ja mela ataky 24/7, vysokej tlak, nechuť k jídlu atd atd… kazdej den v nemocnici. Rok mi trvalo než jsem se vzpamatovala. Vše se ted ustálilo, mam nové léky ale občas ataku mam. Vyletí mi tlak treba na 120/190 a mam sileny stav paniky a úzkost. Nekdy to trvá minutu nekdy dyl. Nekdy jsou ty ataky tak strašný že musim vzít lexaurin. Blížím se k 30tce a tema děti je celkem aktuální ale ja se proste bojím. Mam sileny strach ze mi to ty úzkosti zhorší, ze mi po porodu hrábne, protože mam větší šanci na nejaky laktační psychózy. Bojím se, ze se zopakuje ta hrůza pred dvěmi lety a to bych proste uz nedala. Docela reaguju na hormony a pred ms mam úzkosti a ataky častěji a nevim co semnou udela těhotenství a hlavně aby to neublížilo dítěti. Zásadní věc je, ze neexistuje abych snižovala nebo vysazovala léky a potřebuji mít nějaký sos lék a lexaurin pak brát nemuzu. Zařídila bych si císaře, normální porod pro me není v úvahu i skrz tu psychiku. Prosim kdo si tim prošel? Piště mi sem jak jste se rozhodly nebo jak to zvládly a řešily. A prosim bez hloupých poznámek a komentářů. Tohle téma potřebuji nějak vyřešit a potřebuji slyšet zkusenosti jinych.
Dekuju :srdce:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
148
29.3.25 18:08

Ahoj, já beru v těhotenství Citalec 30 mg. Ze začátku asi první měsíc jsem ještě dobírala Trittico na spaní a pragiolu. Ty dva jsem vysadila kvůli těhotenství. Docházím k psycholožce, hodně mi to pomáhá.
Citalec je podobný jako zoloft. Moje sestra bere 100mg zoloftu a porodila jedno zdravé dítě a teď je znovu těhotná, tak samo i kamarádka. Navíc jednorázově Neurol nebo podobné si vzít můžeš. To mi řekla psychiatrička. Nemělo by se, ale pořád je to lepší než abys měla mít nějaké stavy, které můžou miminku ublížit vice. Přeju hodně štěstí :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13197
29.3.25 18:15
@Emelbe píše: Více

jak muzes tvrdit, ze porodila zdrave dite, psychicka onemocneni se prece projevuji pozdeji… ntb. jaka je matka? labilni? hystericka?… precti si tu par diskusi, kde uzivatelky popisuji peklo s psychycky nemocnymi matkami. opravdu nekdo, kdo ma stavy jako uzivatelka, sobecky privede na svet dite?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148
29.3.25 18:29

@markytka3 je mu 14 let. Člověk který tím netrpí to nepochopí, ale rozumím tvým obávám. Pokud jsi podlečena, kontrolována, tak mi doktoři těhotenství doporučili. Samozřejmě z více zdrojů. Tohle je individualni, je to na zvážení každého. Neznáš historii a cestu kterou si daný člověk už prošel, tak to nemůžeš takhle shodit do jednoho pytle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.3.25 22:39

@markytka3 ja labilní ani hysterická nejsem. Mela jsem 10let klid a najednou propad. To se bohužel stává a může se to stát každému… to ze mam panické ataky ze me nedělá člověka co je neschopnej a nemuze nic delat. Vy to popisujete jak kdybych mela mit svěrací kazajku. Normalne chodím do práce, cestuju a dělám vše jak ostatní akorát mam ataky a jo občas je to těžký ale to by člověk nemohl nic.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.3.25 22:42

@Emelbe dekuji za normalni komentář. Jsem rada, ze to zvládáte. :srdce: k psychologům jsem taky chodila ale nema to pro me smysl, nic mi to nedávalo. A to jsem jich vystřídala dost. Ja mam pocit, ze me brzdi jen leky a moje občasná vůle to udržet než dojde k nejhoršímu :)

• Citovat
  • Upravit
13197
29.3.25 23:02
@Anonymní píše: Více

takhle to vubec neni mysleno, co kdyz na vas ataka prijde, kdyz budete mit vedle sebe mimco a nikoho v dohledu? zfetujete se najakym oblbovakem a copak? jak asi bude diteti, kdyz bude cele detstvi videt svoji mamu v takovemhle stavu?…vzdyt dite se trapi i tim, kdyz vidi mamu smutnou, co teprve tohle… sama pisete, ze nemuzete zadny lek vysadit… to chcete takovyto „koktejl“ servirovat diteti cele tehotenstvi? k cemu jsou vam jine zkusenosti, kazdy prece reaguje na lecbu aj. jinak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.3.25 01:17

in

@markytka3 rozhodne se ničím nezfetuju 😂 jen ta ataka přejde a člověk se uklidni neni z něho zelenina takže klid. Asi byste to potřebovala zažít, protože to nepochopíte. A hlavně se mohu uklidnit i jinak a když má clovek to dítě nebude mít ani čas na ataku. Kdyz jsem v praci a chytne me to, tak jak pracuji a myslim na něco jiného tak to překonám.

• Citovat
  • Upravit
148
30.3.25 05:04

Člověk který tím trpí nějakou dobu už ví jak s tím stavem pracovat. Nejsou to drogy, kterými by se zfetoval a odpadl jak hruška :lol: ataka přijde a zase odejde. Antidepresiva jsou v pohodě a pomocné berličky jako Lexaurin se neužívají často, jen při silné atace. Navíc když bude už dítě na světě, nemusí matka ani kojit a může pokračovat v lecich. Dnes už je to vše podchycené a jinak, doktoři určitě či co dělají a mají zkušenosti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí