Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím, mám dotaz: ve 21tt poletím letadlem a nevím jestli nepotřebuji nějaký podepsaný formulář od lékaře, nebo to je až ve vyšším stádiu těhotenství? A mohu jako těhotná procházet těmi jejich rentgeny na letišti? A ještě mám jeden dotaz při jednom
budu mít jen příruční zavazadlo, nevíte jestli tam mohu mít normálně kosmetiku? Teď jsou sama omezení tak vůbec nevím…děkuji
Papir od 28tt, muzes si vzit pro jistotu prukazku, ze jsi min.
Rentgen nevadi, je velmi mirny.
Kosmetiku po 100ml, v souctu max 1l. zbytek do kufru.
Jestli potřebuješ potvrzení o lékaře zjistíš v přepravních podmínkách konkrétní letecké spolecnosti. Každá společnost to to jinak.
@Ali-Ali píše:
Papir od 28tt, muzes si vzit pro jistotu prukazku, ze jsi min.
Rentgen nevadi, je velmi mirny.
Kosmetiku po 100ml, v souctu max 1l. zbytek do kufru.
Pokud jde s kufrem do letadla (nízkorozpočtové lety) tak jak bylo psáno v průhledném sáčku 100ml. lahvičky dát předem na kontrolu. Tz. vyndat z kufru.
@jenika1 můžeš mi prosím vysvětlit jak ze to funguje s těmi kufry u „nizkorozpoctovych“ letu? ![]()
@jenika1 píše:
Pokud jde s kufrem do letadla (nízkorozpočtové lety) tak jak bylo psáno v průhledném sáčku 100ml. lahvičky dát předem na kontrolu. Tz. vyndat z kufru.
na veskerych letech muzes mit v prirucnim zavazadle, ktere jde s tebou do letedla max velikosti 100ml, zabaleno v uzaviratelnem sacku, celkovy soucet max 1l (tz. max 10 lahvicek po 100ml). to je mezinarodni predpis platny pro vsechny aerolinky.
do odbaveneho kufru (ktery odevzdavas u check-in prepazky) muzes dat jakekoliv mnozstvi jakkoliv zabalene.
nektere aerolinky (casto nizkorozpoctove) chteji, aby lidi dali i cast prirucnich zavzadel do obaveneho prostoru, ale to nic na veci nemeni.
Máš pouze jedno zavazadlo, které bereš do letadla. Samozřejmě je i možnost připlatit si zavazadlo ve větší váze dle let. spol. a odbavit se klasicky. To stojí asi 1tis. Někde mají i takové železné koše, kam je musíš strčit, zda splňují rozměry, váha do 10 kg. Už se mi stalo, že i malou kabelku jsem musela strčit do toho kufru. Někdy to prošlo. Před kontrolou dáš v průhledném sáčku tu kosmetiku. Pokud je to větší, letí to do koše. Sáček se dá koupit i v automatu na letišti. Pokud najdou v kufru nějakou další tekutinu, vyhodí to. Př. zapoměla jsem tam větší opalovací krém na cestě zpět, z půlky vypotřebovaný, automaticky to vyhodí.
Děkuji
tekutiny vím, že nedovolí (jen pokud máte sebou malé dítě), ale co s jídlem? dovolí něco přenést přes check-in? jsou tam nějaké pravidla?
Jídlo pro děti je v pohodě. Jen se musí před RTG vyndat a dát zvlášť.
@kitty77 na letisti muzes odmitnout scanner (neni to rentgen) a pozadovat osobni prohlidku. I kdyz v Praze s tim je obcas problem. Zkontroluj si vahu prirucniho zavazadla v podminkach, my mohli mit jen pet kilo. Ovsem nikdy se mi nestalo, ze by to nekdo prevazoval. Musis byt proste schopna s tim bez problemu manipulovat. A bacha na manikuru. Tehotenskou prukazku stopro s sebou. Ted aktualne tchynka pronesla svacinu pro celou rodinu (ovoce, zeleninu, tousty). Bezne si nosime prazdnou lahev na piti, za kontrolou si ji nacepujem vodou.
@bee.rush moc děkuji za tipy, ta prázdná láhev mě vůbec nenapadla
otázkou je, v kolika evropských městech bude ta kohoutková voda pitná
něco na svačinu si zkusím přibalit a snad to projde…na letištích jsou za jídla strašné pálky
a těhotenskou průkazku pro jistotu vezmu sebou.
@kitty77 manzel vodu chlemta kdekoliv, ja ji nepila v tehotenstvi asi jen v Portugalsku - smrdela mi. Jinak jsem ji pila i ji piju. Koukam na mistni doporuceni. V Evrope zavadna nebyva, spis ma specifickou chut. Hlavne s nizkonakladovkou nedostanes zdarma nic na palube, tak se lahev vody urcite hodi ![]()