Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Krásný den 😊
Chtěla bych se zeptat na názor ohledně antikoncepce a těhotenství.
Myslíte si, že díky hormonální antikoncepci je možné dříve otěhotnět? Mám dvě děti (6 let a 1 rok)U první po vysazení antikoncepce a rozhodnutí že jsme na dítě připravení jsem hned otěhotněla. Po dceři jsem se rozhodla že antikoncepci nechci a pak jsme víc jak dva roky bojovali o další dítě a pomohli nám až doktoři s umělým oplodněním kde do mě prvně museli nacpat hormony aby se to povedlo a zároveň ani u jednoho z nás nenašli žádný zdravotní problém.
Je mi 28 let a klidně bych měla i třetí dítě. Ale mám strach že to zase nepůjde a do umělého oplodnění jít už nechceme.
Myslím, že to je blbost ale za zkoušku nic nedáte. Tady je těhotná každá druhá díky „selhání antikoncepce“.
Ja jsem “diky” antikoncepci nemohla otehotnet pres 5 let. Podarilo se nakonec prirozene, ale s pomoci leku. A po porodu jsem trikrat otehotnela do 5 mesicu (konkretne dvakrat 5. mesic po navratu cyklu pri volnem pribehu a jednou 2. mesic cileneho snazeni), a to vzdy pri kojeni.
Každá jsme jiná, já si myslím, že HA je zlo, do kterého bych už nešla. Ale tvoji situaci a stav by něl znát hlavně doktor, tak pro radu raději k němu
já můžu popřát hodně štěstí
![]()
@Falballa doktorka o tom ví, ale mám v plánu s ní probrat i tu variantu s antikoncepcí. Nechce se mi do ní, ale třeba mi v těle chybí nějaké hormony a proto nám to přirozeně nejde 🤷🏻♀️
Je to hodně individuální, ale hormonální antikoncepce může někdy pomoci srovnat cyklus a tím zvýšit šance na otěhotnění po vysazení. Na druhou stranu, tělo si někdy po vysazení potřebuje zvyknout, takže to není záruka. Jestli máte obavy, možná by bylo fajn probrat to s lékařem nebo zkusit přírodní metody na podporu plodnosti.
Děkuji všem za reakci.
Po druhém porodu mám menstruaci takovou rozhádanou. Zároveň ještě kojim a rok máme s manželem nechráněný sex.
Teď v listopadu půjdu na prevenci na gynekologii, tak to s doktorkou zkusím probrat co si o tom ona myslí a uvidíme.
Můj bývalý gynekolog měl nějaké podobné doporučení. Nasadit na 3 měsíce antikoncepci, pak vysadit a bušit do toho. Prý je po vysazení větší hormonální spád a šance je větší. Ale nevím, já to odmítla, protože jsme chtěli zkusit to snažení jako takové. ![]()
Bude hodně záležet, jestli máte od přírody hormony ok. Pak asi antikoncepce spíš škodí. I když nemusí nutně. Pokud je ale máte nějak mimo normu a vlastně vás antina srovnala, tak by dávalo smysl, že jste pak ihned otěhotněla. Nicméně počítejte s tím, že to nemuselo souviset s antikoncepcí, ale šlo o náhodu. A že po prvním dítěti už tělo nemusí reagovat jako před ním.
Zdravím všechny.
Ozývám se po delší době, doktorka úplně není zastánce antikoncepce ale prý pokud na třetím dítěti úplně nelpíme tak klidně by to zkusila. A buď to vyjde nebo ne. Ale až přestanu kojit. Občas že ví z praxe že po vysazení antikoncepce to občas vyšlo. Ale běžně také ví, že i zdraví pár se o otěhotnění snaží třeba rok. Což i u syna jsme zjistili 🤦🏻♀️