Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Samozrejme, ze ano.To mrka nebo mu tika vicko? Ma to u jednoho nebo u bou?
Příspěvek upraven 08.07.15 v 11:42
Jeden z důvodů může (NE MUSÍ) být epilepsie. Určitě bych to doktorce řekla.
Tohle měl syn, bylo to něco šíleného a čím dál víc. na neurologii z toho bylo halo a nakonec jsme s nim šla na oční a říkala co ted začal dělat a ta mu tam koukla a že tam je silný alergický zánět tak dostal kapky a od té doby je klid. oči mu vůbec nesvědily ale alergik je tak bych zkusila očního ale at se tam pořádně koukne jestli tam něco nemá. U nás to trvalo pár týdnů, oči červené ani neměl jen nekontrolovatelně mrkal ![]()
Určitě k lékaři, na oční pro jistotu a pak neurolog a psycholog. Mně to taky začalo v dětství očima, pokračovalo nosem, krkem, končetiny. Bohužel mi to zůstalo dodnes, jen už se teď neléčím.
Může to být cokoliv - z práce mám zkušenost s chlapcem, který toto dělal - u mrkání i jakoby nakrabatil čelo. Dg. byla tiková porucha. Řešilo se s psychiatrem. Stejně tak to může být alergie, suché oči, neurologická příčina… ![]()
Dcera něco podobného dělá když je hodně unavená, když má prostě „unavené oči“. Napadá mě, když jste byli na dovolené - byly teď hezké dny a hodně slunce, nemůže to mít z toho? Někdo to nesnese… Určitě zajděte k dr.
Ještě mě napadá… Neupozorňujte ho na to a netrestejte ho za to. Pokud by to byl tik, bude se to zhoršovat. Prostě jako by nic.
@Maddlen píše:
Může to být cokoliv - z práce mám zkušenost s chlapcem, který toto dělal - u mrkání i jakoby nakrabatil čelo. Dg. byla tiková porucha. Řešilo se s psychiatrem. Stejně tak to může být alergie, suché oči, neurologická příčina…![]()
Dcera něco podobného dělá když je hodně unavená, když má prostě „unavené oči“. Napadá mě, když jste byli na dovolené - byly teď hezké dny a hodně slunce, nemůže to mít z toho? Někdo to nesnese… Určitě zajděte k dr.
Ještě mě napadá… Neupozorňujte ho na to a netrestejte ho za to. Pokud by to byl tik, bude se to zhoršovat. Prostě jako by nic.
S tím 100% souhlasím. Je to nepříjemné dost samo o sobě a snad dvojnásobně víc, když na to někdo upozorní. To se pak snaží to nedělat a v těch svalech vzniká čím dál větší napětí, které se nedá udržet a je to pak ještě horší. Můžu doporučit nějaká relaxační cvičení, je to uvolňující a trochu to pomáhá.
@RadkaCh a tim myslis mrkani, nebo silne stiskavani oci? Jakoby silou? Dcera to delala vcera, ale mela teplotu, tak predpokladam, ze ji bolela hlava…
@Berousik píše:
@RadkaCh a tim myslis mrkani, nebo silne stiskavani oci? Jakoby silou? Dcera to delala vcera, ale mela teplotu, tak predpokladam, ze ji bolela hlava…
Obojí. Ale všimla jsem si, že syn občas taky tak pomrkává, ale ne nijak pravidelně nebo dlouhodobě. U něj to skoro přisuzuju tomu, že to opakuje po mně. Jestli to dělala jeden den, tak to nebude znamenat nic. To poznáš až po delší době, kdy je to prostě příliš a až pak to řešit.
Ahoj, potřebovala bych prosím poradit, jestli máte někdo zkušenost: syn (7 let) má už 2. měsíc hrozné tiky v očích. Neustále mrká, ze začátku to bylo jen sem tam, myslela jsem si, že to má z TV, koukal dost často, tak jsme TV hodně omezili, ted jsme byli týden na dovolené, tam TV neviděl vůbec a přesto se to dost zhoršilo, mrká opravdu hodně. Myslíte že to mám řešit s doktorkou? Jinak vidí dobře, před 3 měsíci jsme byli i na očním a vše v pořádku, tak vůbec netuším z čeho by to bylo. Stres taky žádný nemá
Děkuji moc za odpovědi.