Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Pokud nemáte extra peněz nazbyt, psa bych určitě nebrala. Nikdy nevíš a opravdu jen třeba kastrace je X tisíc, nemluvě o tom, když bude potřeba nějaká léčba, protože fakt nikdy nevíš ![]()
Na dovolené u moře nejezdíme ani teď. Nemáme na to peníze a stejně se raději sbalíme autem na týden na ty hory. Kdybychom náhodou zbohatli, tak jedno hlídání po dobu letecké dovolené máme nebo děti nabízí vzít k moři babička ![]()
@Semtex My na túry chodíme. Máme menší plemeno a v pohodě jede s námi do zahraničí do hor.
Miska a krmení je to nejmenší.
Na delší túry, výšlapy existují batohy pro psy. Takže tohoto bych se nebála.
momentálně podle toho, co Z píše bych se rozhodoval podle financí. Argument to se nějak udělá, zvládne není moc dobrý. Jako člověk, co psa má, vím, že pokud mu chci dát opravdu to dobré, tak stojí holt peníze, očkováním začínaje, přes kastraci a další bohužel zákroky a testy konče. Potravinové alergie, štítná žláza… Navíc čím větší pes, tím více toho sežere a kvalitnější krmení poleze do peněz. Takže prioritou by teď pro mě na místě Z. byly peníze. Pokud nejsem schopná psovi zaplatit lepší stravu měsíčně, případné větší či menší zákroky na veterině, tak bych si psa nepořizovala…
Velký pes kolem 3-4 tisíce měsíčně. My teda nebarfujeme. Ale kupujeme mu granule rufruf. Ústní vodu na čištění zubů pravidelně kupujeme. Dává se do vody, ať se mu nekazí zuby. Jdu zaklepat, zatím žádný problém neměl. Nemůžu si odpustit, abych mu nekoupila hračku novou. On jich má spotřebu likvidátor. Každou rozcupuje. Ale naštěstí jen hračky hlodá.
@Anonymní píše: Více
Peněz nemáte nazbyt to by byla stopka. Ono se taky může stát, že pes bude alergiky. Což máme my a měsíčně jen granule vyjdou na dva tisíce, nepočítám léky a vitamíny proto alergii
Máme 3 psy, pokud bych brala výdaje na našeho středního (35kg) tak měsíčně, krmení 1500,– (když fakt nepočítám žádné dobroty navíc). Očkování kolem 600,–. Pokud by byl tedy zdravý, stál by nás 18600,– ročně. Zdravý ale není a 2400,– dáme měsíčně za léky. Takže 47 000,– ročně v případě, že není potřeba žádné vyšetření, ošetření, zákrok.
Samozřejmě to nikomu nepřeji, ale je prostě potřeba počítat i s možností, že pes nebude celý život bez zdravotních problémů. ![]()
Hlavně si neberte psa, pokud je předem jasné, že takový závazek nezvládnete. Dva dny zpět jsem viděla na stránce naší rasy, že se nějací lidi rozhodli vrátit zpět do chovné. Má chuďátko tuším 10 měsíců. To toho psa zlomí. Jakou dobu je zvyklý na svoji rodinu a oni ho vrátí.
@Kelsey to bych nikdy neudělala, to je jasné,..proto to taky raději stále promýšlím
Malý 6 kg…jelikož jsem si ho vzala jako týraného, má určitě zdravotní následky, takže mě jen speciální kapky na vlhčení poškozených eohovek do očí stojí 800 měsíčně, dále granule 750 Kč 3 kg balení hypoalergenní, protože se projevila alergie, to je každý měsíc. Očkování máme u malého 600. Odcerovacky, prášky proti klíšťatům, další vydaje. Velký pes…30 kg. To už je jiný level, 1500 krmivo měsíčně, očkování už bývá kolem 1000. My žijeme tam kde běhají běžné potkani po vesnici a samé myši, takže má určitá očkování navíc + proti borelióze. Přeci jen, velký je hodně aktivní a vymeta přírodu jedna báseň. Teď při chytání aportu měl srážku s kolem, protože byl zbrklý, miluje aport a nic jiného nevidí, my si to nepohlidali a dcera mu najela do cesty, takže poraněné oko, pohotovost 4 litry vyšetření a lečivo za 2…jo ono pravidelne výdaje se tak nějak dají, ale jestli nemáte nazbyt peníze, tak bych se bála nahodilých výdajů. Viz u nás ten úraz, u malého alergie…
Příspěvek upraven 03.07.24 v 18:44
@Karahu Děkuju za konkrétní informace. Tak ty 4tis měsíčně počítám, počítala jsem 3.
@biedronka105 Děkuju. A kolik je tedy těch očkování cca? Kolik stojí to proti klíšťatům? To tady v lesích počítám musíme, blbá klíšťata ![]()
Klíšťata si fakt hlídám, už vím co dovedou. Takže…
Co se týče vztekliny která je povinna, ať mě někdo doplní, nemám teď očkovak u sebe, tak ta se u štěňat očkuje do určitého věku několikrát, pak po dvou letech. Mě stála 350 Kč na malého, 450 na velkého ale je tam přeočkování. Pak Psinka a leptospiróza to bylo za 650 u nás. Pak teď nevím co to je, ale do nosu velkému se to píchá to bylo za 450, taky 2×, no a borelióza pro velkého 1200 Kč, ta se musí přeočkovat, takže první dávka a za 14 dní další, je to vždy na toho půl roku myslím. Já to prostě dávam píchnout na jaře. Ceny budou u veterinářů asi různé.
Tak to je fajn, ono to bude u zdravého psa určitě méně, myslím si tak do 2 tisíc pravidelné měsíční výdaje. Ale určitě by bylo dobré ty další 2 tisíce odkládat a prostě být pořád připravený. My jsme u něj třeba neřešili kastraci, najednou problém, zvětšená prostata a s rentgenem, testy, krev, moč, sono (kde mu na to přišli), následně anestezie a kastrace nás to vyšlo na nějakých 16.000,– a to už je pár let zpět.
Když mu přišli na další zdravotní problém, jen cesta k diagnóze nás stála asi 7tisíc a operace by stála 80.000,– nakonec pro něj nebyla vhodná a tak je doživotně na lécích, které nás ve výsledku za ty roky budou stát ještě víc. Zkrátka je pořád potřeba mít něco bokem. ![]()
Být tebou, tak ještě počkám. My si pořizovali znovu psa ke třem dětem, když bylo nejmladšímu 5, to už se dalo zvládnout dobře. Jinak já mám psy celý život.
Protože jste začátečníci, vřele doporučuju nějakou dobrou psí školu a to taky něco stojí.
Kvalitní krmení je základ, pokud to ošidíte, doplatí na to pes a nakonec dáte víc za veterinu.
Pes patří mezi dražší koníčky, my dáme za střeďáka cca 4 tisíce měsíčně a to neplatím psí sporty nebo výcvik, protože to si dělám sama (je to moje práce).
Taky nepočítej, že první rok budete vyrážet na túry. Štěně toho moc neujde a první rok není dobré psa přetěžovat.
Očkování už pak tolik nestojí, pravidelná roční prohlídka včetně očko je zhruba do tisícovky. Nicméně je dobré mít peníze bokem, nebo platit pojištění, my třeba platili třetí rok dvě operace, celkem 30 tisíc a teď před pár měsíci další 25 tis.