Testování partnerů před početím

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
24.10.23 07:29

Testování partnerů před početím

Ahoj, prosím o zachování anonymu, nechceme aby okolí vědělo o snažení. (Předchozí příspěvek jsem asi vložila špatně, zkouším znova)
Chceme se začít snažit o miminko a rozhodli jsme se předtím podstoupit testy PANDA, půjdem do brněnské Repromedy, má někdo s testy zkušenost?
Paní po telefonu spoustu věcí vysvětlila, ale zapomněla jsem se zeptat, jestli vyjde pravděpodobnost určitého onemocnění, anebo bude výsledek ano/ne? Jak probíhala konzultace?
Kolik skumavek krve se odebírá? Je to klasický odběr jako při běžné kontrole? Partner má panickou fobii z jehel, takže potřebuje být připravený… Achjo, znáte to, jak při telefonátu nemáte už žádné otázky a pak vás začne napadat všechno? :oops: :D

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5660
24.10.23 08:06

Proč zakládáš úplně stejnou diskuzi podruhé? :roll:
Nicméně testy neznám, ale tak si o tom něco na netu najdi, ne? Nebo tam zavolej znova.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2819
24.10.23 08:29

Jde o genetické testy, dozvíte se, zda jste přenaseci nějaké nemoci (nebo ji můžete samozřejmě i trpět) a zda kombinace vasich genu nemůže vyvolat pravé onemocnění (napr. jste oba přenaseci SMA, takže by ji dítě mělo). Ale miminko pak samozřejmě muže mit i tak chromozomalni vadu vzniklou při vývoji nebo jinou vadu. Ale pokud na to mate peníze, proč ne. Pak bych tedy ještě doporučila, až budeš těhotná, Prenascan nebo podobný test. Ten už se zaměřuje přímo na miminko, ale výsledky vyjdou pouze s určitou pravděpodobnosti (kolem 99%).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.10.23 09:37

@Lil Kitkatt vždyť to píšu v úvodu příspěvku, že jsem ten předchozí vložila asi špatně, nemůžu ho dohledat v diskuzích.
Vážně myslíš, že jsem na netu nic nehledala? Nerozumím, proč odpovídáš, když ty testy neznáš… tvá odpověď „nic o tom nevím, ale najdi si to na netu“ je k ničemu.

• Citovat
  • Upravit
Val6
24.10.23 10:26

Reknou vam jestli nejakou nemoc prenasite. Pokud ano a oba ji prenasite tak dedicnost je 25% nemocne dite, 25% zdrave dite prenasec, 50%zdrave dite.

• Citovat
  • Upravit
1363
24.10.23 16:54

Já teda nevím, ale prvně bych se snažila normálně počít a pak bych řešila, kdyby to nešlo nebo se opakovali potraty nějakou genetiku. Nebo už víte, že něco máte v rodině? Přijde mi pak lepší si v těhotenství zaplatit odběr krve a udělat kompletní genetické testy na konkrétní plod v deloze. Ale určitě zajímavé téma a člověk se zase něco dozví :palec:
Mě konkrétně by to možná spíš víc stresovalo vědět problém dopředu, který nemusí nastat. A mluvím teď jako těhotná v 7tt, kdy mě děsí klasické vyšetření natož jít do toho a vědět, že mam třeba jinou genetickou zátěž a pořád na to myslet a stresovat se do určitého týdne, dokud to opravdu neověří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106
25.10.23 12:05

Ahoj, jestli se snažíte dlouho, tak bych do toho šla. My jsme si ji zaplatili, protože skoro 10 let jsme se snažili a ani jeden pozitivni test, tak jsme si rekli, ze jdeme do všeho. Přitom jsme oba (co se tyče plodnosti) naprosto ok. A zjistili nám, ze jsme oba zdravi prenaseci jedné choroby 8o, o které se ani v rodině neví. Pak museli vysetreni podstoupit i nasi rodiče, aby měli dostatek gen. informaci, aby nam našli zdravá embrya a musím říct, ze mě překvapil výsledek. Z 6 embryí byly jen 2 zdrave 8o
Co se týká průběhu, tak byl nejdříve pohovor, kde se te zeptají na rodinnou anamnezu a pak odber krve, kde nám brali, myslím, 4 zkumavky? Ale to si už nejsem jistá. Výsledek byl za 6 tydnu. Pak si nás pozvali na pohovor, kde sdělili výsledky. Já jsem pak začala se stimulaci a mezitím proběhla genetika rodičů (tu jsme neplatili, dělali ji jen na tu jednu chorobu). Jakmile byla hotova genetika rodičů, udelala se genetika embryí, které jsme mezitím stihli “udělat” :mrgreen:
Pokud chceš mít podchyceny vše a snažíte se dlouho, nečekala bych. Nás ten výsledek dost překvapil, taková blba nahoda, ale jsme radi, ze o ni víme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Recenze center asistované reprodukce na eMiminu

Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?

Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.

Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku

Ikona - Kateřina Veselá

MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.