Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Rozestouplé břišní svaly, tipuji. Nic kvůli čemu je (zatím) treba se znepokojovat. Po porodu se jen může stát, že zůstane rozestup a je potřeba cvičit. ![]()
@Kamkam píše:
Rozestouplé břišní svaly, tipuji. Nic kvůli čemu je (zatím) treba se znepokojovat. Po porodu se jen může stát, že zůstane rozestup a je potřeba cvičit.
Právě že u prvního těhotenství jsem neměla tak právě nevím. Takže to zatím nemám řešit ?
@Anonymní píše:
Právě že u prvního těhotenství jsem neměla tak právě nevím. Takže to zatím nemám řešit ?
Tak to je taky normální, druhé těhotenství, tak je to povolenější. Nebo to bylo mnohem menší, tak sis toho ani nevšimla. Zatím to není jak řešit a pravděpodobně se to po porodu (časem) stáhne. Nevím, jak dlouho po porodu se to evt. řeší.
ale to se dá najít nebo se zeptej doktora, az tam půjdeš. Přeji bezproblémové těhotenství i porod. ![]()
Je to diastáza. Zatím není nutno panikařit, dost často se to po porodu samo stáhne. Ale bylo by fajn po šestinedělí zjistit, jak na tom ty svaly jsou a začít eventuálně cvičit - například na YouTube je spoustu videí se správnými cviky, popřípadě řešit přímo s fyzioterapeutem.
@Anonymní píše:
Ahojky, jsem ve 31 tt a celkem náhodou jsem si našla " díru " tam kde ukazuji prsty ( viz foto ) když na to nesahám tak mě to nebolí ale když jsem to zjistila a zkoušela to prohmatat, tak jsem zjistila že tam mám jakoby díru cca 5 cm dlouhou a cca cm širokou. Přemýšlím jestli je to blbost nebo mám radši zítra zavolat doktorovi? Nesetkala jste se některá s tím samým? Děkuji za odpověď
tipla bych ti na diastazu( rozestup svalů) v těhu celkem běžné. jsem po třech porod a po posledním ji mám také už 4 roky skoro, normálně vidět nejde ale jak zatnu svaly mám tam díru na 3 prsty, takže teď makám na zpevnění cvičením
Holky již zminily o co se jedna a po porodu se to muže samo upravit. Každopádně kdyby sama po porodu nezmizela, tak se nedoporučuje posilování přímých břišních svalu. Jsou k tomu určené cviky. Kdybys posilovala přímé břišní svaly, tak si ji zafixujes, případně i rozsiris a je pak težké se ji zbavit.
Co jeste muzu doporučit, tak od prvního dne po porodu nosit opravdu poctive stahovací břišní pas. Me na diastazu pomohl neuveritelne. Ale opravdu je potřeba nosit ho poctive a cely den - od zacatku. ![]()
Ahojky, jsem ve 31 tt a celkem náhodou jsem si našla " díru " tam kde ukazuji prsty ( viz foto ) když na to nesahám tak mě to nebolí ale když jsem to zjistila a zkoušela to prohmatat, tak jsem zjistila že tam mám jakoby díru cca 5 cm dlouhou a cca cm širokou. Přemýšlím jestli je to blbost nebo mám radši zítra zavolat doktorovi? Nesetkala jste se některá s tím samým? Děkuji za odpověď