Těhotenství a rentgen

9126
15.3.13 19:18

těhotenství a rentgen

Ahoj holky, dnes my vyšel pozitivní těhotenský test. Bohužel jsem strávila se synem několik dní v nemocnici a podstoupila s ním několik rentgenů (tj. nerentgenovali mě, ale stála jsem u něj). Byli to minimálně 2 snímky, kdy mi nedali zástěru a 3 se zástěrou. Vůbec mě nenapadlo, že bych mohla být těhotná, měli jsme jenom jeden styk hned po menstruaci a vždy mám ovulaci až kolem 20. dne. Rentgeny jsem tedy absolvovala pravděpodobně ve 3tt. Četla jsem tu hodně diskuzí o rentgenech v těhotenství, ale málokdy jsem se dozvěděla, jak to dopadlo. Můžete mi prosím sdělit vaše zkušenosti? Kdo jste absolvovaly rentgeny v ranném stádiu těhotentví a jsou vaše děti v pořádku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
146
15.3.13 19:36

Ahoj, já byla na RTG cca v 5tt…taky jsem netušila, že jsem těhotná..bez zástěry… pak ještě jednou cca v 5. mesíci ale už se zástěrou a bez následků.. V gennetu mi řekli, že pokud jsem nebyla přímo ozářená na břiše, tak se nemám čeho bát.. že záření už nebývá tak silné.. každopádně držím palečky, ať vše probíhá jak má :-* :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1718
15.3.13 19:44

@gerose ahojky,
ja jsem taky absolvovala bez zastěry cca v 5 tydnu těhotenství to jsem ještě nevěla že jsem těhotná a v postylce mi leží krasne zdrave 8 měsiční miminko :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14777
15.3.13 19:45

Já byla na RTG kyčlí a byla jsem 7DPO, teprve včera jsem zjistila že jsem opět těhotná. můj dr. říkal, že prvních 14 dní není tak ohrožující, prý to při nějhorším jen může způsobit SP, takžeč jsem prakticky byla ve stejném týdnu jako ty @gerose
dnes mám 5 dní zpoždění a včera už obě // na testu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10631
15.3.13 19:47

Ahoj, podobně jako paní v předchozím příspěvku, taky jsem nevěděla, že jsem těhotná a byla jsem na RTG plic, protože jsem měla hrozný kašel a zablokovaná žebra. Vyházelo to cca na 3tt, v 6tt jsem zjistila těhotenství, byla jsem pro jistotu odeslána na genetiku. Bylo mi řečeno, že to miminko nemohlo zasáhnout a i kdyby ano, tak to byla malá dávka záření a neublížila by mu.
Všechno dopadlo dobře, doma mám zdravého půlročního synka :srdce:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9126
15.3.13 20:22

Díky holky, jsem trochu klidně, jenom mě trochu děsí, že těch rentgenů bylo tolik. Nevíte někdo, k jak velkému rozptylu toho záření dochází? Snad když rentgenovali 17-ti měsíční dítě, tak ty dávky nebyly tak velké

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10631
15.3.13 21:17

@gerose To nevím, ale jak jsem psala, to by ti museli rentgenovat přímo podbříšek, aby se něco stalo. Tak mi to aspoň bylo řečeno na genetice. Drobeček bude určitě v pořádku, neboj :hug:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9126
15.3.13 21:24

No pročítám teď dotazy Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a tváří se, že nejmenší vliv na plod je v prvních 3tt a navíc, když nedošlo k přímému ozáření, není zde riziko, že by mohlo dojít k poškození plodu.
Nicméně budu ráda, když mi ještě někdo jiný řekne, že u něj to dopadlo také dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9126
15.3.13 21:35

Docela zajímavý článek, třeba se to někdy někomu bude hodit
 http://www.sujb.cz/…ske-ozareni/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10631
15.3.13 21:52

Tak nejlepší by bylo, kdyby sis zašla k Dr. a budeš vědět víc. Já hned, jak jsem zjistila těhotenství, mazala na gyndu a okamžitě jsem to řešila, musela jsem zajít na pracoviště, kde RTG dělali, aby mi napsali dávku ozáření, pak genetika a tam se mi ulevilo.. No, dopadlo to zaplaťpánbůh dobře. To samé přeju tobě :kytka:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9126
15.3.13 22:10

Nikysku, děkuji, určitě si zajdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
514
15.3.13 22:58

@gerose kdyz je to takhle brzy po otehotneni, tak pry to je vsechno nebo nic.To znamena, ze kdyby to bylo spatne, tak miminko se potrati a nic z toho neni a kdyz je to dobre a nic se mu nedtalo, tak se zahnizdi a roste. Myslim, ze to tu uz nekdo psal.
Ale urcite bych sla na gyndu a rekla to.Asi te poslou nekam na genetickou konzultaci. Drzim palec, at to dobre dopadne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3429
15.3.13 23:57

@gerose Můj bratranec dostal plnou dávku, nevím teda, v kolikátém tt, ale taky někdy ze začátku. Tetě rentgenovali pánev, takže to měl přímo. Žije a je zdravý, sice se občas chová jako hňup, ale to asi nebude tím rtg :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9126
16.3.13 08:03
@Z.jev píše:
@gerose Můj bratranec dostal plnou dávku, nevím teda, v kolikátém tt, ale taky někdy ze začátku. Tetě rentgenovali pánev, takže to měl přímo. Žije a je zdravý, sice se občas chová jako hňup, ale to asi nebude tím rtg :lol:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky