Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
My usoudili, že ke třem dětem psa nezvladneme, bylo by to na úkor času možného věnovat krouzkum a dětem. Místo psa jsme pořídili kočku.
Děti 6 let, 5 let a 2,5 let. Psy jeden tyrany azylant již nemožný téměř vychovat…naštěstí je vděčný a šťastný, můj mazel, je mu 7, gaučák a u nás je 2 roky a k tomu druhý pes…tentokrát vlčák, takže úplně jiný level. Velká střela už od štěněte, která vyžaduje fakt velké mnozstvi času a energie. Takže ano všechno jde. Ano je to narocne hlavně co se týče vlčáka, musí být pevná ruka, ale jsme rádi a neměnilo bychom.
P. S. psa jsem teď ani náhodou nechtěla, právě protože mám se psy zkušenosti léta a nechtěla jsem se teď starat. No…něco prostě rozhodlo za nás.
Příspěvek upraven 03.07.24 v 17:31
My máme tři děti a když teď jdeme na návštěvu ke známým co mají štěně, tak je vždycky řev, protože je kousne nebo škrábne.
Máme 2 letýho syna a ač jsem chtěla kočku, vzhledem k menší náročnosti, i tak jsme se shodli, že ještě počkáme. Rozhodně nechci, aby se mi děcko máchalo v misce s vodou, lezlo do hajzlíku nebo se krmilo granulema 😆 😆 🙈 ale my jsme teda v bytě, no. A samozřejmě záleží na časových i finančních možnostech, pes není levná sranda, pokud nechcete, aby jen přežíval.
Jaké plemeno chcete? Jaké aktivity se psem dělat? Kde žijete?( dům, byt….). Jak to budete mít po návratu Tvého do zaměstnání ( čas, atd…).
Děti jsou povahově akční, živější ….?
Já bych doplnila ještě k tomu otázku…když nemáte peníze nazbyt…jste schopni utratit případně x tisíc za případnou kastraci, nedejbože operaci, zákrok? My jen za testy z krve, kde jsme byli 3× a vitamíny, léky k tomu vyplazli dohromady kolem 4 tisíc.
Dále počítej, že aby pes/fena nebyla chudák a oddálili jste tká zdravotní problémy, tak granule z Lidlu nebudou to pravé ořechové. Tudíž kvalitní granule taky polezou do peněz.
To je hezké, že máte zahradu, ale pokud neplánujete domů čivavu, tak musíš počítat, že nějaké ty procházky budou muset být tak jako tak ideálně na denní bázi ![]()
Vzhledem k tomu, že zkusenosti se psy nemáte pravděpodobně žádné, bych si ho neporizovala. Není to hracka, ale živý tvor, za kterého mas odpovědnost dlouhá léta, a musis s nim pocitat jak finančně, tak i časově - kdo ho bude hlídat, kdybyste třeba chtěli vzít jednou děti k moři? Zaplatíte v pohodě veterinu a zradlo a nějakou zábavu? Budeš mít se třemi dětmi čas a hlavně energii třeba na cvicak a socializovat ho, věnovat se mu? Chlupy všude - nevadí? Jako pro me je chov psa snad ve všech ohledech problematicky, proto bych si ho neporizovala. Přišla k nám sama kocka, ta je venku a krom žrádla a občas si pohrát v podstatě nic nechce, tak to je v pohodě. Ale výdaje na veterinu i tak byly.
Odpovím:
Záleží hlavně na plemeni. začátky náročné budou, štěně je skoro jako další mimino, ale potom už ok. Pokud to bude menší a nenáročný pes tak nejstarší už část zvládne sama. pokud chcete akčního psa tak do toho bych nešla. je to prostě další starost ale i radost. jen je důležité vědět kam se psem při dovolené.
Za nás jo. Ale rodiče musí jít ve všem příkladem. My jsme k dítěti prva měli malého jorkšírka. To měla dcera asi 15 měsíců, když se pořizoval. Pak přibylo druhé a třetí dítě. Pak přišel do rodiny kocour Briťák, po asi 6-7 letech manžel donesl z práce nalezence kocoura, někdo jim ho v práci vyhodil. Donesl ho, že na víkend a odnese ho zpět do práce. To měla zrovna mladší dcera narozeniny. Ta tak brečela, že ona si nic jiného nepřeje, ať kotě zůstane doma. A ve finále je kocour největší závislák na páníčkovi. Ví, že ho zachránil. Chodí za ním aj spát, teď není doma, tak furt mňouká a hledá ho
. Jak pes někdy mezi náma leží. A pak za rok přibyla kočka. To je zas od sousedů. Máma kočka dovedla jedno kotě k nám na zahradu a pak šla se druhým na jinou zahradu, kde taky mají děti. Rozdala rodinám koťata, kde asi cítila, že se o ně postaráme. A za měsíc ji srazilo auto. No a dva roky zpět jsme se rozhodovali, jestli moře nebo stěně a jeli jsme si do chovné stanice pro štěně. To bylo děckám 14, 11, 10. Už nebyli teda úplně malí. Měli zkušenost, jak se o zvíře stará. Že to není jen přívěsek na klíčenku, který se hodí do kouta, až nebaví. Že denně budeme chodit na procházku, jen zahrada nestačí. Je třeba vyčesávat, pravidelně krmit, měnit vodu, mazlit se, povídat si s ním, chodit na cvičák atd. Tohle vše je ok. Nám loni umřel Briťák. Onemocněl. A ten konec byl nejhorší. On byl závislý na nejstarší dceři. On i čekal, až se loni vrátila rychle od mojí sestry o prázdninách a umřel ji na klíně. Dva dny bojoval a čekal, až za ním přijede. Tak ten konec byl nejhorší. To je bohužel odvrácená strana mince, že si do rodiny pořídíme mazlíčky.
Příspěvek upraven 03.07.24 v 18:09
@Anonymní píše: Více
Jo to je trefná poznámka a důležitá…
Pozor, výdaje pořízením psa nekonci jo? To je teprve začátek. Mě ten náš tyrany jen daní chrupu do pořádku stalo přes 4 litry hned z kraje. Očkování na malého, na velkého ani nemluvě. Jasně člověk to za ně dá, ale je potřeba tohle mít dobře rozmýšlený, ať z nich neuděláte další nešťastníky v útulku. Stačilo, aby malý dostal alergickou reakci která se projevila těžkou plísní pod srsti a hnedle léčebná kúra za 5 tisíc.
@Anonymní píše: Více
No, a co třeba kdyby měl manžel ten dlouhý týden a ty jsi chodila do práce, kdo ho bude vencit a obstaravat? S ditetem jako hlavním pecovatelem bych určitě nepocitala.
Jinak ty hory - už jste si někdy zkusili jít se psem? Já teda teď momentálně moc nechodim, ale neumím si moc představit jít se psem nějakou delší náročnější trasu. Musis tahnout víc vody, misku, to jeho zradlo, mlsky… Navíc pak člověk někam dojde a ani se vklidu nenaji, jelikož třeba psa není kam uvazat, dost těch turistických cílů byva hodne narvanych, ze se tam nevejdou kolikrát ani lidi. Tak by se muselo se psem cekat někde stranou asi, nebo nevím.
Mám tři děti v podobném věku a kdyby mi manžel přitáh domu psa, nerozchodila bych to, už tak nevím, kam dřív skočit ![]()
A dokázaly byste ty výdaje nějak zprůměrovat, u většího psa, bez operací
kolik to tak třeba je měsíčně, ročně. Granule počítáme kvalitní, my taky jíme kvalitně, bude to člen rodiny ![]()
Moje práce by měla být 6hod denně a možnost HO.
@Semtex My u hor žijeme, tak mezi víkendové turisty nechodíme… Spíš se to samozřejmě zkomplikovalo třetím dítětem. Jinak jsme zvyklí na krosny i hromady krámů s sebou.
Ahojky,
Dá se to zvládnout a užít?
Nejstarší dcera má 9let a už 3 roky si moc přeje psa a zároveň jsme si ho s ní přáli i s manželem, je to i mé přání od dětství. Už jsme byli rozhodnuti a přišlo do toho nečekaně třetí dítě. Tak teď máme děti tři, nejmladší má rok. A dcera ani my už nechceme čekat, ale zajímalo by mě, jak jste zvládli štěně a tři děti? Jestli si to postupně sedne a radost převáží nad náročností? Bydlíme v domě a máme menší zahrádku. Financí nazbyt nemáme, ale kdo dnes má
Miminko nám pejska nenahradilo, ani u dcery to nepomohlo 
najde se tu někdo, kdo měl tři menší děti a štěňátko a bylo a je to fajn?