Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím všechny současné a budoucí maminky ![]()
Hledala jsem odpověď na otázku jaké negativní faktory má chov hadů a čekání miminka a bohužel jsem ji nikde nenašla… S manželem máme korálovku a krajtu, obě dospělé samice, terária máme v obýváku - časté místo, kde se přes den zdržuji. Měli by se ubikace co nejdříve přestěhovat jinam nebo najít náhradního majitele? Aktuálně se o ně stará manžel, co se čištění a krmení týče.
Předem děkuji za reakce ![]()
Proč by to mělo vadit??? A proč hledáš negativní faktory? Nejsi nemocná, jen čekáš dítě.
Taky jsem nikdy neslyšela, že by zrovna hadi vadili v těhotenství ![]()
Citace:,,Pro ženy vlastnící exotické plazy a obojživelníky (ještěři, žáby, leguáni, hadi, želvy a další) platí v průběhu těhotenství relativně přísná pravidla. Důvodem je například zvýšené riziko nákazou salmonelou."
Byla tam zmíněná jenom ta salmonela, tak mě zajímali i další rizika. Nevím, ale raději se zeptám než bych se o hady starala a mohlo dojít během těhotenství k neštěstí…
Tak předpokládám, že při manipulaci s nimi dodržuješ základní hygienické návyky, neolizuješ si ruce a nejíš jejich výkaly. Salmonelu můžeš chytit i při manipulaci s vejci, kuřecím masem, majonézou… To bys musela žít ve stanu s dezinfikovaným vzduchem. Sezením v obýváku s teráriem salmonelu nechytneš. Chtělo by to trochu zdravého rozumu…
@Arby všechny články vzdy zvytečné vyplasi a to ve všech směrech. Předpokládám, ze ta salmonela, by podle článku, mohla nastat u čistění a to by si ty ruce musela olizovat. Mame kočky, hada, kone, psa, papouška, slepice, prase, kravu, kozy, kraliky a nikdy mi nic nebylo a to vse čistím i krmím jen ja.
No tak ať se o ně manžel stará po dobu těhotenství a je to. Asi je tím myšleno, abys na ně nějak nesahala či co
Já bych se spíš bála, že prchnou a zadusej mi pak miminko ![]()
Tak u nás neměl leguán na zdraví mých holčiček žádný vliv, ťukám.
Ani jsem o tom neslyšela či nedočetla, a to jsem toho jednu dobu o chovu leguánů načetla relativně dost včetně zahraničních serverů.
@AnastazieB Zajímala jsem se i o jiné možnosti než jenom salmonela a myslela jsem, že to z kontextu jde vyčíst dobře. Hady se neplazí jenom po rukách, ale cca po celém tělem od krku až po pás. Ne, neolizuji si ruce, ne nespím s nimi v posteli, ne nečvachtají se ve dřezu v kuchyni ani je nenecháme volně plazit po domě. Ale pořád je to něco jiného než mít psa. Tady se člověk jenom zeptá a je hned za debila…
Děkuji za reakce, které jsem potřebovala @Luxusní.manzelka @natyber @Magdaleeena ![]()
no tak o tom jsem nikdy neslyšela, chovám plazíky, ale tohle je pro mně novinka. Jsem teďka podruhé těhotná. A nemyslí se to jakoby ve smyslu hygieny? Spousta lidí neví, že má i hady odparazitovat a tak…
@Luxusní.manzelka píše:
@Arby všechny články vzdy zvytečné vyplasi a to ve všech směrech. Předpokládám, ze ta salmonela, by podle článku, mohla nastat u čistění a to by si ty ruce musela olizovat. Mame kočky, hada, kone, psa, papouška, slepice, prase, kravu, kozy, kraliky a nikdy mi nic nebylo a to vse čistím i krmím jen ja.
V tehotenství jsem se starala o kocky psy.. do osmeho mesice dochazela na kynologicke cviciste…krmila slepice kraliky. Deti zdravé.
@Arby píše:
Zdravím všechny současné a budoucí maminky
Hledala jsem odpověď na otázku jaké negativní faktory má chov hadů a čekání miminka a bohužel jsem ji nikde nenašla… S manželem máme korálovku a krajtu, obě dospělé samice, terária máme v obýváku - časté místo, kde se přes den zdržuji. Měli by se ubikace co nejdříve přestěhovat jinam nebo najít náhradního majitele? Aktuálně se o ně stará manžel, co se čištění a krmení týče.
Předem děkuji za reakce
Pokud dodržujete pravidla chovu, pak to nemusíš řešit ![]()
Já jsem ve 12tt a máme doma hroznýše královského. Už má 2 roky a půl a dneska mě pokousala. Doktor říkal že ji může znervóznit hormon, popřípadně může vnímat tlukot malého, nebo prostě změny. Podotýkám byla nažraná a neměla důvod útočit. Popravdě když toto udělala přemýšlím že by se o ní staral jenom partner, ale on jí moc nemusí. Mám strach aby pak nezaútočila na malé nebo znovu na mě.