Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, naše tříletá holčička má 38,3…mám už začít dávat Nurofen?? díky
Pokud je to po odečtu (jestli jsi měřila v konečníku) tak bych ho dala.
Ted jsem merila malou a je na tom stejne, nad 38 uz davam Nurofen nebo Panadol..
Ne. Teplota má svůj důvod, tělo při ní ničí chor. zárodky. Dala bych až bude mít nějakou dobu přes39 a teplota bude stoupat. U dvouletky dávám až kolem 39,3 a víc. I podle doporučení lékařů se nemá dávat nic do 38,5 st C.
Dávám při vysoké a na noc, abych pak nemusela budit - zavádím čípky. Ale musíš vědět sama, jak je malé a jak vysoké mívá horečky, synovi to třeba lítá astronomicky vysoko, takže jakmile začne lézt nahoru je zle ![]()
Já teda tříletou už měřím normálně pod paždím. vy ještě tříleté měříte v konečníku?
Osobně srážím teplotu až přes 39°C. Do té doby jen octový nebo tvarohový zábal nebo homeopatika. Jak dlouho má teplotku? Nějaké další projevy kromě teploty? Držím palce ![]()
@baculkaji píše:
Já teda tříletou už měřím normálně pod paždím. vy ještě tříleté měříte v konečníku?
Ano, je to rychlejší a vím, že to bude změřené správně. ![]()
@baculkaji píše:
nee, ta se už nedá:-)taky v podpaží a to je premlouvani nez souhlasi ![]()
Barca kdyz ma horecky, tak vetsinou tech 40,tak ze mi dr rikala, ze kdyz ma studeny ruce, nohy, tak to znamena, ze jeste bude stoupat, tak radsi davam, at moc nevylitne ![]()
@berry4 píše:
Ne. Teplota má svůj důvod, tělo při ní ničí chor. zárodky. Dala bych až bude mít nějakou dobu přes39 a teplota bude stoupat. U dvouletky dávám až kolem 39,3 a víc. I podle doporučení lékařů se nemá dávat nic do 38,5 st C.
Delam to stejne. A vlastne tim padem davam antipyretika minimalne. Vetsinou ta teplota vystoupa na nejaky vrchol, drzi se dve-tri hodiny a o klesa.
A vysledovala jsem, ze ta nemoc trva vetsinou kratsi dobu, nez kdyz se bezhlave teplota srazi.
Zalezi na tom, jak se celkove tvari, nekdy dam nurofen i pri nizsi teplote, pokud je dite protivne, nemuze zabrat a je videt, ze je mu neprijemne, jindy necham i horecku pres 39, pokud vypada v pohode nebo jen ospale a dostatecne pije, protoze horecka je imunitni reakce tela a zabere na nemoc lip jak kdejaky lek.
Pri tech nizsich teplotach to davam spis jako lek na bolest, zuby, v krku, horecku srazim spis pokud diteti brani ve spanku, kvalitni spanek pri nemoci uprednostnuji nad lecivym ucinkem horecky
Já teda pokud už je to kolem těch 38,5 dávám. Ony ty antipyretika to stejně pod 37 nesrazí. Bojím se febrilních křečí. Mě museli jako malou několikrát křísit a je to dědičné.
Dávám při 38,5 po odečtu
… měřím v podpaží anebo pod jazykem (5 let)
@Fíkova Děti (pokud se nejedná o nikterak oslabené děti) snášejí horečku dobře. Výskyt febrilních křečí není tak častý, aby ospravedlnil rutinní potlačování horečky nad 38,5 °C a poškozování imunity u dítěte.
Ohrožené jsou naopak právě ty děti, kterým se horečku podaří antipyretiky srazit. A když už, tak léky s ibuprofenem, které nemají tak ničivý následek pro játra ![]()
@kozisek píše:
Ano, je to rychlejší a vím, že to bude změřené správně.
Je to nejpřesnější, ale takhle moje dítko neměřím už asi od jednoho roka. Bych v ní ten teploměr zlomila jak by se vzpouzela. I v podpaží ji to dost vadilo:-)