Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý podvečer maminky,
Už jsem zcela zoufalá malá (16měsíců) má od středy od rána teploty do pátku to byli 40 a od soboty nemá více než 39, ale neustále má 37,7 a když přestane účinkovat čípek má opět 38,9 (měřeno v zadečku po odečtu 38,4). K tomu má suchý dráždivý kašel dávám rano a večer fenistilovy kapky a k tomu 3× denně drosetux. Má ségru 5,5 roků a té byla utery nasazená antibiotika má spalovou anginu. Ve čtvrtek jsem byla s tou mladší u Mudr a ta jí dělala streptest z krku a nic tam nebylo, v pátek znovu na kontrole crp bylo 6, tak nás čeká další kontrola zítra. Chci se zeptat co bych měla chtít za vyšetrění, když ty teploty takhle dlouho trvají? Mám strach v prosinci měla oboustranný zápal plic a crp taky nízké až po třech týdnech když jsem jí řekla, že už bez žádanky na rtg neodejdu ( měla jen teploty do 39 a trochu kašel) tak se zápal plic potvrdil prý to byl virový.
Ahoj!
Mám zkušenost, že když horečku nesrážím, tělo se s tím rychleji popere.
Tady dva zajímavé články… http://www.slobodavockovani.sk/…i-infekcich/
http://www.azrodina.cz/…sile-horecky
@beruskafido píše:
Dobrý podvečer maminky,
Už jsem zcela zoufalá malá (16měsíců) má od středy od rána teploty do pátku to byli 40 a od soboty nemá více než 39, ale neustále má 37,7 a když přestane účinkovat čípek má opět 38,9 (měřeno v zadečku po odečtu 38,4). K tomu má suchý dráždivý kašel dávám rano a večer fenistilovy kapky a k tomu 3× denně drosetux. Má ségru 5,5 roků a té byla utery nasazená antibiotika má spalovou anginu. Ve čtvrtek jsem byla s tou mladší u Mudr a ta jí dělala streptest z krku a nic tam nebylo, v pátek znovu na kontrole crp bylo 6, tak nás čeká další kontrola zítra. Chci se zeptat co bych měla chtít za vyšetrění, když ty teploty takhle dlouho trvají? Mám strach v prosinci měla oboustranný zápal plic a crp taky nízké až po třech týdnech když jsem jí řekla, že už bez žádanky na rtg neodejdu ( měla jen teploty do 39 a trochu kašel) tak se zápal plic potvrdil prý to byl virový.
pohotovost, dnes.
Asi máte pravdu a zajedu tam s ní. Trpí i na larangitidy jsou to tři týdny co měla záchvat. Jen doufám že tam nechytne ještě něco horšího, je totiž nedonošená a nemáme zatím skoro žádné očkování. Myslíte, že bych měla sebou vzit i tu starší, když už bere antibiotika na spálovou angínu ( má skoro pořad zvýšenou teplotu 37 - 37,4 a kašle úplně stejně jako ta mladší suchý dráždivý kašel )?
U nás nyní stejná situace. Starší dcera 6 roků (zánět dutin), mladší je roční. Obě měly vysoké teploty, které trvaly 5 dní. Ta starší pak byla 3 dny bez teploty a pak se jí to zase vrátilo a měla 39, tak dostala ATB.
Ale zpět k té mladší. Taky měla jen CRP 8. Doktor antibiotika nenasadil. Máme jen Pamycon do nosu, Stoptussin na kašel večer, Mucosolvan přes den. Nurofen dávám jen při teplotě přes 38-38,5C, jak tu bylo zmíněno, aby se s tím tělo naučilo bojovat samo.
MUDr říkal, že ted řádí vysoké horečky, které se dětí drží právě i těch 5 dní.
Může to být i chřipka. Prostřední syn ji měl 2 roky zpátky (tehdy mu byly 4 roky), horečky měl 7 dní, z toho 5 dní nad 39st. Chodili jsme každý den k doktorce na měření CRP, které pomalu klesalo a pak konečně opadly i horečky.
Teď to řádí snad úplně všude půlka školky nemocná i paní učitelky.
Já srážím teplotu také až nad 38, ale to znamená skoro celý den a i v noci střídám panadol a nurofen čípky podle teploty, ale u nás je to tak po 4 hodinách
takže máte virozu? Já mám u ní právě strach, aby si z nemocnice nepřinesla ještě něco horšího, když je nedonošená a hlavně bych musela do Motola a tam je to peklo. Teď mi malá usnula tak uvidim jak se vzbudí, ale pořad kašle chudinka a to mají v pokoji puštěný zvlhčovač
Po zápalu plic bych se bála. Jinak my to samé, od neděle do čtvrtka horečky, ač jsem nesrážecí, tak tohle jsem nedala. Měla fakt čtyřicítky, byla mimo a blábolila. Doktorka na ní nic nenašla, až ve čvtrtek jí to kleslo samo a od té doby většinu dne spí. Nic nejí, fakt zhubla. No bude ještě 14 dní doma, tohle s ní fakt zamávalo. A to jinak je prostě vůči nemocem spíš imunní, nástup do školky naprosto v klidu, až teď jí to teda fakt dostalo.
Taky jsme si tím prošli. Starší 4 roky 8 dnů teploty s 1 denní přestávkou. Teploty 39 a víc, rýma kašel. 2× CRP test, nic se neprokázalo. Samo odeznělo. Paralen, Nurofen, prospan sirup, nasivin, fenistil mořská voda do nosu. Mladší 1,5 roku 7 dnů teploty v kuse ke 40. 1× CRP test negativní, paralen, ńurofen, fenistil, diazepam (febrilky), prospan, pamycoin do nosu. Po dvou dnech už měla nález na průduškách. Antibiotika + ventolin na roztažení průdušek. Jinak ještě pleumolysin na hodně dráždivý kašel na noc, aby se vyspaly - je na předpis. No docela síla. Když ne dnes na pohotovost, tak zítra určitě k mudr.
@Brouk č.1 píše:
Taky jsme si tím prošli. Starší 4 roky 8 dnů teploty s 1 denní přestávkou. Teploty 39 a víc, rýma kašel. 2× CRP test, nic se neprokázalo. Samo odeznělo. Paralen, Nurofen, prospan sirup, nasivin, fenistil mořská voda do nosu. Mladší 1,5 roku 7 dnů teploty v kuse ke 40. 1× CRP test negativní, paralen, ńurofen, fenistil, diazepam (febrilky), prospan, pamycoin do nosu. Po dvou dnech už měla nález na průduškách. Antibiotika + ventolin na roztažení průdušek. Jinak ještě pleumolysin na hodně dráždivý kašel na noc, aby se vyspaly - je na předpis. No docela síla. Když ne dnes na pohotovost, tak zítra určitě k mudr.
raději přijít 10× zbytečně, než jednou pozdě
Teď se na malou byla podívat i tchýně a taky se jí vůbec nelíbí, nachvilku se vzbudila a už zase spí. Ani nechtěla chovat od babičky, zatím má 37,8 po odečtu, tak uvidim až se kolem 9 vzbudí kolik bude mít to by měla dostat další čípek
@cikcak jj, to bez pochyb, my jsme byly u doktorky během 5 dní 3×
@beruskafido píše:
Teď se na malou byla podívat i tchýně a taky se jí vůbec nelíbí, nachvilku se vzbudila a už zase spí. Ani nechtěla chovat od babičky, zatím má 37,8 po odečtu, tak uvidim až se kolem 9 vzbudí kolik bude mít to by měla dostat další čípek
To mi připomíná, co mi kdysi řekl jeden starší doktor na pohotovosti. Pokud má dítě teplotu jakou chce (i 39) a je akční, tak je to v pohodě. Horší je, když dítě leží, nic ho nezajímá a je úplně hotový už při 37,5. To už by si dával pozor a začal „panikařit“.
Pro klid duše bych možná asi sjela třeba i hned. CRP může vylítnout i během jednoho, dvou dnů. Viz náš případ na podzim.
![]()
Ahoj maminky, děkuji za reakce.
Před chvilkou jsme se vrátili domu od doktoru. V noci i ráno teplota 39, tak jsme ráno vyrazili k Mudr, moč v pořádku, crp 6 poslechově v pořádku, přesto jsem vyškemrala žádanku na rtg. Pro jistotu jsme ještě byli na orl ( minule jsme u zápalu plic měli i zánět středního ucha), ale ouška jsou v pořádku. Na rtg potvrzen zápal plic
tak jsme se zase vraceli k Mudr a ta se hrozně divila a ve středu nás čekají krevní odběry a za 10 dni kontrolní rtg. Holky máte někdo zkušenosti s vracejícím se zápalem plic?