Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Syn (3 roky a 5 měsíců) špatně mluví, není mu rozumět. Jinak slovní zásoba, gramatika, skládání vět atp. bych řekla v normě, aspoň podle pár logopedickych prirucek je ok, ale nepisou tam nic moc o výslovnosti. Doktorka mu dává čas do tří a půl let a pak kdyžtak žádanka na logopedii. Jinak všemu rozumí, umí čísla, pismena, barvy, řekla bych, že neurologický problém určitě nemá, ale patlá teda hrozně. Často mu nerozumím, jak ty slova komolí. Věnujeme se mu tak nějak standardně, rekla bych. Občas pustíme pohadky, nemluvím na něj od rána do večera, ale ticho u nás taky není, občas čteme knížky, vždy po něm zopakuju to slovo správně, prostě tak nějak normálně, jak je kapacita. Ale říkám si, jestli to teda stačí? Jaká je vaše zkušenost, museli jste na logo/spravila se řeč sama/co bylo příčinou? Do kolektivu chodí už rok.
Náš syn je na tom podobně, já mu tedy rozumím ale ostatní moc ne, proto jsem se na logopedii dokopala až po 4 roce. Cvičení doma teda občas flákáme (přes Vánoce to byla katastrofa nebo když je nemocný je to boj) ale teď po půl roce docházení na logopedii nás poprvé pochválili, že je slyšet pokrok, tak snad se blýská na lepší časy…
Syn v tomhle věku teprv začínal mluvit
ve 3 a půl nastoupil do školky a rozmluvil se až tam, ze by mluvil ve větách, to fakt nehrozilo ![]()
@Anett.taa když mu čteš, kde sedí? Nám logopedka radila, že mám číst tak, aby mi viděl na pusu.
Jinak je mu už skoro 9 a řeč napravujeme pořád.
@Anett.taa píše:
Syn (3 roky a 5 měsíců) špatně mluví, není mu rozumět. Jinak slovní zásoba, gramatika, skládání vět atp. bych řekla v normě, aspoň podle pár logopedickych prirucek je ok, ale nepisou tam nic moc o výslovnosti. Doktorka mu dává čas do tří a půl let a pak kdyžtak žádanka na logopedii. Jinak všemu rozumí, umí čísla, pismena, barvy, řekla bych, že neurologický problém určitě nemá, ale patlá teda hrozně. Často mu nerozumím, jak ty slova komolí. Věnujeme se mu tak nějak standardně, rekla bych. Občas pustíme pohadky, nemluvím na něj od rána do večera, ale ticho u nás taky není, občas čteme knížky, vždy po něm zopakuju to slovo správně, prostě tak nějak normálně, jak je kapacita. Ale říkám si, jestli to teda stačí? Jaká je vaše zkušenost, museli jste na logo/spravila se řeč sama/co bylo příčinou? Do kolektivu chodí už rok.
Já být tebou jdu na logopedii rovnou, na co čekáš? Samo se nespraví nic. ![]()
Chodila jsem s nejstarším synem od čtyř let do šesti a půl. A to zase až tak zásadní problém neměl, chybělo mu pár hlásek. Čím dřív začnete cvičit, tím dřív ten jazyk rozhýbete.
Druhý syn mluvil jak kniha a ve třech letech mluvil líp jak ten starší v pěti. Holt život není fér, někdo to má zadarmo, někdo ne. ![]()
@Anonymní píše:
@Anett.taa když mu čteš, kde sedí? Nám logopedka radila, že mám číst tak, aby mi viděl na pusu.
No naproti, ale na pusu nevím, jestli mi kouká, spíš do knížky.. a když na mě, tak spíš do očí.
A je něco, co bys třeba zpětně udelala jinak, nebo myslíš, že se to nedá moc ovlivnit?
Od toho logopedie je, ne? Minimalne tam zacnete rozcvicovat jazyk, trenovat poradne citoslovce a slabiky a jeste predtim bych zasla na ORL, zda dobre slysi, tim se zacina.
@Anett.taa Ve 3a půl roce bych šla hned na logopedii…není nač čekat.
@Anonymní píše:No naproti, ale na pusu nevím, jestli mi kouká, spíš do knížky.. a když na mě, tak spíš do očí.
@Kriss Tina píše:
Syn v tomhle věku teprv začínal mluvitve 3 a půl nastoupil do školky a rozmluvil se až tam, ze by mluvil ve větách, to fakt nehrozilo
No a jak to dopadlo? Byla potřeba logo? Teď mluví jak?
Dcera na tom byla ve 3 a čtvrt roce také tak. Slovní zásobu a gramatiku měla zcela v pořádku, ale často jsem jí nerozuměla ani já, tlumočily mi její sestry, 5letá a 2letá, i ta mluvila mnohem lépe než 3 a 1/4letá. Školka nepomohla, dcera neměla se slovní zásobou a gramatikou žádné problémy.
Teď je jí 6,5 roku. Od 4 let s ní chodím logopedii. Diagnóza zní dyslalia gravis. Příčinu neznám, ale slyší dobře, vývojově je hodně dopředu, měla vážný úraz hlavy, ale až vloni, s pohybem jazyka neměla nikdy problém. V těch 4 letech neuměla asi 15 hlásek, ty, které uměla, často nepoužívala. Výhradně z logopedických důvodů má odklad školní docházky.
Má velké pokroky. Už neumí jen 5 hlásek - Z, S, C, R, Ř. Ještě před rokem místo „na stole“ říkala „ha čoje“, teď říká „na štole“. Ale prakticky nedokáže vyslovit hlásku L po souhlásce. A velký problém je v tom, že hodně slov říká ze zvyku špatně. Třeba místo „ještě“ říká „keše“. Když ji upozorním, řekne krásné „ještě“. Ten zvyk v chybné výslovnosti je znát v mnoha slovech, postupně se toho ale zbavuje.
Já ani nevím, na co čekám, asi do těch 3,5 roku podle doktorky… Proč by nás teda neposlala rovnou?
No nic, asi nás logo nemine.
@Anett.taa bezne se chodí na logopedii v 5 letech podle prohlídky. Já si vyžádala cca ve 4 - mluví at moc, ale holt kvantita vs kvalita… je mi rozumět v pohodě, ale č, š, ž ještě neměl hezky čiste a chtěl se naučit r a Ř tak jsem využila zájmu. Za me je ve 3,5 tak akorát. V tu dobu už děti mluví s ke vidět jestli jen začne mluvit později, nebo je třeba jen víc trénovat nebo je fakt problem. Jinak my mluvíme furt - v autě, jakákoliv cesta pěšky, doma taky skoro nonstop. Až ho někdy už brzdime at chvilku mlčí takže co je moc nereknu
@Anett.taa hele na logopedii bývají dlouhé cekacky, tak se objednejte a pak si dojdi pro to doporučení, až se bude blížit termín ![]()