Tříletý kaká do plínky - sebrat?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Tříletý kaká do plínky - sebrat?
Milé maminky, i když je tu několik podobných diskuzí, náš případ je přeci jen trochu specifický. Syn má 3 roky a měsíc. Ve 2,5 letech se nám konečně podařilo čůrat do nočníku (zkoušela jsem to od jeho 16 měsíců). V době „výcviku“ se tam 2× i vykakal a, přestože jsme ho chválili, vždycky byl strašně nešťastný a plakal, chtěl, abych bobek dala pryč. Myslím, že se mu to ekluje, i když vysvětluji, že je to normální, že i my s tátou děláme bobky… Od té doby kaká zásadně do spací plínky po obědě, výjimečně do noční. Prostě já zavřu dveře od pokoje, on se vykaká, pak si v posteli chvíli hraje a usne. Nepokakal se nikdy, prostě si to schovává.
V úterý byl ale asi hodně unavený, usnul a nevykakal se, ani potom večer. Včera ve školce si děti postavili z velké stavebnice bunkr a když jsem syna vyzvedávala po obědě, byl tam zalezlý a pokakaný (stihl to asi těsně před mým příchodem). Nechtěl vylézt, byl z toho celkem špatný. To mě nakoplo, že s tím musím něco dělat (přestože mi dětský psycholog, u kterého jsme byli proto, že syn teprve teď začíná mluvit, radil, ať to nechám být - jak znám syna, pokud to nechám na něm, je schopný kadit do plíny ještě ve škole). Vysvětluji, vysvětluji, když se zeptám, kam patří bobek, řekne „zakodu“ = do záchodu
Zkoušela jsem ho po obědě zavřít na záchod s knížkou nebo nějakou hrací hračkou, aby měl soukromí, ale nic (několik dní po sobě). Dala jsem mu jen natahovací plínku a záchůdek postavila hned vedle postele a nic (taky několik dní). On tedy v tomto případě do něj ani nečůrá, má už asi zafixované, že v posteli se to může pouštět do plínky ![]()
Myslím, že není jiná cesta než plínku sebrat úplně. ALE: noční mívá poslední měsíc suchou, pokud brzy po uložení usne (pokud si třeba hodinku hraje, tak to tam asi pustí) a pokud ho já ráno probudím (v takovém případě je schopný ránou vypít mléko z hrníčku, převléknout se, vyčistit zuby a až potom se jít vyčůrat. Pokud se ale probudí sám, prostě to do té plínky pustí. Jsem si téměř jistá, že ve spánku nečůrá). Odpolední plínka je úplně nacucaná, protože ve školce moc nepije a doma se vždycky nalije a pak spí 2 až 3 hodiny, předtím si v posteli někdy hodinu nebo dvě hraje.
Vymyslela jsem „plán“: plínku seberu úplně, řeknu, že už prostě nejsou. Budu tomu věnovat jarní prázdniny, kdy není školka, tudíž nehrozí nějaké rozhození kakacího cyklu a případné pokakání. K posteli dostane záchůdek. Omezím tekutiny před odpoledním spánkem. Myslíte, že je reálné to takto zlomit? Nebo mu můžu vypěstovat ještě větší blok? Počítám s tím, že ze začátku se párkrát do postele i vyčůrá.
Omlouvám se za elaborát, chtěla jsem to popsat opravdu se vším všudy. Dost mě to trápí, ve školce mají pořád ten bunkr, zase si dnes do něj hned ráno zalezl. I když věřím tomu, že se to nebude opakovat, je mi to strašně trapné, ona to totiž není jediná jeho zvláštnost (mimo jiné tam odmítal první tři měsíce chodit na ty malé záchody, pak se jeden den vyčůral a od té doby v pohodě). Děkuji za názory.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Malý má asi nějaký blok, ale asi nic jiného než sebrání plínky nepomůže. Malé jsou tři, přes den se rok a půl, možná déle nepočůrává, ale ještě do nedávna se počůrávala v noci. Plínu jsem jí nedávala, měla pocit že se může počůrat. Takže má na posteli igelit a já možná rok skoro denně prala postel
nakonec to přešlo ze dne na den, neboj, malý na to taky příjde, ale budeš mít asi víc práce ![]()
- Citovat
- Upravit
Ufff, to je tezke toto.Kdyz i psycholog rekl at to nechas byt
Ja jsem resila kakani u male od jejich 6 mesicu, ta po zavedeni prikrmu dostala takovou zacpu a tahlo se to s ni az do minuleho leta, ale to je jiny pribeh. Nicmene nam dr poradila to resit odmenami, jako za kazde vykakni treba 1 gumoveho medvidka a nebo neco co ma dite rado a nalepku do sesitu. Nalepky koupit s motivy na kterych dite ujizdi
Ja bych plinku zkusila vzit, ale za nehody rozhodne netrestala. Pokud mu hovnousek tak vadi, tak se pokadi jednou, dvakrat a pak uz ne.Ve 3 letech uz dite dokaze pochopit co se po nem chce.Viki ma taky 3
Takze bude chapat co po nem pozadujes. Jestli to bude i akceptovat je otazkou.Ale pokud nevyzkousis, nebudes vedet
Drzim palce ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nedelej to, nech ho dozrat.
Popisujes moje dite, bylo to to same. Ja tu plinu sebrala a trpce litovala, protoze to stacilo k vytvoreni okamziteho psychickeho bloku. Najdi si diskuse na tema zadrzuje kakani… vyzivne a dostatecne varujici.
Pokud se to nasledne hned neresi, dojde k zacpe, enkopreze a uz se vezete.
Nedelej to, podle popisu je vylozene nachystany si ten blok vytvorit.
Omlouvam se za anonym, nerusit.
- Citovat
- Upravit
@Haku Odměny jsem slibovala, ale bohužel jsme se nedostali k tomu, aby nějakou dostal. On má určitě blok. Stoprocentně jsem si jistá, že přesně ví, o co jde (už jen to, že to dokáže celý den zadržet a pak to pustit do té plínky).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@AliTad píše:
@Haku Odměny jsem slibovala, ale bohužel jsme se nedostali k tomu, aby nějakou dostal. On má určitě blok. Stoprocentně jsem si jistá, že přesně ví, o co jde (už jen to, že to dokáže celý den zadržet a pak to pustit do té plínky).
Tak to už nevím, co zkusit pana záchodníčka z filmu kdopak to mluví, třeba by zabral
![]()
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Nedelej to, nech ho dozrat.
Popisujes moje dite, bylo to to same. Ja tu plinu sebrala a trpce litovala, protoze to stacilo k vytvoreni okamziteho psychickeho bloku. Najdi si diskuse na tema zadrzuje kakani… vyzivne a dostatecne varujici.
Pokud se to nasledne hned neresi, dojde k zacpe, enkopreze a uz se vezete.
Nedelej to, podle popisu je vylozene nachystany si ten blok vytvorit.
Omlouvam se za anonym, nerusit.
Já jsem se taky bála třeba psychogenní zácpy, ale vzhledem k tomu, že když jeden den nekakal, druhý den to pustil ve školce, myslím, že moc dlouho to zadržovat nebude. Ale právě z tohoto důvodu nevím… Zase na druhou stranu ho znám a vím, že sám od sebe do záchodu kakat nezačne…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@AliTad já bych to taky nechala… Jestli je na to citlivý, tak bych to nehrotila, může si udělat ještě větší blok a třeba přestat kakat úplně. Pokud to ničemu nevadí, že se vykaká do spací plíny, tak mu jí nech. Pokud už nechceš kupovat pleny, tak mu třeba dávej na to spaní látkový. Ono to jednou přijde, myslím, že do školy to přejde ![]()
My třeba už rok a půl bojujeme s nočníkem, střídavě se počůrával a chodil na nočník, kakal do kalhot, každý den. Teď už 14 dní chodí kakat i čůrat do nočníku a snad už se konečně přestal počůrávat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ano, jeden den to ditko udrzelo, pak do pradla a pak uz nebyl problem drzet tyden, rev rev nebude kakat, nechce, boji se, bez cipku bez sance… lituju dne, kdy jsem tu plinu sebrala. Podotykam, nikdy jsme netrestali, vzdy jen pozitivni motivace… proste nezralost ditka.
Podivej, pokud to chces zkusit, zkus, pokud skoncite jako my, muzu ti pak dat nepreberne rad, co s tim…
nicmene ze srdce preju, at neprojdete tim, co my. A to nejsme v cili ani omylem, jen uz vime, co a jak a netrva to tyden.
- Citovat
- Upravit
U nás to bylo to samé, přešlo to samo tak, že to prostě malá párkrát neudržela a pokadila se. Já jsem se z toho jako hooodně radovala, že se jí podařilo vykakat a pochválila jsem ji za to, pak se to začalo postupně zlepšovat, ale fakt samo. Plínku pak měla na spaní ještě asi rok.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@AnastazieB S tím čůráním si na tebe pamatuju. My jsme měli problém i s tím čůráním, možná podobně jako u vás. Jako na houpačce… Ze začátku byl vzorný, první měsíc snad ani jedna nehoda. Pak se to začalo kazit (asi ho to přestalo bavit) - sem tam si přičůrnul, pak si přičůrával nonstop. Výjimečně se počůral, ale flek na kalhotech bych jednu dobu snad pořád. Když jsem mu řekl, ať jde (dlouho už nebyl), nešel a za pět minut hystericky běžel na záchod, ale už přičůrnutý. Poslední dva týdny taky obrovský posun, nemusím připomínat, chodí sám a přičůrne jen občas. A jak k tomu došlo? Já ho nikdy za tyhle věci netrestala, vím, že se to nemá. Ale byla jsem cvičit a hlídal manžel. Za to odpoledne se mu třikrát hodně přičůrnul a on mu dal třikrát na zadek. Od té doby chodí… Ale v tomhle to byla jeho pohodlnost, kakání je blok.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ano, jeden den to ditko udrzelo, pak do pradla a pak uz nebyl problem drzet tyden, rev rev nebude kakat, nechce, boji se, bez cipku bez sance… lituju dne, kdy jsem tu plinu sebrala. Podotykam, nikdy jsme netrestali, vzdy jen pozitivni motivace… proste nezralost ditka.Podivej, pokud to chces zkusit, zkus, pokud skoncite jako my, muzu ti pak dat nepreberne rad, co s tim…nicmene ze srdce preju, at neprojdete tim, co my. A to nejsme v cili ani omylem, jen uz vime, co a jak a netrva to tyden.
Ty mě teda děsíš…Já si právě říkala, že pokud by třeba dva dny nešel, třetí bych mu tu plínku dala, ale teď fakt nevím…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nedelala bych to. Varuje tady to, ze si s tim zalezl do toho bunkru
.
To delal muj, a nakonec se zasekl a nekadil vůbec. Drzel to třeba 10 dni.
Najdi si diskuse o zadrzovani stolice.
Hrozne jsme si s tim uzili, to bych nikomu neprala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ještě dodam, ze vse se upravilo az nekdy skoro ve 3,5 letech.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ivtcha Jenže on to právě až do včerejška vždycky udržel. A včera jaksi nebylo příliš vhodné tančit oslavné tance
Ale vzhledem k tomu, že on se těch svých hovínek tak štítí, mohla bych ho třeba chválit pro začátek i za ty v plínce
Aby si k tomu prostě vytvořil pozitivní přístup.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit