Test z češtiny pro cizince

Nejhodnější
22.1.14 15:21
@martina.se píše:
bohužel nově je nejen ta čeština. Mnohem horší je ten všeobecný test.. :think: tam jsou fakt věci, co neví ani rodilí češi :zed: :think:

Já si ale myslím, že to zpřísnění může být opravdovým přínosem… Pro nás, kteří zde nevidíme některé občany rádi. a jsem ráda, že jsme následovali příkladu dalších zemí a zavedli to také. ;)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
22.1.14 15:22
@Nejhodnější píše:
Já si ale myslím, že to zpřísnění může být opravdovým přínosem… Pro nás, kteří zde nevidíme některé občany rádi. a jsem ráda, že jsme následovali příkladu dalších zemí a zavedli to také. ;)

njn, ale vzhledem k tomu, že to neudělá ani spousta čechů, tak je to vůči některém dost nefér. A všeobecně - xindlové jsou tu většinou nelegálně, legální pobyt získávají na 89 % lidi, kteří si toho váží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Nejhodnější
22.1.14 15:25
@martina.se píše:
njn, ale vzhledem k tomu, že to neudělá ani spousta čechů, tak je to vůči některém dost nefér. A všeobecně - xindlové jsou tu většinou nelegálně, legální pobyt získávají na 89 % lidi, kteří si toho váží.

Ale i Češi co jdou do zahraničí, musí dělat testy a zkoušky z jejich jazyka - pokud chtějí občanství, práci. Jasný ne všude, ale časem to bude všude. Mě to nefér nepřijde. :think: Chceš občanství, chceš tu být, tak se snaž. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
4200
22.1.14 15:27

Upřímně já na tom nevidím nic hrozného - sestra musela v Německu taky dělat test z němčiny, všeobecný test a test z německé historie a kultury (literatura, hudba, zvyky atd. - zhruba na úrovni znalosti k maturitě). Nevím tedy jak je to složité tady, ale pokud podobně, nemám s tím problém. Ale uznávám, že čeština je hodně obtížná a mělo by se spíše přihlížet k mluvenému slovu a ne k písemnému projevu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
22.1.14 15:28
@Nejhodnější píše:
Ale i Češi co jdou do zahraničí, musí dělat testy a zkoušky z jejich jazyka - pokud chtějí občanství, práci. Jasný ne všude, ale časem to bude všude. Mě to nefér nepřijde. :think: Chceš občanství, chceš tu být, tak se snaž. :nevim:

evidentě o tom moc nevíš, nemá smysl debatovat :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
767
22.1.14 15:39

Můj muž dostal občanství před týdnem, ale zkoušku z češtiny dělal ještě podle starého zákona a nic to nebylo, byla jsem u toho. Dostal přečíst novinový článek, paní matrikářka předem vybrala obor, který ho zajímá a něco o něm ví, pak si s paní povídala o tom, co bylo v tom článku a další téma byla volná konverzace, ona se ho ptala, ale zase na téma, kde předem věděla, že ho zajímá (zeptala se nás a taky věděla zájmy ze žádosti o občanství). Takže čeština byla brnkačka, zato to papírování kolem byl pěkněj vopruz :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
maryna112
22.1.14 15:40

Tak sem se dívala na strankach www.ujop.cuni.cz/…ka/obcanstvi
myslím si že to dá se naucit… píšou tam že stačí 60% vědět…
když vím na co se me budou ptát… tak se to naučím…

• Citovat
  • Upravit
389
22.1.14 15:40

Tak to jste mě moc nepotěšili, chlap je z holandska, žije tu s přestávkou 13 let a kvůli malý si chtěl vzít naše občanství. Mluví velmi slušně, ale píše horor. Takže jestli je to tak jak je a neudělá to, tak se naštve a zatáhne mě do ruska.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
767
22.1.14 15:43

Ten můj by písemnej test taky neudělal… v jedné SMS asi miliarda chyb… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
maryna112
22.1.14 15:44
@Aliki píše:
Můj muž dostal občanství před týdnem, ale zkoušku z češtiny dělal ještě podle starého zákona a nic to nebylo, byla jsem u toho. Dostal přečíst novinový článek, paní matrikářka předem vybrala obor, který ho zajímá a něco o něm ví, pak si s paní povídala o tom, co bylo v tom článku a další téma byla volná konverzace, ona se ho ptala, ale zase na téma, kde předem věděla, že ho zajímá (zeptala se nás a taky věděla zájmy ze žádosti o občanství). Takže čeština byla brnkačka, zato to papírování kolem byl pěkněj vopruz :-)

tak teď stačí tu skúšku z češtiny udělat… a papirovani je brnkačka…

• Citovat
  • Upravit
72725
22.1.14 15:48
@Rebecca Tea píše:
Tak to jste mě moc nepotěšili, chlap je z holandska, žije tu s přestávkou 13 let a kvůli malý si chtěl vzít naše občanství. Mluví velmi slušně, ale píše horor. Takže jestli je to tak jak je a neudělá to, tak se naštve a zatáhne mě do ruska.
:mrgreen: ať to nejdřív zkusí ;)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
maryna112
22.1.14 15:54
@Rebecca Tea píše:
Tak to jste mě moc nepotěšili, chlap je z holandska, žije tu s přestávkou 13 let a kvůli malý si chtěl vzít naše občanství. Mluví velmi slušně, ale píše horor. Takže jestli je to tak jak je a neudělá to, tak se naštve a zatáhne mě do ruska.

nej se chlap podívá na tu stránku a skúsi si ty testy a uvidí jestli to zvládne… :-):-):-)
www.ujop.cuni.cz/…ka/obcanstvi

• Citovat
  • Upravit
Nejhodnější
22.1.14 15:54

@martina.se
Když myslíš ;)

• Citovat
  • Upravit
maryna112
22.1.14 15:57
@Nejhodnější píše:
@martina.se
Když myslíš ;)

aspoň bude vědět jak je na tom…

• Citovat
  • Upravit
20767
22.1.14 16:05

Co vím, tak loni se dali ty verze někde splašit, ale jak to dělali nevím :think: Akorát vím, že to pak žadatelé měli našprtané zpaměti, říkala mi to kamarádka co u těhle testů jako učitelka čj bývá a bývala to prý celkem sranda :lol:
Jinak si myslím, že když chce někdo mít české občanství, tak by česky umět měl, mluvit i psát, stejně tak jako o tomto státě něco vědět. A ta čeština nebývala nic těžkého, co jsem slyšela, tak chtějí aby člověk prostě rozuměl a uměl reagovat, něco popsat apod. Nemyslím si, že by se řešila shoda podmětu s přísudkem, to dělá problém i čechum :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze