Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem.
Za 2 týdny mi končí v práci smlouva na dobu určitou. Na konci měsíce mám podepisovat novou smlouvu, také na dobu určitou, na dva roky. Zjistila jsem však, že jsem těhotná (5tt). Mám vedení oznámit svůj stav, nebo ho „tajit“ a podepsat novou smlouvu, s tím, že tam budu jen třeba půl roku?
Děkuji.
Jestli chceš v té práci zůstat, tam bych to zatím neříkala a podepsala novou smlouvu. Vždyť ti ta smlouva skončí během rodičovské a jim může být jedno jestli budou hledat nového zaměstnance teď nebo za půl roku. V 5 tt není nic jiste plus bys to přece tak brzy ani nemusela vědět.
Těhotenství oznam nejdřív po prvním screeningu. Určitě ne dřív ještě když máš podepisovat novou smlouvu, jestli nechceš skončit nezaměstnaná a bez mateřské.
Ahoj, budu možná řešit něco podobného. Na konci roku mi také smlouva končí. A nevím kdy se mnou bude řešeno případné prodloužení smlouvy, zdali na podzim. Na podzim bych měla být možná už cca 2/3 měsíci zdali vše klapne. Takže to na mě možná bude i vidět, nevím.
Ve tvém případě nic ještě asi vidět není a ani bych to nebrala jako takový podraz na zaměstnavatele. Ale až jim budeš oznamovat svůj stav třeba ve 12 tt tak bych se domluvila ze tam nebudeš cely rok a tak.
@Anonymní píše: Více
Ve 2-3 měsíci na tobě fakt nic vidět nebude.
@JancaS84 píše: Více
Jasné proto jsem psala ze nevím, nemám teď představu.
A možná trochu blba otázka ale pokud by mi smlouvu neprodlouzili je možné jít nějak “předčasně” na mateřskou popřípadě na rizikové, kdybych splňovala nějaké podmínky.
Prosím rejpaly aby toto nekomentovali, miminko jsme spíše plánovali až příští rok, ale stalo se. ![]()
Nic neříkej. Není důvod. Těhotenství je naděje, žádná jistota.
Můžeš jít n ÚP. Já jsem šla po skončení smlouvy, byla jsem v 5-6 měsíci. 2,5 měsíce jsem měla podporu a pak jsem šla na md. Pokud smlouva skončí, když jsi v cca 8-9tt, tak ochranná lhůta vyjde.
Ne, nic jako předčasná mateřská neexistuje. Nastupuje se na ni 6-8 týdnu před porodem za splnění podmínek pro nárok. O rizikovém rozhoduje lékař a tvůj zdravotní stav.
Podepiš smlouvu a nic neříkej. Však to máš tak sotva potvrzeno. Stát se může lecos a v lepším případě jistě budeš chtít mateřskou ![]()