Tři vytýkací dopisy

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
18305
6.12.13 18:20

Tři vytýkací dopisy...

Zdravím všechny moudré hlavy…
Tento týden se na mě obrátil bývalý kolega - a naložil na moje bedra bolehlav, se kterým si nevím rady (a on taky ne).
Jde o to, že jeho současný zaměstnavatel na něho dělá bububu a on si myslí, že neoprávněně. Pracoval totiž u stejné firmy do roku 2011 jako řidič jeřábu a vysokozdvižného vozíku - a při převážení železných polotovarů mu cosi spadlo z „vidlí“. Škodu pokryla jeho pojistka na blbost, ale zaměstnavatel neopomněl (zhruba v půlce roku 2011) zahrozit vytýkacím dopisem. Ke konci roku přešel bývalý kolega jinam a asi za rok se do firmy vrátil.
Před pár měsíci obdržel kolega přes svého zaměstnavatele fotečku z policejního „radaru“ - dneska totiž jezdí jako řidič firemního náklaďáku. Překročil povolenou rychlost - v obci jel 60km/h - a zase obdržel vytýkací dopis. Tentokrát to bylo s dodatkem, že při příštím prohřešku letí na hodinu. On se správně ohradil, že při příštím prohřešku se nestane nic, protože první vytýkací dopis se týkal už skončeného pracovního poměru. Dostal odpověď, že při opakování podobné drzosti skončí za pět minut…
No tak se ke mně přišel vykecat a ulevit si (bez alkoholu se to neobešlo, to přiznám… :oops: ) No a já teď marně přemýšlím, neb mně moje nedostatečné znalosti v oboru práva nedovolujou nějak argumentovat, co bych dělal na jeho místě.
Takže se obracím na zkušenější v tomto - můžou se vytýkací dopisy z různých pracovních poměrů u jednoho zaměstnavatele takto sčítat? Kdo víte nebo máte zkušenost, prosím poraďte… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
329
6.12.13 18:32

Zda lze použít vytýkací dopis z předchozího pracovního poměru, si nemyslím. Realita ale může být jiná. Každopádně pokud je v dopise uvedeno upozornění, že se jedná o výpověď dle písmene f - tj. neuspokojivé pracovní výsledky, pak tento dopis má platnost 12 měsíců, ale musí v něm být určena lhůta na nápravu. Pokud byla a po jejím uplynutí znovu porušil, tak je samozřejmě problém. Což je možné, že se stalo.

Co má uvedeno za důvod ve vytýkacím dopisu za překročení rychlosti? Dělám personalistku a rovnou říkám, že toto byl pro mě dost závažný důvod, abych dala vytýkací dopis s upozorněním na výpověď dle par. 52 písm. g a kvalifikovala bych to jako závažné porušení povinností. Takže i když obvyklá praxe jsou tři dopisy, stačí další méně závažné porušení povinností a výpověď je možno předat. Bez ohledu na první dopis

Samozřejmě řeči typu, že skončí za „drzost“ apod. neschvaluji, ale někteří zaměstnavatelé se holt tak chovají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4620
6.12.13 18:33

Ne nemůžou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
329
6.12.13 18:33

Tak chyba - ten první dopis již rozhodně platný nebude, nevšimla jsem si prvně roku, ze kterého je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
779
6.12.13 19:04

Vytýkací dopis neplatí, ovšem pokud udělá něco co se šéfovi nelíbí a chce ho vyhodit, vykopne ho na hodinu za hrubé porušení kázně a nic nezmůže…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101504
6.12.13 19:20
@ivulk píše:
Vytýkací dopis neplatí, ovšem pokud udělá něco co se šéfovi nelíbí a chce ho vyhodit, vykopne ho na hodinu za hrubé porušení kázně a nic nezmůže…

No, netvrdila bych, že nic nezmůže, stačí se podívat na sousední diskuzi, která tu běží…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101504
6.12.13 19:24

@Jura007 Tak na hodinu ho za toto vyhodit nemohou, ale pokud správně chápu ZP, tak pro to, aby mu z toho důvodu dali výpověď stačí jeden dopis (pokud byl správně formulovaný).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
779
6.12.13 19:46
@j.a.n.i1 píše:
No, netvrdila bych, že nic nezmůže, stačí se podívat na sousední diskuzi, která tu běží…

za hrubé porušení kázně můžou vyhodit na hodinu…u nás je to například, že si do provozu (3min prochazka po skladě).. nevezmete reflexní vestu..jestli se ho chce zbavit..udělá to a nic mu v tom nezabrání..pokud je ve vytýkacím dopise uveden prohřešek za něco co je ve firemních směrnicích jako hrubé porušení kázně tak může..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101504
6.12.13 20:05

@ivulk Aby se pak zaměstnavatel nedivil… to že si uvedu do firemních směrnic něco jako hrubé porušení pracovní kázně ještě neznamená, že soud bude mít stejný názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12154
6.12.13 20:09

Myslím, že je to jak píše @j.a.n.i1 . Stačí jeden vytýkací dopis a další následný prohřešek se už může setkat s výpovědí. Ale forma dopisu a jeho dodání musí mít jasná pravidla - http://www.mesec.cz/…ciho-dopisu/.

A myslím si, že takto by to stejně nešlo sčítat. Pokud takto kolega odešel, po čase nastoupil znovu ke stejnému chlebodárci, tak by měl nastoupit s čistým štítem a i kdyby ty vytýkací dopisy měly předcházet výpovědi tři, nelze je sčítat „z minulých dob“.
Takže tvůj bývalý kolega se ohradil nesprávně, bohužel. Jen jeden.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
6.12.13 20:19

Dostala jsem jeden vytýkací dopis a ještě k tomu neoprávněně, byla jsem na PN a v prúběhu neschopnosti mi byla zaslána výpověď dohodou. Přijala jsem ji.

• Citovat
  • Upravit
10905
6.12.13 20:21

@Jura007 neporadím, ale zkuste se obrátit na právní poradnu ČMKOS http://www.cmkos.cz/…own_1255.pdf nebo na něco podobného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19784
8.12.13 20:45
@bamba píše:
Dostala jsem jeden vytýkací dopis a ještě k tomu neoprávněně, byla jsem na PN a v prúběhu neschopnosti mi byla zaslána výpověď dohodou. Přijala jsem ji.

Co je to výpověď dohodou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19784
8.12.13 20:54

@Jura007 já bych dal na @Lavergne. Tím, že jej zaměstnavatel znova přijal do pracovního poměru, tím, že s ním uzavřel novou pracovní smlouvu, přece dal najevo, že s ním byl - jako se zaměstnancem - spokojen. Bylo by proto dosti nelogické, kdyby v důvodu, proč s ním rozvazuje pracovní poměr (ať už jakoukoli formou, tedy výpovědí, nebo okamžitým zrušením), uváděl jeho prohřeškz z doby, kdy s ním ještě neměl uzavřenu smlouvu, kterou chce ukončit. A tím spíš, že jde o prohřešky u téhož zaměstnavatele - nemůže se tudíž vymlouvat, že o nich nevěděl. Uzavřením nové pracovní smlouvy (a možná, že takto lze argumentovat i u prodloužení smlouvy na doby určitou) by tedy předchozí prohřešky měly být zapomenuty.

Nevyčetl jsem to ale ani ze zákona, ani z judikcí, ale myslím, že tohle by byla dosti logická argumentace.

Mimoto - u okamžitého zrušení PP nelze jako důvod použít něco, od čeho uplynulo víc než rok. Ze zákona. Po roce je to „promlčeno“, dá-li se to tak říct.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
8.12.13 21:00

@eumedon Díky za vynaložený čas a energii. Jenže velká část dnešních manažerů jsou psychopati a mnohdy je nezastaví ani hrozba prohraného soudního sporu… Takže vyčkáme věcí příštích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat