Trestný čin na dítěti - peněžní odškodnění

Anonymní
24.7.23 20:58

Trestný čin na dítěti

Dobrý den, prosím o radu. Psala jsem do různých poraden, sháněla právníky-zaneprázdnění. Před x lety mě jako dítě zneužíval rodinný příslušník. V rozsudku je, že mi měl vyplatit cca 100.000 odškodnění, Ale není tam specifikované do kdy, kam to má uhradit. Každopádně rodiče mi řekli, že to nikdy neuhradil. A já bych se těch peněz chtěla domoct, ale vůbec nevím, jak sama postupovat. :roll:
Mimochodem, dle mých propočtů mám ještě rok, než se to promlčí.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4373
24.7.23 21:01

Exekutor?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
24.7.23 21:23
@Anonymní píše:
A já bych se těch peněz chtěla domoct, ale vůbec nevím, jak sama postupovat.

Se podívej zda v rozsudku je zmíněna vykonatelnost, nesplní-li poviný co je mu soudem uloženo. Pokud ano, předej exekutorovi.

Pokud ne, pak jedině klasická „předžalobní“ výzva a obrátit se na soud. Oslov advokáta.

Příspěvek upraven 24.07.23 v 22:57

• Citovat
  • Upravit
412
24.7.23 22:46

Pravo priznane soudem se promlcuje ve lhute 10 let, takze pokud pravni moc rozsudku (byva vyznacena na prvni strance rozsudku v razitku), tak pokud jsi do deseti let, tak to muzes v klidu vymahat. Pokud tam razitko nemas, tak se stav na podatelne soudu co rozsudek vydal at ti vyznaci pravni moc a vykonatelnost. Pokud tam neni uvedena zadna lhuta v samtbem vyroku, ani mu to nedali ve splatkach, tak bude platit vykonatelnost ve 3 dnech od pravni moci rozsudku. Pokud vse splnujes, tak muzes vzit rozsudek uz k soudnimu exekhtorovi, at napise exekucni navrh a castku vymaha.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25.7.23 10:26

Ser na to to jsou malý věci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34355
25.7.23 12:13
@random npc píše:
Ser na to to jsou malý věci

Proč by to dělala?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.7.23 22:05
@Anonymní píše:
Dobrý den, prosím o radu. Psala jsem do různých poraden, sháněla právníky-zaneprázdnění. Před x lety mě jako dítě zneužíval rodinný příslušník. V rozsudku je, že mi měl vyplatit cca 100.000 odškodnění, Ale není tam specifikované do kdy, kam to má uhradit. Každopádně rodiče mi řekli, že to nikdy neuhradil. A já bych se těch peněz chtěla domoct, ale vůbec nevím, jak sama postupovat. :roll:
Mimochodem, dle mých propočtů mám ještě rok, než se to promlčí.

Rozhodně kontaktuj právníka a poptej se jeho. Zrovna sexuální násilí na dětech se jen tak nepromlčuje. Kdesi jsem četla, že na tuhle závažnou skupinu trestných činů se snad ani nevztahuje promlčovací lhůta, tudíž teoreticky bys jej mohla zažalovat ještě o větší odškodné. Minimálně máš nárok i na penále za to, že dosud přiznané odškodné neuhradil.

• Citovat
  • Upravit
65665
26.7.23 22:09
@Anonymní píše:
Rozhodně kontaktuj právníka a poptej se jeho. Zrovna sexuální násilí na dětech se jen tak nepromlčuje. Kdesi jsem četla, že na tuhle závažnou skupinu trestných činů se snad ani nevztahuje promlčovací lhůta, tudíž teoreticky bys jej mohla zažalovat ještě o větší odškodné. Minimálně máš nárok i na penále za to, že dosud přiznané odškodné neuhradil.

Dost pochybuju, ze by melo tohle vyjimku, kdyz se promlcuji i vrazdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel