Tělocvik- SŠ
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Livi92 píše: Více
A vážně podle toho pak psala učitelka známky do vysvědčení? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Yasmen píše: Více
Vím o lidech, co měli trojky, nevím, zda dávala i hůř. A hlavně dost lidí dělalo opravné zkoušky v létě, protože nedostali známku - ona třeba odmítala zapsat špatné výsledky a brala to jakože nemáš naměřeno. Třeba 1500 metrů na čas někoho nechala běhat 4×, protože to nedal pod určitý čas. Mně chtěla dát N, protože jsem před koncem školního roku měla úraz a neměla jsem kvůli tomu časy ze všech měřených běhů.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Livi92 píše: Více
Ignorovanie zdravotných obmedzení je už úplne psycho. To je ako bratov telocvikár, sólo trojku či dokonca štvorku mu chcel dať, lebo brat astmatik neubehol v peľovej sezóne 12minutovku, začal sa dusiť. V mojom okolí bolo niekoľko prípadov (z rôznych škôl) kedy kvoli prístupu telocvikára musel byt študent uvoľnený z TV úplne, aj keď sa jednalo o deti ktoré úspešne športovali aj vo voľnom čase. Akurát mali nejaké zdravotne obmedzenie, kvoli ktorému sa nezmestili do tabuľky ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já fakt nechápu, proč se na těch pedagogických fakultách pro budoucí tělocvikáře neučí, aby neřvali a nešikanovali děti, kterým tělocvik nejde. Výchovy by měly být pro zábavu a radost a ne je známkovat a ještě na děti řvát. Takhle jim znechutí pohyb třeba i do konce života. Učitelé výtvarné a hudební výchovy většinou toto chápou a na nenadané děti neřvou a oceňují jejich snahu. Jsou to pořád jen tělocvikáři, kteří na tyto děti řvou a jinak je šikanují. Přesně toto jsem zažila a způsobilo to u mě úplný odpor k tělocviku i sportovním aktivitám.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@evi3 Tak nakoniec sa to mozno utrasie, ak to boli klucici normy tak baba bude nejake 2-5s zvyhodnena a to uz musi dat. Zase nemoze to byt uplne k nicomu ta telesna tak nejake normy tam proste su. Chapem ze by nemali byt znicujuce, ale na druhu stranu davat na 100 normu ktora sa rovna chodzi by asi bolo zbytocne. A hlavne by tie pravidla mali byt zname dopredu a rovnake pre vsetky triedy, nemoze si ich vyucujuci vymyslat za pochodu, tak sa na to neboj spytat.
Nechapem preco by sa mala znamkovat snaha. A zvlast v predmete ktory je perfektne meratelny, este povedzme vytvarna kde si kazdy moze predstavit co chce a kazdy povazuje za ‚pekne‘ nieco ine tak je mozne prizmurit oko a za snahu zlepsit znamku, ale telesna je perfektne meratelna a podmienky by mali byt zname detom aj rodicom dostatocne vopred.
Stovku a skok do dialky si nepamatam, ale 12min si pamatam a bolo minimalne 2 mesiace dopredu komunikovane kedy sa bezi, ze sa jej neda vyhnut a kolko treba zabehnut. Kazdy tomu rozumel, kazdy to pochopil a kazdy to splnil. Bez kecov! Pocet otazok: 1 - Kedy je nahradny termin?
Pride mi ze to bolo v niecom jednoduksie. Dnes je to presne ako tu na fore, kazdy nutne potrebuje mat aspon 10 otazok typu: Preco v utorok? Co ak bude prsat? Co ak bude svietit slnko? Ako bude zabezpeceny pitny rezim? A nemoze deti prejst auto? Preco zbytocne vystavujete deti riziku rakoviny koze? Co si maju obut? Kolko ucitelov ich bude sprevadzat? Ako sa ubezpecite ze metre budu namerane spravne? Overil niekto dlzku drahy? Bude tam zachranka pre pripad ze by niekto skolaboval? Poskytujete GPS lokatory keby sa niekto stratil? Mozu bezat vo dvojiciach? Co keby sme vytvorili stafety? Je mozne sa cast drahy odviezt na bicykli?
Znovu: Jedna sa o zakladnu skolu, nikto nechce aby sa deti pohybovali na urovni svetoveho rekordu okolo 5km, ale 2km musi zabehnut kazdy.
Nic v zlom ale sa mi zda ze teraz sa to tak berie ze akakolvek poziadavka na vzdelanie, vykon, poriadok… sa neberie ako „je to tak“ ale ako „podme o tom diskutovat“ a kazdy ma predstavu ze vsetko sa bude prisposobovat iba jeho poziadavkam. Je to zakladna skola, poziadavky su zakladne a ano z kruhov sa da chytit 5 pretoze sila/technika tam hraju vyznamnu rolu, ale zo skoku do dialky, zo 100, 800… sa gula chytit neda, skakanie cez kona je tak na hrane, tam ked nevies techniku tak mozes mat problem, ale vykonnostne to nieje nic narocne.
Este take filozoficke zamyslenie: Nemozu klesajuce poziadavky na telesnej, resp vo vseobecnosti celkovo klesajuce poziadavky na ZS sposobovat ze v populacii vyrazne rastie pocet obeznych a hlupych deti (a teda nasledne aj dospelych)?
Edit: No a potom mi tu na fore bezi ponuka na clanok „Zena si kupila specialne auto aby za jazdy mohla uspokojovat partnere“ To je urcite velmi dolezita sprava pre kazdeho cloveka, urcite ju vytvoril niekto hodne inteligentny a obsahuje maximalne hodnotne informacie.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Myslím, že snižování požadavků není příčinou obezity či zhoršování pohyblivosti, že je to naopak.
Dnes se ty děti příliš nehýbou, vstupují do školy a neumí kotoul, most, šplh, skákat po jedné/přes švihadlo…což my většinou uměli.
A proto se chtě nechtě snižují požadavky - spousta dětí něco nezvládá, přichází slzičky, později omluvenky od rodičů, následně papíry od dr., kterak dítě nestresovat…
- Citovat
- Upravit
@Yasmen Naše učitelka dala dvojku juniorské reprezentantce republiky v basketbalu. Nečekaně nezvládala gymnastiku.
Nedostala se pak kvůli tomu na VŠ. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@bedrisek umi, kdo neumí, naučí se. Mám od první děti na tělocvik. Teď jsou druháčci. Jedeme tandem, protože je jich moc. Díky tandemu stíháme víc aktivit. Protože si můžeme rozdělit děti na skupiny. Jedna má skupinu na šplhání na tyči a druhá na laně, pak se skupiny prohodí. Lano je těžší. Zvládají i lano. Kotoul vzad je trošku u někoho oříšek. Bojí se. Přes švihadlo se skáče často. Žebřiny taky bez problému.
Jindy jedna má skupinu na kotouly. Druhá skupina dělá hvězdice a přemety, stojky. Syn má třeba učitele, který nedává klasické úkoly. Ale denně mají zapisovat čtení (počet stran), přeskoky přes švihadlo a sedy lehy. Vždycky na celý měsíc mají denně výzvu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kelsey1 píše: Více
To se ale nedá paušalizovat. Stejně tak jako já nemůžu tvrdit, že tohle žádné dítě neumí, ty nemůžeš napsat, že kdo neumí, se naučí. Ne vždy je to pravda.
A pokud vím, jsi z menší obce. Tam je asi pohyb „přirozenější“, sama píšeš, že ti děti často lítají po venku. Já bydlím v Plzni a tady venku příliš děti nevidíš. Chodí buď na kroužky, nebo sedí doma. I do té školy jezdí mhd, přestože to mají 2 stanice (10 minut). Učitelka říkala, že loni na adapťáku 2 děti (6. třída) po kilometru chůze začaly brečet, že už nemůžou. Dcera kamarádky v osmičce neušla 17km výlet do nedaleké obce, strašná tragédie a skoro zhroucení.
- Citovat
- Upravit
Jenže většina mladistvých není na školách zaměřených na sportovní výkon a většina z nich ani z tělocviku nematuruje. Dcera má v týdnu 10 hodin chemie a taky na jedničku potřebuje vědět nekolikanásobně víc než toho ví z chemie na jedničku student sportovního gymnázia, který má té chemie 2 hodiny a tělocviku dejme tomu 4 😎. Dcera s pohybem problém nemá, ty kruhy jsou taková třešnička. Myslím, že by jim víc prospělo něco jak pilates, nebo kruhový tréning, zumba, prostě cokoliv, kde by se hýbali celou hodinu, než tohle, když si to postupně každá zkusí a pak každá postupně na známku a ostatní stojí a čekají, až na ně přijde řada. A kromě běhu na delší tratě to tak bude se vším ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit