Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím při dnešním svátečním dni. dovolím si dotaz, dcera, 2,5roku, má již od soboty teploty do 38st. většinou 37,8. k tomu chrchle. ale stěžuje si nonstop, že ji bolí bříško, asi větry. včera jsme byli u mudr. a říkala, že by teploty už měly povolit ale dnes ráno má opět 38. k tomu pořád ty bolesti bříška a kašel. jely byste na pohotovost? jak byste postupovaly? malá samozřejmě vůbec nic nejí, občas si výrazně prdne. kadila naposledy předevčírem. mudr. na pohmat břicho shledala ok. díky moc, už jsem z toho bídná…malá totiž bývá velmi zřídka nemocná, teploty vůbec nemívá
U nas naposledy pri vetsi nemoci trvaly teploty týden. Uz to vypadalo, rano treba nemel, nebo mirne a do vecera zase kolem 38. Ale my z toho meli nakonec anginu kombinovanou s virozou a křesal se z toho tři týdny. Už jsem taky byla úplně zoufala. Vím, že mu vyskočila teplota v pondělí večer a ještě v sobotu měl zvýšenou.
Ale toho břicha bych se já osobně dost bála a na pohotovost jela zítra.
V břiše jsou uzliny, tak jak na krku a ty se taky můžou zvětšit a bolí. Pokud je bříško měkké ( zjistíš to při hře, nebo zkus břicho namazat krémem, aby vonělo, nebolelo…). Když řekne jednou tu bolí, jednou jinde… nic to pravděpodobně nebude.
Vzhledem k tomu, že jsi byla včera u dr, asi bych šla na pohotovost až zítra.
Hlavně hodně pít.
Ahoj!
Takovou teplotu bych rozhodně nesrážela. Pokud se tělo s něčím pere, teplota spíš prospěje, než uškodí.
A co v krku, nemá rudo?
Jak intenzivní je ta bolest břicha? Pokud by přetrvávala, raději ji nech zkontrolovat.
Malej 15m mel to samy krome bolesti briska a na pohotovosti mu zjistili anginu, jine priznaky nemel.
Teplotu nesrážíme, nikdy jsem to nedělala. nyní má jen 37,4.
bříško ukazuje pod pupíkem, ale co se ráno vyprděla, už to neříká, jen na dotaz odpoví ano ![]()
ona je teda dost háklivá na prdy, říká často, že ji bolí bříško a pak si prdne, to má od narození, ale v pátek vezeme stolici na parazity. dr. jí včera břicho dost pečlivě prohmatala a nic nenašla.
uvidíme co zítra, za chvíli půjde spát, tak snad bude líp. včera večer už se nám zdála lepší..a ráno zas děs
Bolí ji při čůrání? Má průjem? Dívala se jí doktorka do krku?
Může to být střevní viróza, zánět močového měchýře nebo ledvin, angína.
Dcera od soboty horečka k 39, šli dobře srazit, bolelo ji bříško kolem pupíku-to vždy u nemoci, jsou tam lymfatické uzliny, které se zvětší, když tělo bojuje s nemocí a v neděli ráno zvracela, tak jsme jeli na pohotovost, kde to uzavřeli jako střevní chřipku s tím, že to teď řádí. Ale blinkala jen dvakrát, kadila normálně, jen bolel pupík a teploty lezly pořád nahoru.
Dneska ráno měla jazyk bíle povleklý a to mi bylo jasný, že to střevní viróza nebude, tak jsme před chvilkou poseděli skoro dvě hodinky v čekárně na pohotovosti a vrátili se domů s penicilinem na streptokokovou angínu.
Na to bříško mi dr doporučila priznicový obklad, že to ty uzlinky uvolní.
Jo a pokud pojedete, vezměte sebou moč, u bolesti břicha se má prý rovnou vozit ![]()
@michaela1808 Nečetla jsem diskuzi. Horečku nechat proběhnout a dávat po troškách upijet spíše chladný bylinny čaj (medunka, mata, kopriva, hermanek, materidouska), muže se osladit i troškou medu. K jídlu nejlépe vývar nebo ryzovou ridkou kaši, jako doplněk dat trochu kuzu. Pokud už horečka zmaha, tak korigovat zabalem. Já dávám maly namoceny ručník ve vlažné vode na hlavičku, když je moc horká.
Ještě doplněk, ukázka z knihy Radost ze zdravých děti:
https://www.emimino.cz/…dite-102752/
Vše, co jsem z kapitoly nemocné dítě použila, pomohlo. ![]()
Díky, snad už to bude lepší. teplota trochu klesla a začala se jí spouštět rýma, na anginu to nevypadá, jazyk má čistý a na bolest v krku si nestěžuje ani na dotaz.
moč a stolici vezeme v pátek k naší mudr., dala nám včera na to zkumavky.
s tím bříškem je to dlouhodobější, tak snad to dr. konečně vyřeší.