Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Prosim, mate někdo zkušenosti s testem potravinové intolerance? Ptám se také nejen na test u lékaře, ale i ten domácí, výrazně levnější- Food detective. Má to smysl s nim testovat? A má smysl se testovat, kdyz jsem (asi) těhotná? Mám nějaké zdravotní potíže, které by mohly byt reakci na stravu. A k alergologovi je to složitější.., chci zkusit tenhle základ.
Levnější? Doktor ti to udělá zadarmo. Nebo aspoň u mě to tak bylo. Hele ono dělat si test je stejně nakonec celkem zbytečný. Důležitý je dát na svůj úsudek. Pokud máš např. pocit, že ti vadí lepek, vyrad na měsíc jídlo s lepkem a dej si bzlp dietu. Po měsíci zase jídlo postupně zarad - nejdřív žitnou mouku, pak pšeničnou, a uvidíš.
Stejně tak s mlékem atd.
Podle mě by to v těhotenství nemělo vadit.
Potravinová intolerance se muže projevit az za několik dni, tedy nezjistim, jestli mi nedělá dobre zrovna to, ci ono. Bezlepkove, bezpsenicove, bezmlecne období mam uz dávno za sebou, to vse hodne omezují dodnes, ale muj stav se nezlepsil.
@bjetuschka píše:
Levnější? Doktor ti to udělá zadarmo. Nebo aspoň u mě to tak bylo. Hele ono dělat si test je stejně nakonec celkem zbytečný. Důležitý je dát na svůj úsudek. Pokud máš např. pocit, že ti vadí lepek, vyrad na měsíc jídlo s lepkem a dej si bzlp dietu. Po měsíci zase jídlo postupně zarad - nejdřív žitnou mouku, pak pšeničnou, a uvidíš.
Stejně tak s mlékem atd.
Podle mě by to v těhotenství nemělo vadit.
Pokud vím, na potravinovou intoleranci se testy platí. Ty máš na mysli asi alergii na potraviny, ale to není totéž.
Testy na potravinovou intoleranci jsem si chtěla nechat udělat v Praze, ale odradila mě cena cca 8 tis. O domácím testu jsem zatím neslyšela.
@bjetuschka Prosimte, jak jsi se dostala u alergologa k těmto testům? Normálně Te tam poslal obvodak?
@Ijaa to jsem přesně měla na mysli- tedy zda se u lékaře tyto testy aspoň částečně provádí, jinak je to vázne moc drahé, dokonce jsem videla i výrazně vyšší cenu, než uvadis
Muj imunolog tohle desne kritizoval, rikal predevsim, ze potravinova intolerance nema imunologicky zaklad, takze se neda nijak vysetrit. Pak rikal, ze nebyla prokazana zadna souvislost mezi protilatkami ve tride IgG proti potravinam a skutecnymi potizemi pacienta. Zkratka kdyz hodne jime jablka, tak se nam udelaj protilatky, ale nijak nam to nevadi. ze to je tahani penez z lidi.
@Pudloslava takže potravinová intolerance vzniká jen tehdy, kdyz jim něčeho víc? To se mi nějak nezdá..
@Pudloslava presne tak, ja na tech IgG byla v Thomaerovce a byli to vyhozene penize, vyse IGG koresnpondvala s tim co nejvic jim.. takze tak
FOOD DETECTIVE sem zkousela a vysla mi psenice, a kvasnice, u kvasnic to sedi… u toho ostatniho tezko rict, nektere potraviny ktere mi vadi jsem vypozorovala pri bezne strave.. jinak take tapu… ten test za me stal 2,5 tis. docela raketa…
suma sumarum, penez jako zelez a u me se nic nezmenilo ![]()
@Arianaa píše:
@Pudloslava takže potravinová intolerance vzniká jen tehdy, kdyz jim něčeho víc? To se mi nějak nezdá..
Spíš jsem to pochopila tak, že nevzniká vůbec a že ten způsob testování je zavádějící, protože ty protilátky, které se tvoří, nevypovídají nic o tom, že ta konkrétní potravina nám vadí. Ty testy, co jsem si chtěla nechat udělat, dělali právě na imunologii v nějaké pražské nemocnici, tak to ve mě vzbudilo důvěru. Také co doktor, to názor. Můj ryze laický názor je, že pokud tvé tělo něco pravidelně špatně tráví, může to mít vliv na imunitní systém, ale jak říkám, je to můj laický názor.
@Ijaa aha, ano, to zní logicky… Ty testy, ke kterým jsem se dostala ja, tedy ty dražší se dělají jen na soukromých klinikach, podrobněji jsem ne zkoumala, na jakem principu pracuji- tu částku opravdu nemam… Zkratka ptám se i proto, ze to těhotenství a ze mam za sebou dve nezdaněné, proto jsem to chtěla i víc podpořit… Také ale nevim, zda by ten „jiný stav“ výsledky nezkreslil… Ale, kdyz tedy říkáte, ze to nefunguje vůbec:)
@Arianaa Ja jsem se pred par mesisi placla pres kapsu a udelala ten test cele rodince - muz atopicky ekzem z nezjistene priciny od mimina, syn ADHD a autismus a ja bez problemu. Vysledky - mne nevysla a akorat slabounka intolerance na kr. mliko, u muze toho vysla spousta, i veci co bezne neji a u syna taky celkem dost, a to i veci, co nemel v te chvili v puse 2 mesice. Takze na zaklade toho nesouhladim s nazorem, ze se intolerance prokaze jen u potravin, co bezne jime a ve velkem mnozstvi.
No a chlap me stve, ze nechce se svym nic moc jidelnickem nic delat ani aspon na par tydnu vysadit kvasnice a psenici, u kterych mu vysla nejvyssi mira intolerance. Jenze z neceho ten ekzem byt musi, ale lekari a matka mu vzdycky resili jen dusledek (masti a kortikoidy) a nikdy moc nezkoumali pricinu. ![]()
@iriass No to jsou chlapy. Urvat jim od huby čerstvě upeceny pšeničný rohlík je nemožné. Ten můj má hrozné problémy s trávením, ať vařím cokoliv. U něj to ale může být ještě chronický slepák. Podle krevních testu je ale zcela zdráv.
@iriass to musí byt opravdu k vzteku, kdyz se ten, na kom Ti záleží, nedokáže takhle málo, aby mu bylo lépe:(
A jaky test to byl? Ten domácí?
@Arianaa píše:
@iriass to musí byt opravdu k vzteku, kdyz se ten, na kom Ti záleží, nedokáže takhle málo, aby mu bylo lépe:(
A jaky test to byl? Ten domácí?
Jj, ten domaci.